Blog de nișa sau blog generalist? Asta este întrebarea!
Blogging-ul este o merserie care a apărut oficial abia în anul 1997. Primul blog s-a născut în anul 1994 și se numește Links.net însă atunci nu exista așa ceva ca termenul de blog și Justin Hall, creatorul, i-a spus doar site personal. Astăzi, oriunde în lume există foarte multe persoane pasionate de mediul online care au un blog. El poate fi un blog de nișă sau blog generalist, iar despre avantajele fiecărei alegere în parte vom vorbi în rândurile ce urmează.
Ce să alegi dintre un blog de nișă sau blog generalist?
În România există o tendință atipică de creștere a numărului blogurilor generaliste. Probabil că încă trebuie să cunosc mai mulți bloggeri și să mă familiarizez cu munca lor, dar majoritatea celor pe care îi știu au bloguri generaliste, ca al meu. Însă nu contest nici beneficiile unui blog de nișă, iar motivele sunt următoarele.
De ce să-ți faci un blog de nișă?
-
Pentru pasiunea pe care o ai
Un blog de nișă te ajută să obții o oarecare autoritate în domeniul care te pasionează. Scriind despre un singur subiect, automat te specializezi și ajungi să fii recunoscut ca un expert. În plus, oricât de ocupat ai fi, blogging-ul nu ți se va părea niciodată o povară pentru că scrii mereu doar despre ce îți place.
-
Pentru că este mai ușor să obții colaborări
Cel puțin în zona de carte și literatură în țara noastră, blogurile generaliste au mai puține șanse de a obține colaborări de lungă durată. Eu de exemplu am colaborat cu mai multe edituri, dar colaborarea cu fiecare dintre ele nu a durat mai mult de câteva luni deoarece acordând atât de puțin timp literaturii, nici nu am dezvoltat foarte mult această parte a blogului.
Colaborarile și lucrurile primite în schimbul articolelor sunt extrem de motivante pentru un blogger și de aceea, mai ales dacă ai o pasiune și vrei să obții multe cărți, cosmetice sau orice altceva în schimbul scrisului, este mai bine să ai un blog gde nișă.
-
Pentru că îți poți construi mai repede o comunitate
Scriind mereu despre același subiect, cititorii de bloguri te vor recunoaște ca X = blogger de carte, sau Y = blogger de beauty. Și dacă au aceleași pasiuni ca tine te vor căuta mereu ca să afle noutăți din nișa ta.
În plus, like-urile de pe rețelele sociale pe care îți promovezi blogul se vor strânge organic, mult mai repede decât dacă ai avea un blog generalist. Cât timp nu ești o celebritate, atât pe Facebook cât și pe Instagram este mai bine să te axezi pe o anumită nișă ca să ai succes.
De ce să-ți faci un blog generalist?
-
Pentru că nu rămâi niciodată în pană de idei
Oricât de mult mi-ar plăcea să scriu despre cărți, cosmetice, internet sau orice altă categorie de pe acest blog, la un moment dat tot rămân fără idei și îmi place să am opțiuni. Iar când vine vorba de blogging, dacă nu-ți iei un angajament și nu ești constant, mai bine nici nu te apuci.
Dacă ești la fel de nehotărât/ă ca mine, îți recomand din toată inima să îți faci un blog generalist și să nu-ți impui limite doar de dragul unei nișe dacă nu ești destul de inspirat încât să continui ani de-a rândul. În plus, cu un blog generalist poți participa la un milion de concursuri destinate bloggerilor fără să te gândești dacă subiectele despre care trebuie să scrii se potrivesc sau nu cu blogul tău.
- Pentru că în SERP nu prea contează
Se spune că blogurile generaliste se ridică mai greu în SERP. Din experiență îți spun că nu este adevărat deoarece am multe articole bine optimizate pe primul loc din milioane și scriu despre orice de la mâncare la avioane.
Important nu este neapărat să scrii despre un singur lucru, ci să împarți articolele în categorii. Fă-ți câte o categorie pentru tot ce te pasionează, scrie bine și cu regulile SEO în minte și cel puțin pe Google vei ajunge acolo unde dorești.
-
Pentru că nu te grăbești
Unui blog generalist îi ia mai mult să ajungă la maturitate decât unui blog de nișă. Dar dacă ai timp și începi devreme, de ce să nu-ți creezi un astfel de blog? Poate acum nici nu te gândești că s-ar putea să vină o zi când îți vei dori să trăiești din blogging și vrei să te apuci doar pentru a-ți expune undeva gândurile. Și atunci, de ce să te limitezi la un singur subiect, dacă ai atâtea idei?
În România blogurile generaliste sunt destul de apreciate și în timp te ajută să-ți creezi o imagine în mediul online. În plus, sunt ideale când ai nevoie de o carte de vizită. Ce altceva poate fi mai explicit decât un site cu tot ce știi să faci?
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Blog de nișa sau blog generalist? te invit pe blogul nostru: