baby

Primăvară cu păsări, documentare, cărți și aromă de cheesecake

Mi-era tare dor să scriu pe blog un articol despre toate și nimic în mod special. Despre cum mi-am petrecut ultima lună, ce m-a inspirat și ce mi-ar plăcea să-ți recomand și ție.

Patru cărți de la începutul primăverii încoace – un nou record personal

Pentru mine această primăvară a fost una specială din multe puncte de vedere. Este prima oară după ce s-a născut Yori când chiar am citit. Și nu mă refer la cărți pentru copii, ci cărți pentru mine. După naștere, pentru că nu am avut concediu de maternitate și nu numai că nu am renunțat la proiectele în care eram implicată, ba chiar am acceptat și mai multe, am renunțat aproape de tot la citit scuzându-mă că nu am timp. Dar în martie mi-am dat seama că dacă m-aș organiza puțin mai bine, aș avea timp și de citit.

Nu pot să renunț la muncă ca să citesc. Iar la timpul petrecut cu Yori nici atât. Dar pot să renunț la rețelele sociale și a scrola fără țintă.

Pe Instagram de exemplu, poți vedea în secțiunea Your activity timpul exact petrecut pe platformă. Am verificat și eu și am descoperit cu stupoare că am zile în care petrec și o oră și jumătate. Când?? În timpul aparent mort de peste zi ca atunci când aștept autobuzul sau călătoresc cu el; când îmi aștept rândul la coadă în oraș; când gătesc sau când aștept ca Yori să-și bea laptele (mai nou apa) înainte să adoarmă.

Problema cărților este că nu sunt la fel de practice ca telefonul. Nu mă înțelege greșit. Ador să deschis o carte și s-o răsfoiesc. Să mă cufund în lectură, iar apoi să prind un semn de carte drăguț de pagina la care am ajuns. Dar nu pot să citesc o carte în format fizic când fac toate lucrurile de mai sus acum că îl am pe Yori mereu cu mine și trebuie să-l țin sub observație. Dar pot să arunc un ochi pe telefon sau chiar mai bine, să ascult o carte în format audio.

Așa că, în luna martie, am înlocuit scrolatul pe rețelele sociale cu cititul cărților în format pdf sau ascultatul cărților audio. Există multe website-uri de pe care poți descărca cărți în format pdf gratuit și, bineînțeles, librării de unde poți cumpăra cărțile preferate.

În acest moment de exemplu citesc The Signature of All Things de Elizabeth Gilbert, despre care am aflat dintr-un newsletter al Alexiei Udriște și din cele aproximativ 500 de pagini, în doar câteva zile, am citit mai mult de jumătate. În afară de această am mai citit Convenience Store Woman de Sayaka Murata, The Midnight Library de Matt Haig și They Both Die at the End de Adam Silvera (toate recomandate de elevele mele). BTW, ca să ascult aceste cărți am folosit aplicația T2S. Este gratuită și pentru moment, este ceea ce îmi trebuie.

Documentare în loc de filme și anime-uri

Nu am fost niciodată mare fan filme, dar la anime-uri mă mai uit din când în când, mai ales când descopăr ceva mai deosebit. După ce am vizioant Mushi-shi și Sagrada Reset însă (primul cel mai frumos și al doilea cel mai inteligent anime de până acum din punctul meu de vedere), cu greu mai găsesc ceva care să mă convingă să trec măcar de primul episod. Așa că nu mi-au mai rămas decât documentarele pentru momentele în care simt nevoia de a mă uita la ceva care să mă inspire.

Am văzut astă vară în Japonia: Hemingway de Ken Burns, iar în această primăvară m-am uitat pe YouTube la:

Ca idee, documentarele despre artiști sunt întotdeauna o sursă de inspirație, iar dacă te pasionează Japonia, pe NHK World Japan găsești documentare în rezoluție 4K!

Cele mai frumoase melodii de ascultat primăvara sunt trilurile păsărelelor

Am profitat de fiecare moment liber primăvara aceasta ca să fug cu Yori în parc și ascultăm / admirăm / hrănim păsările. Îi plac în mod deosebit căsuțele agățate în copaci și acele postere cu informații amplasate în parcuri de Societatea Ornitologică Română. Sunt foarte frumos realizate și pline de informații interesante pentru iubitorii de păsări. Ne pare foarte rău amândurora când găsim câte unul murdar și mâzgălit, dar și când dăm peste unul nou sau în stare bună, ne bucurăm sincer și îl studiem mult timp.

pasari in parc

casute in copac pentru pasarelele

pasari in parc

cărți cu păsări

Apropo de păsări, acum că Yori și-a descoperit această nouă pasiune, bineînțeles că nu ne-am limitat doar la a le privi și a le asculta prin parcuri, ci am cumpărat și multe cărți despre ele pe care le-am citit de mai multe ori, din scoarță în scoarță, pe nerăsuflate și le ținem la îndemâna, pe noptieră, ca să le mai răsforim din când în când atunci când Yori vrea să afle mai mult despre o pasăre anume. Din colecția noastră, un mare succes primăvara aceasta au următoarele titluri:

Natura Surprinzătoare Editura Signatura o găsești aici

Marea carte ilustrată a naturii editura Univers Enciclopedic

Lumea Minunată a Păsărilor editura Univers Enciclopedic

ceasul verde al naturii editura univers enciclopedic

o găsești aici

https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=42e8b8b93&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/ceasul-verde-al-naturii-irmgard-lucht-UNE978-606-096-092-8--p28078729.html%253Fgclid%253DCjwKCAjw6IiiBhAOEiwALNqnca3OsVY99i1d8eD3nXd_nOPfZrEsKf956xl01cAfbNmHpGmnsjTeYRoCp2sQAvD_BwE

o găsești aici

anatomia fermei editura signatura

o găsești aici

anatomia naturii editura signatura

o găsești aici

the magic and mystery of trees editura antic exlibris

o găsești aici




A! Și să nu uit! Dacă vrei și o poveste frumoasă despre păsări, de ascultat cu cei mici, ți-o recomand pe aceasta!

Cheesecake – pentru atunci când ai poftă de ceva bun, dar simplu și rapid de făcut

În familia mea toată lumea iubește cheesecake-ul. Mai ales cel făcut în casă. Așa că am ajuns să fac cheesecake de cel puțin o dată sau de două ori pe lună, iar rețetele preferate le-am notat și aici, cu instrucțiuni foarte simplu de urmat chiar și pentru „începători”. Dacă îți place cheesecake-ul, poți salva acest articol sau poți descărca direct rețetele ca să le printezi și să le ai mereu aproape când ai poftă de o prăjitură bună.

Tu cum îți petreci primăvara? Ce ai mai descoperit nou și interesant de făcut pe cont propriu sau cu cei mici în acest anotimp?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Primăvară cu păsări, documentare, cărți și aromă de cheesecake  îți recomand și:

Jocuri și activități pe care să le faci împreună cu un copil de 2 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *