・Mai nou, nici românii nu mai pot vedea numărul de like-uri pe Instagram!

Administrez în jur de 10 conturi de Instagram, dar din toate am unul preferat pe care postez fotografii din experiențele mele de zi cu zi. Ici495 este contul meu personal și în același timp contul pe care folosesc cel mai des. Iar dacă nu exista acest cont, nici că aș fi observat că de câteva zile pe Instagram a dispărut numărul de like-uri și în România.
Instagram-ul a început de anul acesta să ascundă numărul de like-uri. Prima țară afectată a fost Canada și după ea au avut de suferit Australia, Brazilia, Irlanda, Italia, Japonia și Noua Zeelandă. Locuitorii acestor țări nu mai văd numărul de like-uri ale postărilor din luna mai. Iar începând cu 10 noiembrie de același tratament au parte și americanii.

La început, ca țară în care Instagramul nu este o rețea atât de populară (la momentul actual există doar 3,8 milioane de conturi, comparativ cu Facebook care are 11 milioane), am crezut că ne vom mai bucura mult și bine de vizualizarea cifrelor și așa mici. Însă nu mică mi-a fost mirarea să observ că de săptămâna aceasta nici eu, pe contul principal, nu mai văd numărul de like-rui. Acum, în loc de Liked by xyz and 123 others se afișează Liked by xyz and others.

De ce ascunde Instagram like-urile?

La conferința WIRED25 de anul acesta, CEO-ul platformei sociale, Adam Mosseri, a afirmat că această măsură este necesară pentru a face Instagram-ul un loc mai sigur pe internet. Și oarecum înțeleg îngrijorarea sa.

Nu știu cât de sensibil ești tu la ceea ce se promovează pe internet. Dar eu cunosc și am în jurul meu oameni al căror stil de viață s-a schimbat complet datorită sau din cauza Instagramului. Și eu mă fac vinovată de investiții în diferite lucruri pe care le-am văzut pe Instagram și mi le-am dorit. Dar mai grav decât să cheltuiești niște bani pe care îi ai, este să ajungi să-ți dorești un stil de viață pe care nu poți să-l obții și să devii depresiv din cauza aceasta.

Este adevărat că Instagram-ul a deschis multe uși către lumi la care până acum majoritatea nu aveam acces. Dar multe din priveliștile care ni se oferă sunt înșelătoare. Pe Instagram viața pare mai simplă; Colorată în alte culori decât cele cu care ne-am obișnuit; Iar succesul un lucru ușor de obținut. Deși sunt mai departe de noi ca niciodată, vedetele de la Hollywood par să aibă o existență #relatable și prin crâmpeiele de viață pe care ni le oferă, nu puțini sunt cei care au impresia că mai au un pas și le ajung dacă doar strâng suficiente like-uri.
Like-urile sunt toxice pentru sănătatea mintală

Nu am spus-o eu, ci Kim Kardashian, una din vedetele de top de pe Instagram. După părerea lui Kim, deși la ora actuală asupra platformei se fac doar teste, scoaterea definitivă a like-urilor ar putea fi un lucru benefic.

Este secolul XXI și am început să ne întrecem în platforme sociale. Iar dacă ar fi o întrecere amicală, totul ar fi perfect. Însă mulți utilizatori de Instagram se demoralizează când văd că munca pe care o depun pentru câștigarea popularității nu dă niciun fel de roade.

Valoarea unui Instagram fără like-uri pentru influenceri și branduri

Nu știu dacă ai vreun cont de pe care nu mai poți vedea numărul de like-uri sau nu. De aceea îmi voi permite să-ți răpesc puțin timp pentru a-ți explica în ce constă această invizibilitate. Cel puțin de pe contul meu pe care se efectuează testul, atunci când apăs pe cuvântul others încă pot să văd cine a dat like la o fotografie.

Ca și până acum, această acțiune îți permite să vezi cine a dat like la o postare. Dar nu te mai lasă să vezi și numărul total al celor care au făcut-o atâta timp cât nu este vorba de propriul cont. Astfel, fără să vezi toată lista și să apreciezi ochiometric, nu ai de unde să știi dacă postarea a fost pe placul câtorva alte zeci, sute sau mii de utilizatori. Și atunci, principala întrebare care se ridică, este ce efect va avea acest update asupra celor care fac publicitate?

Calitate înainte de cantitate

Eu nu mai pot vedea numărul de like-uri de pe Instagram de la începutul acestei săptămâni. De aceea presupun că și alte conturi din România au început să vadă schimbarea la fel de târziu. Cu toate acestea, încă primesc mesaje private prin care mi se cer sau propun oferte de colaborare. Așa că dacă și printre branduri există conturi care nu mai pot vedea numărul de like-uri înseamnă că acest mic detaliu nu a influențat cu nimic decizia lor de a mă alege să le reprezint.

Din punctul meu de vedere, mai important decât numărul de like-uri este conținutul și bineînțeles calitatea urmăritorilor unui cont. Aici nu vorbim de vedete care sunt adevărații influenceri. Ci despre conturile cu doar câteva sute sau mii de urmăritori care tot primesc oferte de colaborare datorită faptului că au fani adevărați. De exemplu, pe contul meu predomină fotografiile cu diferite vestimentații casual. Și cu toate că numărul celor care mă urmăresc nu este decât de 2500 de persoane, primesc destule propuneri pentru un cont absolut nesemnificativ deoarece imaginea de ansamblu se potrivește cu imaginea brandurilor care mă contactează.

Ce părere ai despre acest nou updatate de la Instagram? În ce măsură crezi că afecta dispariția like-urilor modul de promovare? Cât de importantă este pentru tine această platformă?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Mai nou, nici românii nu mai pot vedea numărul de like-uri pe Instagram! te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *