BLOGbooks

・Pearl S. Buck: Ogorul

Cândva prin septembrie aveam ceva timp liber în mijlocul unui tur și am intrat ca de fiecare dată în prima librărie care mi-a ieșit în cale. Nu căutam ceva anume. Niciodată nu caut ceva anume când intru într-o librărie. Voiam doar o pauză și puțin timp liber în care să mă relaxez, iar cărțile sunt unele din acele obiecte misterioase care mă ajută să îmi găsesc liniștea. Și așa, am început să răsfoiesc volum după volum, când la un moment dat am dat peste Ogorul (The Good Earth), o capodoperă literară scrisă de laureata premiului Nobel, Pearl S. Buck.



Romanul Ogorula fost publicat în anul 1931 și a câștigat Premiul Pulitzer pentru literatură imediat în anul următor. Atât în 1931, cât și în 1932 a fost declarat cel mai bine vândut roman din Statele Unite ale Americii și a influențat motivul pentru care scriitoarea a câștigat premiul Nobel în 1938.

Ogorul s-a întors din nou pe lista celor mai bine vândute romane ale Americii când faimoasa Oprah Winfrey l-a inclus în show-ul televizat: Oprah’s Book Club.

Dar ce este Ogorul un roman faimos?

Ogorul povestește viața unei familii de țărani din China dinaintea Primului Război Mondial. Scenele din cuprinsul paginilor ilustrează cu lux de amănunte tabloul acestei vieți pitorești încercată de dezastre naturale și revoluții industriale.
Odată cu prima filă a acestui roman autoarea ne invită în căminul curat, dar extrem de modest al tânărului Wang Lung care locuiește cu tatăl său și tocmai se pregătește să își aducă acasă viitoarea mireasă. Wang Lung e tânăr și i-ar fi plăcut să se căsătorească cu o femeie frumoasă: micuță, palidă, cu gura mică și ochii mari, și cu picioarele legate strâns în fașe de bumbac pentru a le opri creșterea și a rămâne veșnic mici – un simbol al frumuseții feminine din China acelei vremi.

Dar, tatăl lui Wang Lung nu îi alege fiului său o femeie frumoasă. El crede că o astfel de femeie are pretenții mari și nu va dori să muncească pământul alături de soțul ei. Ci în schimb, se duce la marea casă Hwang, proprietari de pământ, de unde cere o sclavă umilă, muncitoare și robustă.





Wang Lung nu își cunoaște soția până în momentul în care merge la casa Hwang să o ceară de nevastă și să o aducă în propria familie. Atunci, deși se pregătise cum se cuvine pentru acest eveniment, îmbrăcat cu cele mai bune haine și proaspăt ras în cap, are un moment de stânjeneală când este pus față în față cu unul din servitorii familiei bogate, moment care îl va urmări toată viața și îl va ambiționa să devină cel mai bogat om din ținut. Servitorul râde de Hwang Lung, de felul lui de a fi și de alimentele pe care le poartă cu el pentru a pregăti mai târziu ospățul pentru nuntă. Wang Lung se simte umilit, dar se înfățișează cu vădită modestie în fața Mai Marii Stăpâne și cu deosebit respect îi cere acesteia sclava pregătită pentru el de nevastă.

Stăpâna casei, o femeie al cărui viciu era opiumul, o cheamă la ea pe O-Lan pe care o numește nevrednică și o trimite în casa soțului ei. O-Lan nu se opune și cu puțină vorbă și pași hotărâți, își urmează soțul pe picioarele sale mari.

Pentru Wang Lung, O-Lan nu este nici pe departe frumoasă, ci chiar inexpresivă. Dar, este o femeie curată și muncitoare. El se simte mândru în inima sa deoarece o poate numi femeia lui și doar a lui.

Drumul către belșug

În continuare este prezentată ascensiunea familiei lui Wang Lung după mutarea nevestei în casa lor. O-Lan este puternică, ambițioasă și se dovedește extrem de pricepută atât în treburile casnice, cât și la lucrul pământului. Nu după mult timp, rămâne însărcinată și până în ziua nașterii lucrează la câmp cot la cot cu soțul ei.

Când îi vine timpul, se întoarce singură acasă, se închide în odaia lor și naște de una singură un băiețel gras și sănătos, motiv de bucurie nemărginită în casa unei familii tradiționale chineze.

La exact un an de la data în care cei doi s-au întâlnit pentru prima oară, aceștia se întorc împreună cu fiul lor în casa familiei Hwang pentru a-l prezenta pe băiețel Mai Marii Stăpâne și a primi de la ea binecuvântarea.

De această dată, amândoi au veșminte noi, lucrate de O-Lan, un bebeluș reușit și poartă cu ei un coș cu prăjituri în formă de lună – un desert chinezesc aniversar făcut din untură, zahăr și făină pe care O-Lan le-a pregătit cu o zi înainte. Prezentându-se astfel, niciunul din ei nu se mai simte intimidat de Stăpână; ci la plecare O-Lan chiar observă faptul că lucrurile nu merg bine în casa Hwang. Mai Marea Stăpână poartă hainele de anul trecut; Mai Marele Stăpân are noi concubine, iar consumul de opium din acea casă, de altfel extrem de costisitor, a crescut. Toate acestea îi determină pe Wang Lung și soția sa să cumpere teren de la casa cea bogată.

Adevărata călătorie

Anul următor, procedând ca și prima oară, O-Lan dă naștere celui de-al doilea fiu și norocul familiei sporește iar. Wang Lung își iubește pământul, iar acesta îl răsplătește cu roade alese. Dar, anii de fericire și belșug sunt doar liniștea de dinaintea furtunii.

În cel de-al treilea an, O-Lan dă naștere unei fetițe și norocul li se schimbă. Cerurile se închid și peste întreg ținutul se abate o secetă năprasnică. Oamenii fură casele celor avuți, își vând copilele, ucid bebelușii pentru a se hrăni și mănâncă pământ.

Wang Lung și soția sa, ca să scape de urgia ce-i aștepta cu brațele deschise, își iau tatăl și cei trei copii și se refugiază în ținuturile sudice. Aici, oamenii sunt bogați și au mereu de mâncare, iar O-Lan, tatăl cel bătrân și copiii devin cerșetori.

Pe de altă parte, Wang Lung este mândru și nu vrea să ceară mila celorlalți. Muncitor cum este, închiriază cu câțiva bănuți o ricșă cu care plimbă prin oraș turiști și oameni avuți. Astfel el își permite să cumpăre merinde familiei și să o întrețină.

În aceste vremuri disperate, O-Lan dă naștere celui de-al patrulea copil. Aceasta este o fetiță pe care femeia o ucide pentru că nu își permite să o îngrijească. Wang Lung nu știe de gestul soției sale. Dar nu se mâhnește de moartea bebelușului; ci se bucură că fetița nu va fi nevoită să îndure iadul în care el și familia sa se află.

Ia sfârșit și seceta din ținuturile nordice; În Sud începe o revoluție, iar norocul le surâde iar lui Wang Lung și O-Lan. Ei găsesc bani și o comoară cu care se întorc acasă.

Întorși de unde au plecat, își află casa prădată și o iau din nou de la capăt. Dar, Wang Lung are pământul pe care nimeni nu i-l poate lua și astfel își reface vechea avere și însutit decât avea înainte.

Ajunși din nou bogați, viața familiei se schimbă radical. Li se mai adaugă doi membri gemeni; iar încet, încet din cauza banilor și a averii, Wang Lung își schimbă atitudinea față de soție.

În acest punct, acțiunea romanului a ajuns undeva la jumătate, iar de aici încolo atmosfera devine doar și mai captivantă.

Este un roman din care oricine are ceva de învățat

Pearl S. Buck este un geniu al creației. Ea reușește să definească cu lux de amănunte probleme delicate din viața chineză din primii ani ai secolului XX. Fără pic de nuanță de romantism, The Great Earth vorbește realist despre:

 viața femeii chineze;

 semnificația familiei;

 condiția umană;

 valoarea pământului;

 statutul oamenilor în societate;

 dezastre naturale;

 revoluții;

 conflictul dintre generații;

 competiția dintre frați;

 eșec;

 speranțe;

 regăsire.

Ogorul este un roman absolut fascinant și o poveste care îți rămâne în suflet ani după ce ai așezat cartea în raft. Este un roman fără ocolișuri, fără înflorituri și arată gol goluț adevărul despre cealaltă față a umanității.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolulOgorulte invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *