・De ce și cum să cumperi haine second hand?

Te-ai gândit vreodată să cumperi haine second hand?

Un trend foarte popular în occident își face încet încet loc și în rândul fashionistelor din România: hainele vechi!

Deși până nu de mult să spui cuiva că mergi să cumperi haine second hand nu era un lucru de laudă, acum e chiar chic să îți cataloghezi bluza luată dintr-un astfel de magazin ca vintage. Dar te rog reține! Am spus vintage, și nu second hand! De ce? Pentru că multe fashioniste consideră că sună mult mai bine pentru ascultători!

Dar hai să încercăm să nu creăm confuzii! Aceste două expresii, chiar dacă sunt asemănătoare și de multe ori pot fi atribuite aceluiași obiect, ca semnificație, au o nuanță ușor diferită! Lasă-mă să îți explic!Diferența dintre vintage și second hand

Etichetarea unui articol vestimentar ca vintage ori second hand este de cele mai multe ori subiectivă. Există totuși și câteva diferențe care fac destul de clar disticția între aceste două tipuri de produse.

👗 Vechimea

În general, hainele care aparțin unei anumite perioade de timp, sunt considerate vintage.

Mulți pasionați de modă vintage ne sfătuiesc să ne gândim la ele ca la o sticlă de vin. Cu cât mai vechi, cu atât mai bune și mai prețioase! Astfel, piesele vestimentare cu o vechime mai mare de 10-15 ani sunt considerate vintage.

Hainele second hand pe de altă parte, nu trebuie să treacă testul timpului pentru a fi catalogate ca atare. Dacă faci o vizită în magazinele de specialitate, vei fi surprinsă să descoperi câte articole aparțin unor colecții recente.

👗 Gradul de purtare

Mulți consideră că hainele vintage ar trebui să fie nepurtate sau cel puțin într-o condiție impecabilă.

Hainele second hand însă, așa cum le spune și numele, sunt haine deja purtate măcar o dată. Dar, există și excepții! Nu de puține ori mi s-a întâmplat să intru într-un magazin second hand și să dau peste articole vestimentare nou-nouțe, cu eticheta originală încă atașată! La prima vedere, ar părea o greșeală dar acest lucru nu este întâmplător! Multe branduri din întreaga lume, când au pe stoc marfă din colecțiile trecute, pentru a o valorifica, o vând magazinelor second hand.

👗 Calitatea

Nu spun că pentru hainele second hand calitatea nu este foarte importantă. La hainele vintage însă, ea este absolut esențială! Dacă un articol vestimentar, este etichetat vintage acesta trebuie să fie neapărat confecționat dintr-un material rezistent la uzură și care cu greu să se deterioreaze în timp. Multe din brandurile la modă secolul trecut, puneau accent pe calitate. Astfel, chiar și produsele confecționate la scară largă, erau fabricate din materiale excepționale. Nu același lucru se întâmplă și în ziua de astăzi. De aceea, puține sunt șansele ca peste 2-3 decenii să găsim articolele brandurilor de fast fashion actuale în magazinele cu marfă vintage.

👗 Prețul

Nu este o regulă strictă, dar de cele mai multe ori articolele vintage au prețuri destul de piperate. Dacă haine second hand găsim de la un leu în sus, piese vestimentare cu adevărat vechi și valoroase nu vom putea cumpăra niciodată la astfel de prețuri.

De ce și cum să cumperi haine second hand? Mic ghid pentru fashioniste

În continuare, pentru că am stabilit diferența dintre vintage și second hand, ne putem concentra pe subiectul acestui articol:

De ce și cum să cumperi haine second hand?
Te întrebi de ce nu am ales ca temă pentru acest articol hainele vintage? Simplu! Pentru că motivele alegerii unor astfel de haine sunt legate mai mult de statutul social și de interesul pentru modă decât de calitate și preț. Cum am spus și mai sus, hainele vintage ar trebui să fie, cel puțin teoretic, de o calitate superioară, mai puțin accesibile și nu întâlnite la tot pasul. De aceea, dacă te pasionează astfel de haine, nu cred că mai ai nevoie și de un altfel de imbold pentru a le cumpăra.

Iar dacă încă dorești să îți cataloghezi în continuare bluzița (deși nu îndeajuns de veche) – vintage, ești liberă să o faci! În modă sunt destul de puține greșelile de exprimare cu adevărat grave! Dar dacă o etichetezi așa doar pentru că nu dorești să atribui cu sens peiorativ descrierea de – second hand – lasă-mă să te conving de cât de mândră ar trebui să fii de fapt, de alegerea de a cumpăra de la astfel de magazine!

De ce să cumperi haine second hand?

👕 pentru că poți găsi haine de firmă la prețuri pentru orice buzunar

👕 pentru că îți poți reînnoi garderoba ori de câte ori vrei indiferent de venitul pe care îl ai

👕 pentru că te poți distra de minune făcând astfel de cumpărături

👕 pentru că a nu investi mult în trenduri trecătoare este o decizie înțeleaptă

👕 pentru că îți dezvolți creativitatea și imaginația

👕 pentru că ai toate șansele să găsești ceva unic

👕 pentru că arăți că îți pasă de mediu prin această acțiune de reciclare

Iar acum să trecem la întrebarea #2:

Cum să cumperi haine second hand?

Dacă știi ce să cauți și la ce să te aștepți, să cumperi haine second hand poate fi cea mai eficientă și convenabilă terapie prin shopping! Dacă ești începătoare, iată ce trebuie să reți:

👖 Mergi cu inima deschisă

Niciodată nu ști ce poți descoperi în magazinele second hand. Uneori ai șansa să pleci acasă cu o mulțime de comori, iar altă dată cu mâna goală. Nu te descuraja! Caută în toate secțiunile inclusiv la cele pentru copii sau bărbați. Dacă pleci hotărâtă să îți cumperi un anumit lucru, s-ar putea să nu te întorci acasă cu sorți de izbândă! Du-te mai bine ca într-o plimbare și cu așteptări minime. Așa e foarte probabil să ai parte de surprize plăcute!

👖 Evaluează raportul calitate/preț

Dacă ți se pare că un produs are o calitate îndoielnică, chiar dacă este ieftin, mai bine nu îl cumpăra! Înainte de a face orice achiziție, gândește-te la cât de mult te poți folosi de acel lucru și judecă dacă își merită sau nu banii. Nu tot ce se vinde la second hand este de calitate inferioară așa că nu te mulțumi cu puțin! Dacă nu găsești ceva suficient de bun la un magazin, mai bine păstrează-ți banii pentru următorul!

👖 Trendurile, de cele mai multe ori, nu-și merită banii

Dar, dacă ți le dorești foarte mult, de ce să nu cumperi haine second hand în tendințe? De multe ori moda este ciclică. Culorile care se poartă anul acesta s-ar putea să fi fost la modă și acum câțiva ani. Și nu numai ele! Pe rafturile magazinelor second hand este foarte posibil să găsești imprimeurile sau croielile în vogă la momentul actual.

👖 Mărimea chiar nu contează!

Dacă găsești un articol foarte ieftin și cu un material extraordinar, nu renunța la el doar pentru că nu este mărimea ta. Îl poți duce la croitorie pentru ajustări. Sunt croitorii care percep taxa de 10-15 lei pentru o scurtare sau strâmtare. Stai bine și cumpănește! Dacă incluzi taxa de croitorie și încă ți se pare un preț accesibil, atunci merită mai mult decât un articol nou dar de calitate slabă!

De ce și cum să cumperi haine second hand? Mic ghid pentru fashioniste

Iar acum, în calitate de susținătoare înrăită a hainelor second hand, îți voi prezenta articolele mele preferate cumpărate la mâna a doua.

Și în România vizitez deseori magazine second hand. Dar în străinătate acestea sunt de fiecare dată un must see! De acolo mă aprovizionez din plin cu piese vestimentare specifice culturii respective fără a fi nevoie să cheltuiesc o avere. Ia spune, nu crezi că este un motiv destul de bun ca să îți cumperi haine second hand?

Toate cele patru articole pe care le vei vedea în continuare, sunt achiziționate în Japonia de la magazine de haine la mâna a doua și au prețuri cumprinse între 10 și 30 de lei. Designul este așa cum reiese din poze dar calitatea, trebuie să mă crezi pe cuvânt, e ireproșabilă!

#1 O cămașă din bumbac

De ce și cum să cumperi haine second hand? Mic ghid pentru fashioniste

Pe departe articolul meu preferat second hand este această cămașă. De cum am văzut-o agațată frumos într-un magazin de haine purtate în Nagoya, am știut că trebuie să o am. A fost pur și simplu dragoste la prima vedere! Culorile, materialul foarte gros, croiala simplă și prețul (doar 30 de lei) au fost doar câteva din motivele pentru care am cumpărat-o! Purtând-o, ce m-a uimit și mai mult a fost ingeniozitatea cu care a fost creată. În dreptul pieptului, în interior are un nasture în plus, bine ascuns, care rezolvă cu brio problema femeilor legată de cămășile deschise în față! Ai mai văzut ceva atât de creativ?

#2 O bluză subțire, roz

De ce și cum să cumperi haine second hand? Mic ghid pentru fashioniste

Cu această bluziță am făcut cunoștință într-un magazin de pe o stradă lăturalnică din Tokyo. Materialul este foarte subțire și răcoros și de aceea, o pot purta doar vara. Ce m-a atras la ea însă, sunt volonașele de pe umeri și culoarea roz deschis, atât de feminine, aproape copilărești, în contrast cu manșetele și gulerul de un negru pur.

#3 O rochie de vară

De ce și cum să cumperi haine second hand? Mic ghid pentru fashioniste

Mă crezi sau nu, această rochiță nu a costat nici 10 lei! Dacă ar fi fost scumpă, probabil că nu m-ar fi lăsat inima să investesc într-o piesă vestimentară de o culoare atât de atipică, deși îmi place mult!

Datorită prețului, când vine vorba de haine purtate, să ști că oricine are undă verde la experimente.

#4 Ia pe care nu am avut-o niciodată

De ce și cum să cumperi haine second hand? Mic ghid pentru fashioniste

Exagerez! Am o ie acasă. Dar este o ie autentică, cu adevărat vintage și care nu are ce căuta într-un decor casual.

Nu am avut niciodată însă, o bluză care să aducă a ie. Din aceea tare la modă acum vreo 3-4 ani care încă se poartă de cele pasionate de cultura și tradițiile românești. De aceea, când am văzut într-un butic, aproape de locul unde locuiam în Japonia, această bluziță cu imprimeu multicolor, mi-a adus imediat aminte de casă. Tu ce spui? Nu aduce puține cu motivele populare de la noi?

Concluzie:

Ce zici? Te-am convins să cumperi haine second hand?

Dacă vrei să descoperi plăcerea de a face shopping fără a cheltui mult, magazinele second hand sunt locul ideal pentru a face asta!

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă vrei să descoperi stilul pickandkeep vizitează magazinul nostru:

Magazin pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul De ce și cum să cumperi haine second hand?, citește și alte postări fascinante despre modă pe blogul pickandkeep:

Blog pickandkeep

11 thoughts on “・De ce și cum să cumperi haine second hand?

  1. Pingback: Cum să te îmbraci chic și ieftin? Câteva sfaturi ușor de pus în aplicare!

  2. Pingback: 9 Motive legate de fashion pentru care îmi e dor de Japonia

  3. Pingback: Ce și cum să porți oversized? Patru articole vestimentare care nu ar trebui să îți lipsească din garderobă

  4. Pingback: The French Girl – Super chic fără efort - 7 trucuri de furat de la francezi

  5. Pingback: Ce înseamnă să ai un stil cât mai natural? Beauty, Fashion & Lifestyle

  6. Pingback: Used și Second Hand – Ce să îți cumperi de la astfel de magazine?

  7. Pingback: Ce să cumperi de la EI? - Selecție primăvară / vară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!