Mai citesc tinerii în ziua de azi?

De multe ori aud întrebări de genul: Mai citesc tinerii în ziua de azi? Sau, cine mai citește în ziua de azi? Exprimate într-un mod ironic de către oameni în toată firea. Eu pe de altă parte, ca tânără și în același timp profesor și îndrumător, am o părere total diferită.
Deci… mai citesc tinerii în ziua de azi?

Nu grăbesc să contrazic gurile rele care afirmă cu îndârjire că tinerii români nu mai citesc. Nu ar avea niciun rost să spun că nu e așa fără să aduc dovezi solide. Așa că m-am apucat să cer păreri încoace și încolo și să-i întreb tocmai pe tinerii în cauză dacă se mai citește sau nu în ziua de astăzi. Și pentru ca mesajul meu să ajungă la cât mai multe persoane, m-am folosit de internet și am creat un chestionar la care oricine e liber să răspundă la câteva întrebări despre lectură.

Ca să-ți explic pe scurt cum am alcătuit chestionarul, pentru început, nu m-a interesat ce citește persoana intervievată atâta timp cât ceea ce lecturează se poate numi carte. Pur și simplu am vrut să aflu răspunsul la întrebarea: citește sau nu lumea? Iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Câte cărți citește un român pe lună?

Din data de 10 ianuarie și până în ziua de astăzi, am primit 133 de răspunsuri la chestionarul meu din care, cu excepția a câtorva răspunsuri scrise la întâmplare, înclin să cred că majoritatea au fost sincere. Printre cele care mi-au atras atenția într-un mod negativ, a fost și un răspuns în care cel intervievat a afirmat că ultima carte citită a fost acum 800 de ani, lucru care demonstrează că ori este un vampir leneș, ori a trimis din greșeală un răspuns eronat, ori vrea cu orice preț să confirme teoria celor care susțin că în ziua de azi mai citește nimeni.

Răspunsurile legate de numărul de cărți citite pe lună sau în total anul trecut au fost pe de altă parte, mult mai relevante.

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Î: Câte cărți citești în medie pe lună? R: 4.49

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Î: Câte cărți ai cumpărat anul trecut? R: 36.05

Așa cum se vede clar și din rezultate, cei intervievați citesc în medie 4 cărți pe lună și în urmă cu un an au cumpărat în medie 36 de volume. La aceste întrebări însă, au apărut erori de data aceasta din cauza mea. Cele două medii au reprezentat obiectul principal al studiul meu și am vrut cu orice preț să evit situația în care cineva ar putea răspunde în glumă cu cifre impresionante și să ajung la rezultate care de fapt nu demonstrează nimic. De aceea am setat limita maximă la 10 cărți pe lună și 100 de cărți pe an. Pe moment însă, nu am realizat că astfel îi limitez și pe cei care într-adevăr citesc mult și mi s-a atras atenția asupra acestui fapt pe rețelele sociale.

Cu toate acestea, din cei care au răspuns chestionarului, doar 12 au afirmat că citesc 10 cărți pe lună și presupun că printre ei se află și cei care ar fi vrut să răspundă cu un număr mai mare dacă ar fi avut posibilitatea. Dar raportul lor în totalul de persoane care au răspuns la chestionar este de doar 9%, motiv pentru care și dacă ar fi putut răspunde corect, media nu ar fi fost cu mult influențată. Printr-un calcul matematic simplu, putem observa că și dacă aceste 12 persoane citesc în realitate dublu, adică 20 de cărți, media tot nu ar ajunge decât la 5 cărți.

[133 (persoane) x 4.49 (cărți pe lună) + 12 (persoane care citesc mai mult) x 10 (cărțile pe care aceștia le citesc în plus)] / 133 = 5.39 (cărți pe lună)

La fel și în cazul numărului de cărți cumpărate într-un an. Aici media a fost de aproxiamtiv 36 de cărți. Iar dintre cei care au răspuns, doar 11 persoane au spus că achiziționează 100 de cărți. Și la fel ca în cazul cărților citite pe lună, presupunând că toate aceste 11 persoane au cumpărat anul trecut un număr dublu de cărți, media ar fi bineînțeles mai mare, dar nu cu foarte mult.

[133 (persoane) x 36.05 (cărți într-un an) + 11 (persoane care au cumpărat mai mult) x 100 (cărțile pe care aceștia le-au cumpărat în plus)] / 133 = 44,32 (cărți pe lună)

Dar să lăsăm deoparte matematica! Valoarea cifrelor, atâta timp cât este mai mare decât zero, demonstrează clar un lucru: tinerii, fără îndoială, citesc!

Dar chiar sunt tineri cei ce citesc în ziua de azi?

Și acum poate te întrebi de ce pun accentul pe tineret în cazul chestionarului meu? De unde știu că cei care mi-au răspuns sunt în realitate tineri?
Ei bine, nu am cerut niciun alt fel de informații personale legate de cel intervievat cu excepția vârstei. Astfel am vrut să evit probleme legate de confidențialitatea datelor cu caracter personal și de asemenea, tentația de a răspunde cu cifre mai mari odată ce îți lași numele și poți să fii identificat. Și analizând rezultatele întrebării legate de vârstă, mi-am dat seama că media anilor celor care au răspuns este foarte mică! Din toate cele 133 de persoane doar patru aveau 50 și puțin de ani, iar una singură peste 70. Concluzia? Tineretul citește!

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Î: Câți ani ai împliniți? R: 27.35

Tinerii vor să citescă chiar și mai mult decât o fac!

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Î: Ai vrea să citești mai mult? R: DA 94.7%, NU 5.3%

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Î: Care sunt motivele pentru care nu citești mai multe cărți? R: Nu am timp 67.7%, Citesc în general cărți lungi și îmi ia mult timp să le termin 19.5%, Citesc suficient de mult 7.5%, Nu îmi permit să cumpăr mai multe cărți 5.3%

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Î: Cărțile tale sunt majoritatea... R: Cumpărate din librării fizice sau online 79.7%, Cumpărate de la anticariat 1.5%, Primite 5.3%, Luate gratuit de pe internet în format pdf 11.3%, Din biblioteca părinților 2.3%

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Î: De ce nu cumperi mai multe cărți? R: Nu îmi permit 36.1%, Nu găsesc ce îmi place 6.8%, Prefer să citesc în format electronic 16.5%, Prefer să investesc banii în altceva 2.3%, Cumpăr îndeajuns de multe cărți 38.3%

Nu m-am putut abține să nu întreb și dacă există persoane care vor să citească mai mult. Și opinia majorității este clar că DA! Cei mai mulți din amatorii de lectură vor de fapt să citească și mai mult. Iar cei care nu o fac sunt condiționați în cele mai multe cazuri de timp!

Pentru cei care nu citesc din cauza banilor pe de altă parte, las aici o mulțime de oferte de unde poți cumpăra cărți la prețuri accesibile.

De asemenea, dacă ești din București și ai drum prin centru, nu uita să treci și pe la Universitate la Bookoteca, un anticariat cu cărți în limba engleză într-o stare IMPECABILĂ. Iar dacă nu citești din lipsă de inspirație, descoperă rubrica deCărțide la pickandkeep unde îți povestesc despre ce citesc eu. Poate te inspiră!

Spune-mi dacă ți-a plăcut acest scurt studiu și dacă ți-ar plăcea să vezi și alte articole de tipul acesta la pickandkeep. Aștept cu nerăbdare părerea ta!cărți

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Mai citesc tinerii în ziua de azi?te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *