BLOGlife

・Ce spune despre tine faptul că asculți același cântec pe repeat?

Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să dai drumul la muzică, să găsești un cântec preferat și să-l asculți pe repeat ore în șir. De multe ori se nimerște să-ți vină cheful de același cântec atunci când ești într-o sală de sport și te antrenezi. Sau acasă, mai ales când asculți muzică făcând și altceva în același timp. Îți pui un playlist, îl asculți fără a-l lua prea mult în serios și deodată brusc se aude acel cântec cu care creierul tău face click și simți nevoia să-l asculți la infinit. Și cel mai curios lucru este că nu ești singurul care procedează astfel!


De ce asculți muzică pe repeat?


Chiar și dintr-un playlist uriaș, majoritatea oamenilor nu ascultă în mod regulat decât câteva zeci de melodii. Oricât de mult ți-ar plăcea muzica și oricât ai fi interesat de diversitate, timpul este limitat și atunci când asculți muzică automat alegi melodiile care înseamnă ceva pentru tine. Ba mai mult, studiile arată că după 30 de ani, sunt foarte puține șansele să fim interesați de descoperirea unor noi melodii și practic de la acea vârstă încolo rămâi axat pe ceea ce ți-a plăcut în prima tinerețe.

Iar ca să te convingi că este adevărat, deschide acum ultimul playlist pe care l-ai realizat și verifică data de la care nu l-ai mai actualizat.


De ce îți pierzi interesul pentru muzică odată cu vârsta?


Adu-ți aminte de anii de liceu. Mai știi cât de ușor te îndrăgosteai atunci de fiecare nou cântec pe care îl descopereai? Ei bine, se spune că această curiozitate față de muzică apare în perioada adolescenței și trece prin punctul culminant cândva pe la vârsta de 24-25 de ani. Și de acolo tot scade.

Dar faptul că nu mai încerci să descoperi muzică nouă, nu înseamnă că muzica în general nu îți mai place. Un chestionar realizat de revista Business Insiderarată faptul că mulți din cei intervievați susțin că nu mai caută muzică nouă pentru că nu mai au timp pentru ea. Odată cu vârsta apar și responsabilitățile. Slujba, familia, ratele la casă și toate celălalte lucruri pe care le faci pentru a intra „în rând cu lumea” îți acaparează tot timpul și nu-ți mau dau răgaz pentru hobby-uri. Responsabilitățile nu îți răpesc doar pasiunea pentru muzică, ci și celălate momente din viață pe care până la vârsta de 30 de ani le foloseai doar pentru tine.

În plus, odată ce ai atins vârsta critică șansele să asculți obsesiv aceeași melodie de nenumărate ori, cresc. Și e normal! Când ai peste 30 de ani și dai peste o melodie care îți plăcea în „perioada de libertate totală” ea nu numai că-ți relaxează creierul inducându-i o odihnitoare senzație de rutină, dar îți și amintește și de momentele plăcute cu care o asociezi.

De aceea, ai mare grijă ce incluzi în playlist-ul tău în tinerețe, pentru că sunt șanse mari să ajungi să te antrenezi pe aceeași muzică chiar și 30 de ani de acum încolo.


Muzica induce o stare de hipnoză


Notele muzicale au și un efect mistic asupra creierelor noastre. Unele melodii rezonează cu sufletul nostru și ascultate în mod repetat devin o mantra sau un fel de hipnoză. Iar dacă induc o stare de bine, sunt chiar recomandate pentru relaxare, sporirea imaginației și creșterea productivității. Contrar așteptărilor, să asculți aceeași melodie în repetate rânduri, nu te limitează în niciun mod, ba dimpotrivă! Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să știi și cum să te controlezi.

Există pe de altă parte și melodii care generează o stare patologică. Dacă asculți cu atenție unele cântece, observi că acestea îți dau o senzație de neliniște, nervozitate și suspans. De cele mai multe ori vei descoperi astfel de sunete în melodiile folosite ca soundtrack-uri pentru filmele de acțiune. Scopul lor e de a-ți capta atenția, a te surprinde și a te face să-ți dorești a vedea filmul. Dar ai mare grijă! Astfel de melodii pe lângă faptul că trezesc emoții negative, pot induce și stări de depresie.

La fel ca un lucru care îți este repetat de mai multe ori și ajungi să-l crezi, și muzica poate ajunge să te bântuie. Orice lucru făcut în exces dăunează grav sănătății și de aceea, oricât de mult ai iubi muzica și ți-ar plăcea să asculți pe repeat aceeași melodie, fă în așa fel încât să nu devină o obsesie.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Ce spune despre tine faptul că asculți același cântec pe repeat?te invit pe blogul nostru:
Blog pickandkeep



9 comentarii la „・Ce spune despre tine faptul că asculți același cântec pe repeat?

  • Obsesie sau nu, am si eu momente cand ascult aceeasi melodie over and over. Dupa ma plictisesc si ajung sa nu o mai suport :))

    Răspunde
  • Ascult muzica des, am 3 playlisturi, unul cu muzica actuală și din mai bine de 100 de melodi acum ascult max 20 si apoi o iau de la capat. Toate sunt melodii aparute acum noi si am 31 de ani 🙂 Am si playlist cu muzca anilor 90 pt ca e muzica adoloscentei mele si imi place , ma face sa imi amintesc de acele vremuri si sincer cred ca acele melodii sunt nemuritoare

    Răspunde
  • Eu vazusem un studiu acum ceva ani, de fapt era o carte, Creierul nostru muzical (parca asa se chema), conform caruia gusturile muzicale ti se formeaza intre 10 si 20 de ani, dar doar IN CAZUL UNUI PARCURS SCOLAR NORMAL SI CONTINUU.

    Adica ultimele clase de scoala generala, liceul si primii ani de facultate. La americani fusese facut studiul si era legat si de faptul ca acolo majoritatea studentilor locuiesc in camin, in campus (chiar si cei care locuiesc in acea localitate). Acolo ti se schimba viata. Cu greu iti mai schimbi ulterior gusturile.

    Pe de alta parte, mai e vorba si de nevoia de a explora. La 15 ani vrei sa te duci in clubul ala, unde se pune ceva, dar si in celalalt, unde se pune altceva. La 25 de ani, nu doar din lipsa de timp, ci si din nevoia de stabilitate, te duci unde stii ca te simti bine. Nu mai simti nevoia sa explorezi.

    Răspunde
  • Foarte interesant articolul! De reținut opiniile cercetătorilor, totuși, sunt de părere că nu sunt confirmate întotdeauna 100%.
    Opinia mea este puțin diferită. Deși nu mai am 30 de ani, sunt receptivă și chiar iubesc unele piese muzicale noi. Eu cred că ceea ce mă face să ascult melodiile care mi-au plăcut, plac, este melodicitatea care exprimă ceva, care mă leagă de niște sentimente. De aceea cred că sunt melodii foarte vechi care ”prind” la tineri de 15-20 ani sau melodii noi care plac celor de peste 40-45.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *