Miso Shiru, sau cum poți mânca varza chinezească?
Ca orice român, atunci când văd o varză mă gândesc la două lucruri: sarmale sau salată. Și pentru că primele nu-mi plac, m-am cam făcut de râs atunci când am ciopârțit pentru prima oară o varză chinezească.
Tocmai mă mutasem cu prietenul meu (acum soțul) în Japonia și pentru că îmi așteptam viza de muncă am stat trei luni acasă în care nu m-am ocupat decât de cumpărături, mâncare și curățenie. Iar într-o zi, gândindu-mă că nu mâncăm destule legume, am zis să fac și o salată pe lângă celelalte feluri de mâncare. Așa că am deschis frigiderul și după ce am analizat ce am la dispoziție, am ajuns la concluzia că cea mai potrivită legumă pentru misiunea mea era o varză chinezească.
Am luat varza, am spălat-o bine, am tăiat-o mărunt ca pentru salată și după ce am asezonat-o cu sare, ulei și oțet, l-am așteptat să vină de la muncă. Toate bune și frumoase, dar când ne-am așezat la masă și a văzut ce am putut să fac cu varza lui chinezească, pe lângă faptul că a râs cam jumătate de oră și i-a făcut poze din toate unghiurile, în sinea lui, băiat crescut într-o familie de bucătari, cred că și-a făcut adevărate procese de conștiință dacă să mă mai ia sau nu de nevastă. Varza chinezească nu este bună crudă.
Rețetă simplă de Miso Shiru cu varză chinezească
Varza chinezească este extraordinară ca legumă. Dar spre deosebire de varza obișnuită este puțin ațoasă datorită conținutului ei mare de fibre. De aceea nu se consumă crudă, ci trecută prin foc, în compoziția supelor sau tocănițelor.
În japoneză varza chinezească se numește hakusai, iar ziua în care am învățat că nu este bună crudă, este și ziua în care am descoperit că este absolut delicioasă în Miso Shiru, supă de soia.
Rețeta de Miso Shiro cu varză chinezească este probabil și cea mai simplă metodă de a folosi această legumă. Pentru ea nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple. Iar ca valoare nutritivă beneficiezi de toate mineralele pe care varza le conține și în același timp te bucuri de gustul inconfundabil de boabe de soia. Pentru o porție de Miso Shiru ai nevoie de următoarele ingrediente. Iar dacă vrei să prepari mai mult, tot ce trebuie să faci este să multiplici cantitatea.
- Câteva foi de varză chinezească tăiate pătrățele;
- O linguriță rasă de dashi;
- O linguriță cu vârf de pastă de soia;
- Un bol de apă;
- Semințe de susan.
Se pune apa la fiert împreună cu dashi, iar când dă în clocot se adaugă varza. După 5-10 minute aceasta devine moale și atunci poți adăuga pasta de soia amestecând ușor ca să se dizolve. Obții astfel cea mai simplă și mai ușoară supă. Aceasta o poți servi la preparatele cu garnitură de orez sau pur și simplu atunci când ai poftă de ceva cald și savuros. Iar pentru a te bucura de mai multă textură, poți adăuga fierturii semințe de susan, cubulețe de tofu, sau chiar ciuperci shimeji pe care trebuie să le fierbi puțin, alături de varză.
Beneficiile verzei chinezești
Varza chinezească nu mai este de ceva vreme o raritate nici pe piața românească. Și tu ai văzut-o cu siguranță la rafturile de legume din supermarketuri, dar probabil că nu ți-a atras atenția din cauză că nu ți-a dat idei cum s-o prepari. Este însă foarte bună pentru diete și mineralizează corpul. În plus, ajută digestia și se spune că previne afecțiunile cardiovasculare.
Dacă înveți măcar o rețetă cu varză chinezească, aceasta va deveni cu siguranță una din legumele tale preferate. Cu legumele exotice însă, durează puțin mai mult până le dai de cap și le înveți secretele. Tu cum mănânci varza chinezească și în ce preparate ai folosit-o până acum?
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Miso Shiru, sau cum poți mânca varza chinezească? te invit pe blogul nostru:
Hai ca ai fost tare cu salata ta de varza. :))) P.S. Nici mie nu imi plac sarmalele.
Nu am mai auzit de aceasta reteta, dar as fi curioasa sa o incerc.
O sa fac si eu ! Mersi de reteta !
Mereu gasesc retete interesante la tine pe blog. As vrea sa incerc si eu varza chinezeasca. 😘
Toate bune si frumoase, dar ce este dashi? Eu n-am habar.
Dashi=bulion