・Garth Stein: Enzo sau Arta de a pilota pe ploaie

Mașini de curse și un cățel adorabil – rețeta perfectă către inima multor bărbați de pe acest pământ. Și de ce nu, probabil și a multor femei. Este prima oară când am citit o cartepovestită de un animal. Iar la început, recunosc că ideea nu mi-a surâs foarte tare. Nu pot să spun că nu îmi plac animalele. Îmi plac, doar că nu într-atât încât să mă pot pune în pielea lor. Și nici să îmi doresc să am grijă de unul. Cartea aceasta însă, m-a făcut să nu mai exclud posibilitatea de a crește un câine pe viitor.

Cea mai apropiată rudă a omului

Enzo, botezat după Enzo Ferrari, este un cățel luat de la o fermă și crescut de Denny, un pilot de curse. Pe tatăl său nu este convins că l-a cunoscut vreodată. Dar pe mamă Enzo și-o amintește ca o femelă puternică, dar rece și nepăsătoare, contrar emoțiilor lui aproape umane.

Când se va reîncarna, Enzo este convins că va deveni om. Iar crezul și l-a întărit uitându-se la televizor la un documentar despre mongoli care spun că următoarea viață a câinilor pregătiți este cea de bărbat. Și abia așteaptă. Trăind alături de Denny și apoi împreună cu familia acestuia, Enzo este mai mult ca sigur că cea mai apropiată rudă a omului este câinele. Iar pentru el, vârcolacii nu sunt altceva decât o dovadă vie a acestui lucru. O limbă cu care să poată vorbi și un deget opozabil sunt însușirile după care Enzo tânjește cel mai mult. Dar până la momentul potrivit, se resemnează doar cu posibilitatea de a-și arăta emoțiile prin gesturi.

Un filozof veritabil, un prieten de nădejde și în același timp doar un patruped simpatic, Enzo relatează povestea vieții de familie a stăpânului său. Nu trece mult timp de la adopție și Denny o cunoaște pe eEve, o femeie frumoasă și viitoarea sa soție. La început, Enzo este gelos pe relația lui Denny cu Eve. Dar sentimentele i se îndulcesc când aceasta dă naștere lui Zoe, o minune de fetiță care Enzo spera să semene cu el.

Ca pilot amator, dar și instructor, Denney câștiga bine și mica familie avea mai mult decât le trebuie. Dar cu timpul apar probleme. Iar Enzo, ca un observator implicat trup și suflet în poveste, începe să relateze prinzând detaliile „umane” din zbor. Chiar dacă lumea nu îl considera pe Denny un erou, pentru Enzo el este unul și asta nu doar pentru abilitatea sa de a pilota pe ploaie, dar și de a jongla cu provocările vieții.
Arta de a pilota pe ploaie

Istorioara de familie care îți stoarce câteva lacrimi nu este singurul motiv pentru care recomand această carte. Enzo face și o mulțime de referiri la piloți de curse și pilotaj. Am aflat că este nevoie de multă stăpânire de sine pentru a conduce pe o pistă udă, iar din spusele lui Enzo, Denny se pare că se pricepea la acest lucru. Când eram mică, nu ratam vreo ocazie de a urmării campionatele de Formula 1 cu fratele meu. Iar această carte mi-a trezit multe amintiri. În naivitatea mea îl încurajam pe Fernando Alonso de la Renault și îmi amintesc că m-am bucurat și când a câștigat Kimi Räikkönen de la Ferrari, doar pentru că voiam să văd și fețe noi pe podium, nu doar pe Michael Schumacher. Iar Enzo mi s-a părut original prin faptul că era fan înrăit Ayrton Senna, pilotul de la Honda, cu o poveste tragică.

enzo sau arta de a pilota de ploaie

Detaliile cu privire la pilotaj, m-au făcut curioasă dacă nu cumva în istoria campionatului Formulei 1 a fost cineva cu numele Denny, iar aceastea este chiar povestea vieții lui. Singurul pilot cu acest nume însă, este Denny Hulme care a câștigat cursa din anul 1967, cu mult înainte de Senna. Cu alte cuvinte, Denny nu a existat încă.

Pe de altă parte, se pare că povestea lui Enzo are la bază experiența autorului însuși. Garth Stein s-a mutat în Seattle în anul 2001, devenind instructor de înaltă performanță. Iar în 2003 a câștigat ceva puncte la cursele Spec Miata. Cu toate acestea, a renunțat la condus după un accident din timpul unei curse pe ploaie. Și acest lucru l-a inspirat pentru scrierea romanului Enzo care i-a deschis calea către un alt fel de lume.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Enzo te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *