・Tony Parsons: Bărbat și soție

La doi ani de la divorțul de fost soție și căsătoria cu Cyd, Harry se confruntă cu noi dificultăți. Soția îl ignoră din cauza noii sale afaceri. Fetița vitregă îl rănește spunându-i că nu-l va recunoaște niciodată ca tată. Baiatul îi este luat de lângă el. Iar mama, ultimul părinte, i se îmbolnăvește. Toate într-un roman de Tony Parsons despre familia mileniului III.

Povestea romanului Copil și bărbat se continuă firesc în volumul Bărbat și soție care începe cu nunta lui britanicului Harry cu frumoasa lui iubită Texană, Cyd. Amândoi fiind la cea de-a doua căsătorie și având fiecare câte un copil deja, nu sunt primiți de nicio biserică pentru a-și oficia căsătoria. Cu toate că sunt încă tineri și se iubesc unul pe altul sincer, nicun preot nu le mai dă a doua șansă la dragoste. De aceea, ceremonia o oficiază într-un mod discret alături de familie și prieteni. Dar chiar și așa, Harry este cu adevărat fericit.

Un romantic incurabil, când o vede pe Cyd îndreptându-se spre el pentru a-i fi soție, Harry știe că și în lipsa elementului sfânt, căsătoria lor este binecuvântată. În plus, îl are aproape pe Pat, fiul lui frumos și curajos care este martor la nunta tatălui său.

Doi ani trec pe nesimțite peste noua familie Silver. Harry își continuă cariera de producător TV, iar Cyd își deschide între timp o mică firmă înfloritoare de catering. Tamtamul cu divorțul se sfârșește, iar lucrurile par să-și fi găsit o ordine normală cu Harry vizitându-și băiatul în fiecare sfârșit de săptămână. La început, toate evenimentele par să decurgă natural, iar Harry, ca și în prima carte, are din nou toate motivele să fie fericit. Însă tânărul tată nici de această dată nu se poate mulțumi cu puțin.

Simțind că poate face mai mult pentru Pat, Harry profită într-o zi de programul ocupat al celor din jur și ia trenul împreună cu copilul până la Paris. Acolo petrec o după amiază de neuitat, dar când să se întoarcă acasă observă că trenul de întoarcere are mari întârzieri și știu că au dat de bucluc. Când în sfârșit ajung acasă, revederea cu fosta soție este cea așteptată. Aceasta îl muștruluiește aspru pe Harry și chiar îl amemnință că nu-i va mai da voie să-și vadă fiul. Dar trec și peste hopul acesta, însă lovitura de grație vine în momentul când mama băiatului se hotărăște să se mute în America alături de noul ei soț. Atunci, Harry se simte singur și neputincios și deși încearcă să o oprească nu are șanse de izbândă.

Odată cu plecarea băiatului, totul începe să se dărâme. Cyd, soția lui Harry, întâlnește un nou partener de afaceri pe care bărbatul îl prievește mereu cu gelozie și suspiciune. Iar mama descoperă că are cancer la sân și foarte probabil aceeași soartă nefericită care l-a răpit de lângă familie și pe soțul ei acum doi ani.

Acasă, supărat pe soție și lăsând să piară dintre ei focul atracției, Harry se îndrăgostește de Kazumi o veche prietenă a primei sale iubiri care acum trăiește la Londra și aspiră la o carieră în fotografie.

Bărbați care se maturizeazăDeși ca stil cartea Bărbat și soție seamănă mult cu predecesoarea sa, cititind și acest volum mi-am dat seama că atât autorul cât și personajul principal s-au maturizat. Tony Parsons scrie mai fluid ca înainte. Iar Harry Silver acceptă cu mai puțină împotrivire toate provocările pe care i le pregătește viața. În această operă el este un personaj mai calculat și un bărbat care nu se mai aruncă cu capul înainte direct în fața unei catastrofe.

Dacă volumul Copil și bărbata fost un roman despre familie și ce te faci după destrămarea acesteia, Bărbat și soție este o realistă poveste despre dificultatea celei de-a doua încercări și cât de diferită este viața față de planul pe care cu toții ni-l facem în minte.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut Bărbat și soțiete invit să descoperi rubricaBooks de la pickandkeep:

BooksLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *