・Tony Parsons: Copil și bărbat

De cum am pus prima oară mâna pe cartea Copil și bărbat, am știut că am în față un roman despre familie și tot ceea ce presupune aceasta, numai bun pentru zilele de concediu. Coperta pe care sunt ilustrate două perechi de pantofi bărbătești, una pentru copii și alta pentru adulți, este sugestivă. Iar titlul poate fi considerat exact rezumatul poveștii din filele cărții.

După cum observi, în ultimul timp m-am concentrat mai mult pe lecturi ușoare și am prezentat pe blog cărți cu teme ca prietenia, familia, dragostea sau chiar căsnicia. Astfel de lecturi parcă mă țin în strânsă legătură cu realitatea și oarecum mă asigură că nicio relație nu este perfectă, dar cu un dram de ambiție și multă muncă totul se poate repara. Tot din această categorie este și romanul Copil și bărbat, prima mea lectură de Tony Parsons.

Chiar înainte de a împlini vârsta de 30 de ani, Harry era un bărbat care le-a obținut pe toate. Crescut în sânul unei familii tradiționale și iubitoare, el este căsătorit cu femeia cu cele mai lungi picioare pe care le-a admirat vreodată și au împreună un îngeraș de băiețel care iubește Star Wars. Locuința o are într-un cartier liniștit din Londra, iar slujba merge și ea ca pe roate deoarece a reușit ca producător de emisiuni să avanseze la postul mult visat în televiziune. Cu toate aceste premise ce-și mai poate dori un bărbat?

Dar să realizeze că viața trăită este condiția la care alții doar visează nu este cu putință oricui. Cu toate că lui Harry nu-i lipsește nimic cu adevărat, trecând printr-o oarecare criză a schimbării prefixului de vârstă, bărbatul are o aventură de o noapte cu o tânără colegă de serviciu. Siobhan nu este o frumusețe rară, dar pielea ei albă și părul roșcat de irlandeză par oarecum exotice în ochii lui Harry și îl fac pe acesta să riște totul pentru o singură noapte cu ea. Și nici că ar fi fost mai mult de atât dacă nu se întâmpla ca tocmai în ziua cu pricina să-și lase telefonul în posesia soției și aceasta să descopere mesajul resemnat al amantei trimis în zorii dimineții, după incident.

Și chiar și așa, dacă frumoasa soție nu ar fi renunțat la cariera, visele și speranțele ei pentru a fi mamă și a avea grijă de copilul lor, întreaga greșală poate că ar fi putut fi dată uitării. Dar Gina și-a reprimat dorința de a pleca în Japonia și a dat cu piciorul unei cariere de cealaltă parte a planetei, așa că nu poate trece nimic cu vederea. Parcă abia așteptând ca soțul să calce strâmb, cum a aflat de ispravă, tânăra femeie și-a strâns repede bagajele și s-a refugiat cu tot cu copil în căminul defect oferit de tatăl ei. Dar destinația ei finală nu este bătrânul tată care nu i-a putut vreodată oferi familia mult visată.

Gina și-a pus în cap că va locui în Japonia și cum se stabilește confortabil își ia cu ea și băiețelul. Dar odată ajunsă acolo, planurile nu merg așa cum își dorește și circumstanțele o obligă să mai amâne mutatul copilului de doar patru ani.

Harry pe de altă parte, chiar dacă și-a înșelat soția, încă o iubește și e gata să facă orice pentru fiul lor. Așa că îl aduce pe acesta înapoi acasă și are grijă de el singur așa cum ar fi făcut o mamă.Tații singuri sunt o specie pe cale de dispariție

Pus în fața faptului împlinit, Harry este nevoit să învețe tot ce o mamă face din instinct. Cu multă muncă de lămurire reușește să-și convingă băiețelul să facă baie. Și spre surprinderea lui, află că cel mic nu se hrănește doar cu cereale și are chiar și o mâncare preferată: pastele verzi. Urmărit mereu de privirile suspicioase ale mamelor singure din jur și cercetat cu câte un telefon de fosta soție la intervale regulate de timp Harry își ia în serios rolul de tată și e hotărât să facă orice pentru a câștiga un loc special în inima copilului. Și până la proba contrarie, se descurcă de minune!

Ca novelist, Tony Parsons este autorul multor lucrări destul de apreciate. Dar romanul Copil și bărbat este prima încercare de roman de ficțiune. Iar acest lucru se reflectă și în modul în care este scris. Stilul autorului este destul de fad și personajele nu sunt neapărat foarte bine conturate. Dar lucrarea are ceva care te atrage și te face să-ți dorești s-o citești până la capăt. De acea, dacă te hotărăști să-i acorzi o șansă, cu siguranță nu te va dezamăgi.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut Copil și bărbat te invit să descoperi rubricaBooks de la pickandkeep:

BooksLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *