BLOGbooks

Cecelia Ahern: Anul în care te-am întâlnit

Anul în care te-am întâlnit este una din acele cărți la care abia aștepți să te întorci chiar și după ce o termini.

anul in care te-am intalnit

După Eu, și totuși alta a lui Jojo Moyes aveam dispoziția perfectă pentru romane de dragoste cu femei în rolul principal. Chiar înainte să deschid cartea Anul în care te-am întâlnit, doar uitându-mă la titlu și copertă, recenzia parcă îmi stătea pe limbă. Formula la care mă așteptam era una simplă: Ea are o viață nu tocmai împlinită, dar nu-și dă seama de asta. Îl întâlnește pe el. Datorită lui ea își schimbă viziunea. Iar apoi rămân împreună până la adânci bătrâneți. Sau varianta tristă în care el moare și ea se gândește mereu la ce a pierdut. Am subestimat-o. A fost mult, mult mai bună!

Ca femeie, este foarte dificil să NU muncești

Jasmine, botezată după numele florilor pe care mama ei le-a primit la spital în ziua în care a născut-o, este o femeie de treizeci și ceva de ani, isteață, ambițioasă, dar țâfnoasă, care tocmai a fost concediată de la ultima firmă pe care a înființat-o. Vacanța pe care ea este forțată să o petreacă se numește un an la grădină și o obligă să nu se angajeze nicăieri timp de un an, stând acasă și primid salariul întreg. Iar motivul pentru care fostul său partener o supune la un asemenea tratament este să evite situația în care ea s-ar putea angaja la concurență.

Statul în casă o înnebunește pe Jasmine și având prea mult timp liber începe să se concentreze mai serios decât până acum pe programul încărcat al surorii sale cu un an mai mare, Heather, o tânără cu sindrom Down. Din cauza bolii și pentru faptul că mama lor a murit când cele două doar trecuseră pragul primilor douăzeci de ani de viață, Jasmine își ia în serios rolul de protector și gardian al surorii ei mai mari. Ea o consideră pe cea din urmă fragilă și incompetentă să facă față provocărilor vieții la fel de bine ca un om normal. Dar această atitudine protectoare, nu este în realitate în folosul niciuneia din ele.

Odată cu obligația de a rămâne în casă, în viața lui Jasmine apar trei bărbați. Matt, un producător de emisiuni radio, scandalagiu, din casa de vis-a-vis, care îi bântuie nopțile și care pentru Jasmine e întruchiparea a tot ce e rău pe lume; Kevin, verișorul ei de care se teme pentru că a sărutat-o la șaptesprezece ani și care tocmai s-a reîntors în țară după o lungă călătorie în Australia; Monday, un negru pistruiat și foarte atrăgător, care o caută pentru a-i oferi o slujbă într-un domeniu care nu o tentează neapărat.

Cu stresul provocat de lipsa de activitate, Jasmine își îndreaptă atenția către grădină. Când a cumpărat casa, știind că nu va avea vreodată timp liber, a pavat fiecare petic de pământ cu dale scumpe de piatră, cam la fel cum a procedat cu propriul suflet. Acum însă, își dorește să simtă pământul sub picioare și se apucă să decoperteze.

3 Motive pentru care îți recomand cartea Anul în care te-am întâlnit

#1 Înveți despre realitățile oamenilor cu sindrom Down

Recunosc că nu știu absolut nimic despre problemele cu care se confruntă o persoană cu sindrom Down. Din cartea aceasta însă, am aflat că este o afecțiune care afectează într-o anume măsură sistemul nervos, determinând un comportament mai aparte. Cu toate acestea, persoanele cu acest sindrom, nu trebuiemanevrate cu mănuși, deoarece sufletește sunt la fel de puternice la fel ca noi, toți ceilalți, ăștia care ne considerăm normali.

#2 Descoperi referiri la gradinărit și botanică

În cartra Anul în care te-am întâlnit, grădina lui Jasmine nu numai că înflorește odată cu ea, dar și trece prin toate schimbările pe care le suferă femeia pentru a ajunge la maturitate. În plus, e o plăcere s-o vezi pe Jasmine cum învață despre fiecare plantă în parte, descoperindu-se în același timp pe sine.

#3 Afli de ce nu trebuie să judeci vreodată după aparențe

Jasmine are multe prejudecăți la începutul cărții. Iar acest lucru se datorează faptului că nu a stat vreodată să cunoască o persoană cu adevătat. Nici măcar pe membrii propriei familii. Dar se vindecă. Iar convalescența ei a fost pentru mine o adevărată inspirație.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Anul în care te-am întâlnit te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *