・Cum să nu mai mănânci de stres?

Când vine vorba de mâncatul în exces din cauza stresului, problema noastră nu sunt bunătățile din frigider, ci mentalitatea. E adevărat că mulți dintre noi, atunci când sunt stresați, simt nevoia să înfulece o ciocolată întreagă cu tot cu ambalaj. Dar dulciurile nu sunt singurele alimente pe care le mâncăm în exces în momentele critice! Chipsurile, covrigeii, senvișurile, semințele, fructele și în primul rând mâncarea bogată în grăsimi sunt doar câteva din mâncărurile în care căutăm să ne refugiem când suntem stresați. Iar dacă vrem să pierdem în greutate, trebuie să punem capăt numaidecât acestor impulsuri. Iată ce trebuie să faci ca să nu mai mănânci de stres:
5 Metode prin care să nu mai mănânci de stres

Că să nu mai dai iama la frigider ori de câte ori apare o problemă, trebuie mai întâi să înțelegi mecanismul din spatele acestui impuls. Multe din alimentele pe care le mâncăm în exces atunci când suntem stresați, imediat după consum eliberează dopamine la nivelul creierului și ne fac să ne simțim mai relaxați. Acești compuși chimici sunt responsabili pentru senzația de plăcere. De aceea, ca să nu mai exagerăm cu mâncatul, cel mai înțelept este să căutăm metode alternative de a crește nivelul de dopamine. Teoretic este simplu, nu? Dar ce presupune acest lucru din punct de vedere practic?

#1 Relaxează-te printr-o sesiune de yoga sau exerciții fizice

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când te confrunți cu o situație stresantă este să te oprești din ce faci, să închizi ochii, să expiri și să inspiri adânc și încet. Astfel mintea ta se va concentra pe cum să-ți controlezi respirația și cel puțin pentru un moment, va uita de problemele ce te apasă. Repetă exercițiul până când simți că pulsul ți-a revenit la normal.

Pentru nivelul următor, exercițiile de yoga sunt recomandate pentru a elimina stresul. Yoga este o practica prin care îți poți crește nivelul de dopamine și să te relaxezi. Dacă nu ai timp să urmezi un curs de yoga într-un cadru organizat, caută pe internet lecții realizate de profesori și încearcă să practici yoga de câteva ori pe săptămână.

La fel de eficiente ca yoga sunt și exercițiile fizice. Acestea nu trebuie să implice neapărat greutăți și le poți face și acasă. După o sesiune bună de antrenament, odată cu transpirația vei “stoarce” și stresul din organismul tău nemaifiind tentat să faci ravagii în frigider.

#2 Fă altceva care îți face plăcere

Pentru a-ți distrage atenția de la mâncare, încearcă să-ți canalizezi întreaga energie pe o activitate care îți place. Dându-ți altceva de făcut, pofta se va diminua și cu timpul va dispărea cu totul.

Ca să nu mai mănânci când ești stresat poți face o mulțime de lucruri. Să citești o carte captivantă; Să încerci o activitate practică precum meșteritul sau tricotatul; Să faci o plimbare în aer liber; Să mergi la un film; Să faci curat.

Sunt momente însă, când te cuprinde pofta nebună de ceva de ronțăit și din cauza circumstanțelor să nu poți face niciuna din activitățile de mai sus. Atunci ia o foaie de hârtie și începe să faci liste.

  • Scrie cinci lucruri pe care vrei să le faci anul acesta;
  • Cinci metode prin care te poți relaxa;
  • Cinci locuri în care ți-ar plăcea să fii și de ce;
  • Cinci lucruri de care ești mulțumit;
  • Cinci skill-uri pe care ți-ar plăcea să le ai;

Orice subiect care îți trece prin minte este acceptabil. Doar să nu fie legat de mâncare, din motive evidente… 🙂

Poate că inițial ți se pare pueril să faci liste. Dar procedând în acest mod, nu numai că uiți de mâncare, dar îți pui și ordine în gânduri.

#3 Corectează-ți deficiența de magneziu!

Nivelul scăzut de magneziu din sânge poate determina o scădere a dopaminelor din creier. De aceea, dacă simți deseori nevoia să mănânci de stres, acest lucru se poate datora insuficienței de magneziu. Mai ales dacă dieta ta alimentară cuprinde în mare parte produse fast food pline de sare și carbohidrați, este foarte probabil să suferi de insuficiență de magneziu!

Nivelul de magneziu se determină prin analize medicale de sânge. Dacă te simți stresat din orice motiv, fă-ți cât mai repede o programare la cabinet. În cazul în care rezultatele analizelor tale sunt îngrijorătoare, s-ar putea să nu poți corecta deficiența de magneziu doar prin alimentație, ci să fie nevoie să discuți cu un specialist!

#4 Fă-ți o rutină pe care să o respecți cu sfințenie

O altă metodă de a crește nivelul de dopamine este să-ți creezi o rutină. Pentru minte rutina nu este cea mai bună metodă de a-ți spori creativitatea. Dar pentru corp, rutina te ajută să duci o viață lungă și sănătoasă.

O rutină benefică sănătății ar trebui să includă un program de șapte-opt ore de somn pe noapte și mișcare regulată. Deprivarea de somn și mișcarea insuficientă scad concentrația de dopamine din creier. Iar echilibrul nu poate fi recâștigat decât prin odihnă și exerciții fizice.

Pentru rezultate maxime poți încerca aplicația RESET cu ajutorul căreia să-ți creezi o rutină care te ajută să slăbești sănătos! La înscriere, nu uita să folosești codul IC2019 pentru un discount atractiv!

#5 Fă diferența între ce te ajută să crești nivelul de dopamine din creier și ce nu

Se știe că ciocolata face minuni pentru creier. Dar pentru un boost de energie la fel de bine ca orice altă ciocolată funcționează și ciocolata neagră, cu o doză mare de cacao.

În realitate nu zahărul din ciocolată, ci pudra de cacao este cea plină de nutrienți care sporesc nivelul de dopamine din creier. Ea este o sursă bogată de magneziu, zinc și crom care ajută la eliminarea stresului.

De aceea, dacă toate celălalte metode de mai sus au dat greș și tot vrei să mănânci ceva, ai dezlegare de la mine să savurezi două-trei bucățele de ciocolată neagră. Ai grijă însă să nu sari calul pentru că o doză mare de ciocolată, fie ea și neagră, poate determina eliberarea de adrenalină și să aibă efecte contrare reducerii stresului. Așa că mănâncă responsabil. Poftă mare!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum să nu mai mănânci de stres?te invit pe blogul nostru:
Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *