・De ce online nu (prea) postez fotografii portret, din față?

Dacă mă urmerești pe rețelele sociale sau citești din când în când acest blog, probabil ai observat că multe din fotografiile pe care le postez sunt ori din profil, ori din unghiuri mai puțin obișnuite. Și există și un motiv pentru care prefer să postez online astfel de poze în loc de tradiționalele fotografii portret.
Așa cum se întâmplă de fiecare dată când iau contact cu cultura japoneză și anul acesta când am fost în concediu în Japonia am avut o revelație. Nu mai știu exact de la cine am auzit prima oară și oricum nu ar avea nicio importanță deoarece nu sunt persoane publice, dar vara aceasta în Japonia, mai multe persoane cu care am discutat mi-au spus cât de importante sunt trăsăturile care „nu se văd”.

Când ești tânăr îți pasă mult de înfățișarea ta privită din față. Începând cu anii adolescenței și continuând cu primii ani din viața de adult stai ore în șir în fața oglinzii și îți analizezi ochii, buzele, sprâncenele, figura. Și oarecum, ajungi să te perfecționezi și să înveți cum trebuie să stai ca să arăți perfect într-un plan bidimensional. Iar acesta este și motivul pentru care mulți tineri sunt pasionați de selfie-uri.Selfie-urile sunt fotografiile cel mai ușor de manipulat

Pentru că fața ta are o mulțime de mușchi asupra cărora ai control, este foarte simplu să manipulezi fotografiile de tip portret, făcute din față. Lăsând la o parte toate filtrele disponibile, în funcție de poziția capului, este ușor să-ți faci fotografii în care ochii să-ți apară mai mari, nasul mai mic, buzele mai pline și să dispară bărbia dublă. Și odată ce ajungi să te perfecționezi în acest tip de fotografii portret, făcute din față, vei arăta mereu splendid. Dar chiar și needitate, reflectă astfel de fotografii realitatea?

În mod neintenționat, când cineva este etichetat într-o fotografie pe Facebook, compar acea fotografie cu alte fotografii ale sale. Și mai ales în cazul multor femei, îmi dau seama că există diferențe majore. Înainte nu puteam pune punctul pe i și spune exact ce era diferit, dar ascultându-i pe japonezi cu ale lor trăsături care „nu se văd”, mi-am dat seama că de ele este vorba.Ce sunt trăsăturile care „nu se văd”?

Trăsăturile care „nu se văd” nu sunt chiar trăsături invizibile! Ba dimpotrivă! Ele sunt trăsăturile tale de care tu ești mai puțin conștient, dar care pentru cei din jur sunt foarte evidente. Ca de exemplu: dantura, postura, chipul din profil, hainele, părul etc. De asemenea, trăsăturile care „nu se văd” mai sunt și acele trăsături care pe tine te complexează și încerci să le ascunzi în fotografii, dar ceilalți, în realitate, își dau seama de ele imediat.

Eu de exemplu am fost mereu complexată de faptul că am nasul mare, sprâncene asimetrice și ochi deschiși la culoare. Astfel, am purtat mult timp breton ca să-mi ascund sprâncenele. Iar când pozam, mă uitam fix în aparat ca nasul să se vadă din față și să pară mic, iar ochii să nu mai arate șterși. Astfel, obțineam fotografii în care arătam așa cum îmi doream. Dar exista și o mare problemă. Când alții îmi priveau fotografiile îmi spuneau: îți stă bine, dar parcă nu seamănă cu tine.În fotografii portret, din față, semeni cel mai puțin cu tine

Atât ca blogger cât și ca orice alt profesionist, cred că este foarte important să te prezinți așa cum ești. Mai ales când închei o colaborare și partenerul te cunoaște mai întâi online, șansele de succes cresc dacă atunci când vă întâlniți în realitate își dă seama că ești exact așa cum și-a imaginat. Este vorba de sinceritate și de îndeplinirea așteptărilor celuilalt.

Mai ales ca femeie, dacă ai un cont de Facebook plin cu fotografii superbe, alese pe sprânceană, dar care nu reflectă realitatea așa cum este ea, cum poți să te aștepți să fii luată în serios, dacă nici tu nu ești sinceră?

Sunt frumoase fotografiile portret, în care chipul îți este încadrat senzațional, din față. Dar cel puțin online, eu prefer să postez fotografiile pe care mi le fac alții. Așa, cu nasul mare, cu ochii „decolorați”, cu obrajii supți și nu neapărat din cel mai bun unghi al meu. Deoarece astfel, cu siguranță nu te voi dezamăgi nici cu prima ocazie când ne vedem în realitate.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul De ce nu postez online fotografii portret, din față? te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *