・Hiking în Sinaia de la cota 1400 la 2000 în două ore

Pentru că tot am investit înainte de concediu într-o pereche de încălțăminte pentru trekking ca să fac drumeții în Japonia, am zis că e păcat să o folosesc doar câteva zile pe an și atunci am dat o fugă până la munte duminica trecută. Nu am mai urcat de mult pe munte în România și ultima oară când am fost am avut pe cineva cu multă experiență în grup și de aceea nu prea mi-a păsat de orientare.Știu că acest articol nu are pic de relevanță pentru cineva cu experiență. Dar pentru un începător și mai ales cineva ca mine căruia îi lipsește cu desăvârșire simțul orientării, l-am conceput în așa fel încât să aibă ce învăța.De la gara Sinaia la cota 1400

Am plecat cu trenul de 07:00 dimineața și am ajuns în Sinaia la ora 08:30. De la gară ca să ajungi până la cota 1400 tot ce trebuie să faci este să urci în oraș, să traversezi centrul și din spatele hotelului Montana să iei telecabina. Plecările către cota 1400 sunt din jumătate în jumătate de oră, iar programul și tarifele le poți găsi pe site-ul teleferic.ro. Din oraș către cota 1400 ai ca variantă și telegondola, dar de la gară, telecabina mi s-a părut cea mai practică variantă.

Pe jos de la cota 1400 la 2000

Hiking în Sinaia de la cota 1400 la 2000 în două ore

Am ajuns la cota 1400 la ora 09:47. Urcarea cu telecabina a durat 15 minute, și după ce m-am mai plimbat puțin am pornit către 2000.

Aici nu trebuie să ai niciun fel de experiență pe munte deoarece există un indicator pe care este notat marcajul drumului.

După ce am coborât din telecabină, o mulțime din cei cu care am urcat au început să escaladeze în pas alergător. Dar deși este un traseu ușor, îți recomand să ai încălțăminte adecvată și haine care să te apere de frig deoarece altfel nu faci față mai mult de un sfert de oră.

Urcarea este relativ ușoară și nu ai neapărat nevoie de antrenament, cu condiția să ai un ritm bun. Deși inițial eram ultima din turma care a coborât din telecabină pentru că am stat să fac fotografii, în mai puțin de un sfert de oră i-am lăsat în urmă pe restul deoarece se mișcaseră foarte repede, obosiseră și în plus nu aveau bocanci.

Nu te lăsa păcălit de semne!

Hiking în Sinaia de la cota 1400 la 2000 în două ore

Cred că la doar jumătate de oră după ce am început să urc, am dat peste prima problemă și de fapt singura pe care am întâmpinat-o. Urmând drumul am observat la un moment dat o barieră, dar nu am avut inspirația să mă apropii de ea ca să văd ce scrie. Și astfel m-am întors câțiva metri și am început să o iau pe o cărare, ghidându-mă după telescaune.

Dar nu am urcat mult și mi-am dat seama că deși destinația se potrivea, drumul era prea abrupt ca să merg mai departe. Și astfel, mi-a venit ideea să mă întorc iar și să mă uit mai bine la ce scrie pe barieră.Nu mică mi-a fost mirarea când am ajuns din nou la barieră să văd un cuplu care se poticnise din același motiv și acum se întorcea din nou la 1400. Dar la o privire mai atentă, dacă citești, realizezi că accesul este interzis doar celor care conduc vehicule cu motor. Și astfel… am pierdut aproximativ jumătate de oră…

După ce am trecut de barieră mi-am jurat că de acum înainte voi citi tot ce-mi iese în cale. Și m-am asigurat încă o dată că marcajul drumului era pe undeva aproape.

Ai semnal pe munte?

Hiking în Sinaia de la cota 1400 la 2000 în două ore

Am ales să fac acest traseu tocmai pentru că este simplu și nu ai cum să te rătăcești. Nu am urcat pe munte cu gândul că îmi voi folosi telefonul. Și am procedat bine. Atunci când l-am verificat, mi-am reconfirmat faptul că în cele mai multe locuri semnalul este slab, aproape inexistent.

De aceea, sfatul meu, oricât de simplu ar fi traseul pe care vrei să-l faci, este să te pregătești dinainte și să-i verifici harta.

Pe vârf de munte la cota 2000

Hiking în Sinaia de la cota 1400 la 2000 în două ore

Senzația pe care o ai când te apropii de vârf este una de nedescris. Este probabil unul din puținele locuri unde te simți cu adevărat liber. Și acesta este și motivul pentru care îți recomand să încerci experiența dacă nu ai făcut-o încă până acum.

Hiking în Sinaia de la cota 1400 la 2000 în două ore

După cinci batoane de fructe uscate mâncate pe drum, am ajuns la cota 2000 în aproximativ două ore. Se putea și mai repede. Mult mai repede. Cu condiția să fi citit din prima ce scria pe barieră. De aceea am și scris acest articol. Nu neapărat pentru a-ți povesti despre un traseu simplu indiferent de nivelul de exeperință, ci pentru a-ți sublinia importanța atenției în astfel de cazuri.De ce să urci pe munte măcar din când în când?

Mi-a plăcut fiecare moment din experiența mea pe munte și îți recomand și ție să încerci din următoarele motive:

  • este foarte motivant;
  • senzația de libertate nu se compară cu nimic în lume;
  • ai șansa de a privi lumea dintr-o altă perspectivă;
  • simți cu adevărat că faci mișcare;
  • ai timp să fii tu cu tine și cu muntele.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Hiking în Sinaia de la cota 1400 la 2000 te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *