Sidonia Drăgușanu: Una din noi e de prisos

Cândva, pe la jumătatea lui noiembrie anul trecut, am primit romanul Una din noi e de prisos, probabil cea mai frumoasă carte scrisă de Sidonia Drăgușanu, sub pseudonimul Catrinel. La fel ca în Jurnalul Aurorei Serafim și în filele acestei cărți am descoperit o poveste de dragoste spusă cu sinceritate, iar pe fundalul ei, prietenia dintre două femei. Însă diferența principală dintre cele două Aurore, eroinele din fiecare roman, este relația cu cealaltă femeie.
În timp ce Aurora Serafim se află într-o relație toxică cu cea mai bună prietenă a sa, Aurora Crăciun se bucură de o prietenie aproape perfectă, așa cum își dorește orice femeie de la confidenta vieții sale.

Cum se leagă prieteniile dintre femei?

Dintr-un schimb de epistole între două vechi prietene, Aurora și Catrinel, din care nu și-au făcut loc în carte decât scrisorile Aurorei, Una din noi e de prisos te face să devii martor la dramele din prima tinerețe ale unei femei cu prea mult avânt în dragoste și prea puține planuri personale.

Îndrăgostită nebunește de tânărul doctor al internatului său, Aurora se preface bolnavă pentru a putea petrece noaptea în îngrijirea lui. Dar nu totul iese exact cum s-a așteptat și în loc să fie singură în salon, o descoperă pe Catrinel, o colegă a sa care se preface bolnavă pentru a scăpa de la ore. Astfel, după ce se asigură că cea din urmă nu-i este rivală, Aurora începe să-și deschidă sufletul în fața ei și să-i facă confidențe.

Noaptea trece repede și după un lung dialog acaparat de Aurora care își pune inima pe tavă în fața lui Catrinel, fără a fi interesată și de părerile sau sentimentele celeilalte femei, între cele două se leagă o prietenie care după părăsirea școlii se continuă în scrisori.

Din două întotdeauna una e de prisos

Caracterul vulcanic, idealist și gata mereu de autosacrificare în numele iubirii al Aurorei Crăciun se observă din primele pagini ale cărții. Aurora e îndrăgostită de dragoste și pentru ea, nu de puține ori, ia cele mai greșite decizii. Dar e femeie și doar cine nu a iubit vreodată poate s-o judece, s-o acuze și să spună că nu a trecut prin niciuna din situațiile pe care aceasta le încearcă.

În ton cu tendințele epocii interbelice, Aurorei îi place ideea de a purta numele cuiva și cu prima ocazie de a deveni o doamnă renunță la școală, se întoarce la părinți și își așteaptă cuminte cavalerul să vină și s-o ia la București.  Dar acesta nu vine singur, ci cu un bagaj sentimental enorm de pe urma unei relații al cărui foc încă mocnește, o aventură cu o femeie mai în vârstă căreia îi datorează tot. Și cum se întâmplă de multe ori când un bărbat are de ales între o jună fragedă și fără experiență și o femeie sofisticată, dar trecută prin viață…

Ca cititor al romanelor Sidoniei Drăgușanu te îndrăgostești de cadru și peisaje

Așa cum Aurora se îndrăgostește de chipuri frumoase și caractere excentrice, eu m-am îndrăgostit citind Una din noi e de prisos este tabloul superb al Bucureștiului de odinioară. Nu sunt sigură că mi-ar fi plăcut să trăiesc într-o altă epocă. Dar cel puțin în anii ’30, înainte de cel de-al doilea război mondial, cred că ar fi fost un deliciu să gust din prăjiturile care se duceau cadou gazdelor când mergeai în vizită, să merg la serate unde femeile fac ochi dulci bărbaților iar privirile rivalelor strălucesc de fulgere amenințătoare, sau s-o iau la pas iarna pe Calea Victoriei plimbându-mă fără un scop anume.

Deși nu este un roman despre război, Una din noi e de prisos amintește în treacăt de ororile care au zguduit Europa și ura față de evrei. Pe fondul bombardamentelor și panicii generale, Aurora continuă s-o țină pe Catrinel la curent cu tot ce se întâmplă în viața ei povestindu-i fiecare amănunt din perspectiva unei femei îndrăgostite, al cărui logdnic e plecat la război.

Nu e nimic frumos în răul cel mai rău, dar chiar și așa, cel puțin ca cititor care savurează cartea din vârful patului său, bucurându-se de un confort absolut, parcă reușești să distingi note romantice și alte culori decât tonuri gri într-un oraș cuprins de disperare, pentru că Aurora e vie, speră și în plus, dragostea o păstrează o tânără copiliță.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut această recenzie te invit să descoperi rubrica Books de la pickandkeep:

Books5 comentarii la „Sidonia Drăgușanu: Una din noi e de prisos

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *