・Despre „mâncarea la colț de stradă” din Roma. Ce să mânănci când ajungi în Italia?

Am dat o fugă până în Roma weekend-ul trecut cu două dorințe în minte: să văd Coloseumul și să pun pe mine 5 kilograme. Prima mi-am îndeplinit-o. Iar pe cea de-a doua cam pe jumătate. Dar măcar am încercat. Când am vizitat ultima oară Italia acum 8 ani, am plecat de acolo cu regretul că nu am gustat destul din ceea ce are de oferit bucătăria italiană.

Deși excursia de atunci am planificat-o mult mai în detaliu decât pe cea de acum, am așteptat de la ea cu totul alte lucruri și nu m-am concentrat pe mâncare. De aceea am vrut să repet experiența. Și de data aceasta am încercat să nu mai scap nimic din ceea ce mi-a ieși în cale și mi-a făcut poftă. Iar acum, revăzând fotografiile din călătorie, mi-am dat seama că am adunat ceva experiențe, majoritatea cu mâncare la colț de stradă, al căror rezumat este acest articol.

Ce preparate alimentare trebuie să încerci în Italia?

Pizza tăiată cu foarfeca și crochete cu orez

Nu știu cum ești tu, dar eu când mă gândesc la pizza am imaginea unei plăcinte napoletane de formă perfect rotundă și cu un blat consistent. Ei bine, în Roma lucrurile stau puțin altfel. Aici este vorba despre bonci, pizza în stil roman, care se face dintr-un aluat asemănător cu cel al produselor de patiserie și cu un milion de variante pentru topping-uri.

Ce are bonci diferit față de pizza obișnuită? Tocmai blatul foarte aerisit care îți permite să mănânci o cantitate uriașă de pizza. Pizza romană este ușor de recunoscut deoarece are o formă pătrată, din care bucățile se taie cu foarfeca. Ea se găsește cam la orice colț de stradă și este imposibil să dai greș cu ea dacă o alegi.

Totul despre "mâncarea la colț de stradă" din Roma

Tot Roma mi-a schimbat părerea și despre crochete. În mintea mea crochetele erau niște cocoloașe din piure de cartofi și brânză, prăjite în baie de ulei. Dar se pare că se pot face și cu orez, sos de roșii și mozzarella, iar rezultatul este absolut spectaculos.

Dacă e Italia, atunci să fie paste!

Ca acum îmi amintesc când am fost în Veneția și am mâncat paste la un restaurnat de lux. Atmosfera a fost extraordinară, dar pastele nu m-au impresionat în mod deosebit. Experiența s-a repetat și de data aceasta când înainte să plec din Roma am luat cina la un restaurant din oraș și am comandat din nou paste. Au fost bune. Dar nu neapărat un preparat pe care îți dorești să-l mănânci din nou.

Pe de altă parte, toate tipurile de paste pe care le-am mâncat în localuri mici, de cartier ca să spun așa, sau la food court-uri, chiar dacă mai puțin arătoase, au fost absolut delicioase!

Totul despre "mâncarea la colț de stradă" din Roma

Preparate aleatorii de încercat în Italia

Acum că am lămurit lucrurile în legătură cu pizza și pastele din Roma, să vorbim și despre alte preparate, mai puțin populare, dar pe care merită să le încerci:
  • Senvișuri cu diferite umpluturi

Sunt atâtea magazine cu senvișuri în Roma, încât n-ai cum să le ratezi. Așa că în drum spre obiective nu ai cum să nu te oprești măcar la unul din ele și să mănânci stând în picioare, așa cum fac și localnicii.

  • Cornuri și alte produse de patiserie

Trebuie să merg și în Franța ca să compar produsele de patiserie. Dar cel puțin din ce am gustat în Roma, italienii sunt maeștrii în croissante.

  • Friptură de berbecuț

Nu mi-am propus să mânânc tocmai friptură de berbecuț în Italia. Dar m-am lăsat dusă de val într-un restaurant oarecare, aflat chiar la „colț de stradă” și am zis să aleg o friptură care să se potrivească la un vin roșu. Așa că am comndat friptură de berbecuț și m-am felicitat pentru combinație.

  • Friptură de vită

După mine poți să-ți dai seama cum stă o țară la gastronomie în funcție de friptura de vită din restaurante. La noi mai am ceva de căutat până să găsesc un restaurant pe care să-l consider vrednic de a apărea pe acest blog, la capitolul friptură de vită. Dar în Roma am găsit am găsit în mai multe locuri friptură foarte bună, chiar și în stația Termini.

  • Bruschete

Îmi plac la nebunie bruschetele și nu pentru că ar fi cel mai sofisticat preparat alimentar, ci dimpotrivă, pentru că te surprind prin simplitate și aromă. Chiar dacă aveam multe mâncăruri de încercat pe listă, tot nu am ratat ocazia de a gusta măcar o felie.

  • Fructe de mare

Pentru mine fructele de mare sunt bune sub orice formă. Pot să fie crude, fierte, prăjite sau fripte că pentru mine sunt geniale datorită gustului și texturii. Iar Italia este locul potrivit unde să te saturi de fructe de mare, chiar dacă preparatele care le conțin nu sunt chiar cele mai ieftine din meniu!

Totul despre "mâncarea la colț de stradă" din Roma

Deserturi după care îmi va fi dor

De data aceasta Roma m-a suprins și pentru faptul că m-a făcut să mă îndrăgostesc de niște dulciuri care în general nu mă tentează. Nu mă dau în vânt după gelato și frișcă de exemplu. Dar aroma proaspătă și puternică de banane și vanilie din înghețata pe care am mâncat-o de această dată și pâinica dulce, cu multă frișcă proaspătă, care mi-a amintit de un sortiment de kashipan din Japonia, m-au cucerit!

Totul despre "mâncarea la colț de stradă" din Roma

Există și altă cafea în afară de Espresso

În Italia se bea Espresso la orice oră din zi. Dar asta nu înseamnă că nu au și alte sortimente de cafea! Sunt bune toate și trebuie încercate, chiar dacă cei de la bar mai ridică uneori sprâncenele în semn de mirare când te aud că vrei cafea americano sau un flat white.

Cu siguranță mai sunt multe de spus despre mâncarea din Roma. Fie ea de la colț de stradă sau din altă parte. Dar dacă ajungi acolo, te las s-o descoperi singur pe restul. Și dacă ai timp, poate te întorci și cu un comentariu, care să-mi servească drept inspirație data viitoare când ajung pe acolo!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Despre „mâncarea la colț de stradă” din Roma te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *