・Junk Gardening – un stil în vogă de amenajare a grădinilor
Primul lucru care mi-a atras atenția anul acesta în Japonia, a fost cât de mult a crescut numărul de magazine și buticuri care promovează stilul junk gardening. Știam că tot mai mulți japonezi sunt adepții look-urilor cât mai naturale atât din punct de vedere al vestimentației cât și al decorului, dar ultima oară când am fost aici, erau încă în minoritate. Anul acesta însă, din 10 în 10 metri, aproape în orice grădină, cafenea sau select shop cactușii și plantele suculente, culorile pământii și glastrele neconvenționale, din lut sau sticlă, mă rugau parcă să scriu despre ele.
Tăblițe ruginite cu mesaje în engleză
Ce înseamnăjunk gardening?
Mai mult ca sigur numele conceptului de junk gardening se datorează cărții Garden Junk publicată de americanca Mary Randolf Carter în anul 1997. În această carte autoarea dă idei despre cum să te folosești de lucruri aparent inutile pentru a-ți decora grădina. Iar rezultatele nu mai au nimic de-a face cu gunoiul.
Grădina unui magazin din prefectura Aichi
Până să ajung în Japonia nu mai auzisem vreodată de acest concept. Găseam o oarecare bucurie și înainte de a veni aici în vizitarea târgurilor de vechituri și achiziția unei haine vintage sau vreunui obiect decorativ. Dar nu m-am gândit vreodată că se pot crea lucruri atât de frumoase din… nimic.
Suculenți într-o cană cu pisici și ardei uscați
Mi se pare incredibil cum cineva știe să recunoască frumusețea într-o scară de lemn veche, o cană ciobită folosită pe post de glastră și o legătură uscată de ardei iuți și să îmbine toate aceste elemente astfel încât să bucure pe oricine. Este vorba de culoare și de armonia perfectă dintre imperfecțiunea lucrurilor realizate de mâna omului și darurile naturii.
O glastră cu iederă pe un butoi din lemn
Așa arată toată Europa, nu-i așa? Trebuie să fie atât de frumos la voi! mi-au spus visătoare soacra și o cumnată pe când ne plimbam printre rafturile pline cu tot felul de lucruri pe care la noi le găsești doar în podul bunicilor, într-un magazin cu lucruri vechi și o superbă gradină plină de junk. Și atunci mi-am dat seama că aerul rustic și originile pe care majoritatea încercăm să le îngropăm sunt ceea ce caută niște oameni care au toată tehnologia la picioare.
O șură folosită ca magazin
Așa ne văd japonezii pe noi europenii. Mai relaxați, mai aproape de natură, mai atenți cu lucrurile mici și mai sensibili. Cam tot ce vor să devină ei prin îmbrățișarea acestui stil unic, de o frumusețe cu totul și cu totul aparte.
Prin ce se caracterizează stilul junk gardening?
Natură moartă și plante verzi
Nu trebuie să fii un expert în home decor ca să fii capabil să înșirui caracteristicile stilului junk gardening de la prima incursiune într-un magazin unde se promovează acest curent, sau în grădina unui japonezoshare care știe cum să se folosească de ceea ce ei numesc nachuraru-kei. Cu alte cuvinte, junk gardening înseamnă:
- Culori pământii sau cât mai sobre: maro, bej, gri, negru, crem, alb, kaki și bleu marin;
- Pete de culoare roșie în contrast cu tonuri cenușii;
- Mult lemn de diferite esențe;
- Pantofi vechi, găleți de tablă, cutii de conservă, stropitori ruginite și multe alte obiecte de aruncatumplute cu pământ și flori;
- Mașini de cusut folosite pe post de masă;
- Sfoară de cânepă și alte fibre naturale;
- Fundal alb imaculat;
- Ferestre cu pervazurile vopsite în albastru deschis;
- Tăblițe din cafenele și cofetării europene sau americane cu mesaje în engleză, franceză sau germană;
- Ziare vechi franțuzești;
- Cactuși, plante suculente sau aeriene;
- Mici figurine de lut reprezentând animale;
- Obiecte de lut lucrate manual;
- Natură moartă formată din flori și fructe uscate;
- Lămpi cu gaz;
- Sticluțe verzi sau fumurii de alcool sau medicamente;
- Grădini în miniatură;
- Care sau căruțe stricate folosite pe post de suport pentru flori.
Patru flori roșii într-o grădină unde predomină maro și verde șters
O figurină mielușel din ceramică
Buchete de flori uscate
Pete de roșu
Plante aeriene
Grădiniță în grădină
Suculenți și plante uscate într-o cutie roșie
Ce părere ai desprejunk gardening?
Cum ți se pare această parte a Japoniei diferită de futuristul Tokyo, dar cu o altă sensibilitate decât cea pe care o regăsești în Kyoto? Personal, eu o prefer pe aceasta. Chiar dacă într-un fel este doar încă un concept inspirat din cultura occidentală și trecut prin filtrul mentalității nipone, junk gardening-ul mi se pare mai sincer și mai puțin agasant decât multe alte curente. El ne aduce aminte de modurile în care putem descoperi valoare în lucrurile mici și dă un nou sens vieții de zi cu zi.
O glastră de suculenți pe un suport din sârmă
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Junk Gardening – un stil în vogă de amenajare a grădinilor în Japonia te invit pe blogul nostru: