・Ce înseamnă workwear și cum se poartă?
Dacă ar fi să traducem mot a mot cuvântul workwear ne-am alege cu expresia: haine pentru muncă. Și nu am fi prea departe de adevăr… Dar înainte de a ne pierde în traduceri și denumiri, hai mai bine să îți explic ce înseamnă workwear pentru lumea modei, cum a apărut acest stil și de ce cred eu că este trendul viitorului?
Ce înseamnă workwear?
Conceptul de workwear se referă la haine fabricate pentru muncitori și în special la cele purtate de cei care desfăfășoară o muncă manuală: mineri, pescari, constructori etc. Acesta este un tip de îmbrăcăminte durabil, făcut să reziste la uzură și să ofere protecție.
Istoria acestui tip de vestimentație începe cu marinarii secolului al XVIII-lea care purtau pantaloni denim largi, tricouri cu dungi, helănci din lână,tricotate și jachete scurte albastre. Nu sună rău deloc nici pentru zilele noastre, nu-i așa?
Ceva mai târziu, în Vestul Sălbatic, mecanicii de tren și muncitorii căilor ferate purtau salopete pe post de uniformă de lucru.
Iar pe întreg teritoriul Americii și în Canada, pădurarii purtau încă de la începutul secolului XX, binecunoscutele cămăși încarouri,din flanel și cizme lungi, impermeabile. Nimic din ce nu am purta și noi acum, nu?
Dar la începuturi, acest tip de îmbrăcăminte nu era la fel de popular pe străzile urbane ca astăzi și mai degrabă putea fi văzut pe șantiere.
Lucrurile au început să se schimbe abia după Al Doilea Război Mondial; când civilii au început să îmbrace paltoane kaki inițial fabricate pentru uniforma militară.
La scară largă,în industria modei, workwear a început să fie produs abia prin anii ’80; Iar brandulDoc Martens e unul din pionierii acestui stil.
Ce haine intră în categoria workwear?
Hainelecare intră în această categorie cred că sunt mai ușor de ghicit decât sensul conceptului și legătura lui cu lumea modei. În mare, îmbrăcăminte workwear pot fi considerate cămășile din denim, celeîn carouri, din flanel, blugii, pantalonii din bumbac, în stil milităresc kaki , bej sau indigo, salopetele, rucsacele și gențile din canvas, cizmele impermeabile, șepcile etc.
Ce trebuie să iei în considerație când porți workwear?
- Confortul este cuvântul cheie când vine vorba de stilul workwear. Și cred că motivul e lesne de înțeles. Nu vei vedea niciodată un om pe șantier în blugi skinny, gata să crape la prima mișcare. Iar acest lucru este valabil și pentru adepții stilului.
- Funcționalitatea e cea de-a doua condiție de care trebuie să ții cont dacă vrei să încerci acest stil. Hainele ușor de îmbrăcat, pline de buzunare și menite să te apere de frig sau soare sunt un must have!
- Nu trebuie să te temi să combini diferite piese vestimentare și texturi. Când vine vorba workwear paleta de culori nu este chiar atât de variată. Așa că poți crea combinații plăcute vizual cât ai clipi.
- Ultimul, dar probabil cel mai important lucru la care trebuie să fii atentă când alegi astfel de îmbrăcăminte este felul cum sunt lucrate hainele. La workwear calitatea primează și nu e loc de materiale îndoielnice sau cusături la întâmplare.
Concluzie
Dacă vorbim de workwear nu putem să nu luăm în calcul calitatea produselor! Iar calitatea este probabil singura caracteristică din lumea modei pe care veșnic se va pune valoare.
Iar dacă te-am zăpăcit cu istoria, sau te-am pierdut pe drum în timp ce explicam, ca să îți faci o imagine mai clară asupra acestui stil, îți prezint câteva exemple concrete.
Sper să îți placă și să te inspire!
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Ce înseamnă workwear și cum se poartă?citește și alte postăriinteresante pe blogul pickandkeep:
Comod e pentru mine calitatea cea mai importanta. Orice tinuta trebuie sa fie comoda!
Total de acord! 🙂