Modă în cărți care nu au legătură cu acest subiect
Există o mulțime de referiri la modă în cărțile și romanele din literatura universală. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să fii la curent cu toate revistele și tabloidele de pe piață. Poți afla lucruri despre modă și din cărți care nu au nicio legătură cu acest subiect.
Ți s-a întâmplat vreodată să citești un roman și să te captiveze atât de mult vestimentația personajului principal încât să dai fuga să îți cumperi o pereche nouă de converși? Dacă nu, înseamnă că nu l-ai cunoscut încă pe Haruki Murakami.
Și haina face pe om. De aceea ca metodă de personificare și pentru a contura mai bine în mintea cititorului personajele fictive, scriitorii apelează deseori la descrierea vestimentației. Iar unii dintre ei fac o treabă atât de bună, încât citindu-le operele vei dori să arunci măcar o privire în dulapul protagoniștilor. Iată cinci astfel de exemple:
5 Cărți care nu au legătura cu moda, dar autorii lor se pricep la acest subiect
【1】Ochii galbeni ai crocodililor
Katherine Pancol
Primul dintr-o serie de romane scrise de Katherine Pancol, Ochii galbeni ai crocodililor este o poveste despre viața de familie centrată pe legăturile dintre o mamă și cele două fiice ale sale diametral opuse ca personalitate. Nu este o carte despre modă. Dar stilul personajelor te cecerește încă de la primele pagini. În plus, pe parcursul acțiunii faci cunoștință cu multe tipuri de femei și fără să vrei te regăsești în stilul unora dintre ele.
Dacă ești o fashionistă înrăită, o vei adora pe fiica cea mare, Hortense Cortese. O adolescentă frumoasă, puțin cam prea capricioasă. Dar cu un simț estetic bine dezvoltat. Savurând paginile cărții, parcă îți și imaginezi cum garderoba acesteia se îmbogățește treptat, treptat cu costume de baie albe, ochelari de soare, jachete statement și multe alte piese vestimentare necesare unei domnișoare care se respectă. Ești martor la procesul ei de maturizare și recunoști (poate) și momente din propria adolescență.
Nu muncești, tată?” întreabă Hortense. „Ești încă în vacanță? Îmi place când te îmbraci la patru ace cu sacou elegant, cămașă frumoasă și cravată. Să nu mă mai iei niciodată de la școală în trening, ai înțeles?!
Puțin cam dur. Dar pune punctul pe „i”, nu-i așa? Și din felul cum reacționează cu părinții săi se vede că Hortense are un simț estetic bine dezvoltat.
Nici Josephine Cortes nu se clasează mai prejos în topul preferințelor ca personaj. Ea este o mama proaspăt divorțată care se ambiționează să-și depășească propria condiție. Își dorește să devină un autor de succes și poate, pe drum, să învețe din nou să iubească. Povestea ei motivantă îți dă curaj să persiști în ceea ce îți propui. Simți că trebuie să o încurajezi la fiecare pas și vrei să-i fi alături.
Despre modă în cărți cu și despre femei poți afla și în romane precum:
- Mic dejun la Tiffany de Truman Capote;
- Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding;
- Totul despre sex o colecție de esee transformată în roman de Candace Bushnell.
【2】Jurnal
Chuck Palahniuk
Primul roman recomandat a fost unul despre evoluția protagonistelor și despre cum se schimbă într-un mod pozitiv stilul acestora în timp. Al doilea este exact opusul. În cartea sa, Jurnal, Chuck Palahniuk o prezintă pe Misty Wilmot, o chelneriță de pe insula Waytansea. Fostă studentă la Arte Frumoase și cu aspirații de artistă, Misty se lasă cucerită de un coleg de facultate de dragul câtorva… bijuterii vechi.
Peter purta o broșă rotundă din strasuri de un albastru murdar. În centru se afla un cerc din perle false. Câteva pietre albastre căzuseră, iar în goluri rămăseseră niște dințișori ascuțiți neregulați. Partea metalică era din argint, dar era îndoită și înnegrită. Vârful acului ieșea dintr-o parte și era pătat de rugină.
Parcă aduce a mărțișor. Tu ce părere ai?
Majoritatea fetelor se cuceresc cu ceva mai mult efort din partea pețitorilor. Dar pentru protagonista romanului Jurnalul o broșă este mai mult decât suficient.
Ca să descoperi ce putere are strălucirea accesoriilor asupra unor femei precum Misty, atunci trebuie neapărat să citești această poveste captivantă! Pe lângă acțiunea care te ține cu sufletul la gură, descrierile bijuteriilor lui Misty care te vor frapa prin claritate și culoare.
Acolo înconjurată de tuburile de vopsea și de pensule, se afla o broșă din strasuri. Mare cât o monedă de un dolar, broșa era din bucăți tulburi și ciobite de sticlă reflectorizantă, galbene și portocalii și dispunse în cerc. Așa cum stătea pe pătură, părea că reflectă lumina soarelui într-o expoziție strălucitoare. Metalul era de-un cenușiu șters, cu dințișori ascuțiți mușcând din strasuri.
Coțofana de Misty, micuța prințesă din ea, nu-și putea desprinde ochii de la cercelul strălucitor al tipului. De la inima roșie smălțuită. De la strălucirea roșie a rubinelor tăiate în sticlă.(…)
Strălucirea roșie a cercelului era aidoma beculețelor de Crăciun și a lumânărilor din tort. În lumina care cădea prin geamul magazinului, cercelul era jocul de artificii de 4 Iulie și buchetul de tradafiri de Ziua Îndrăgostiților. (…)
În lumina scânteietoare împrăștiată de cercelul din sticlă era toată spuma unei șampanii pe care Misty n-a văzut-o niciodată.
【3】Portocala mecanică
Anthony Burgess
Trei dievuşte erau la bar împreună, dar din păcate noi eram patru malciki şi de obicei eram toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Ascuţitele erau îmbrăcate tot la patru ace, cu peruci una roşie, una verde şi una portocalie pe golovane, fiecare costînd nu mai puţin decît cîştigul lor pe trei sau patru săptămîni, cred, plus un machiaj asortat (curcubee în jurul ocilor şi botul bine vopsit). Mai aveau rochii negre, lungi, foarte strîmte, pline cu broşe mici ca de argint cu diverse nume de malciki — Joe şi Mike şi tot aşa.
Ca idee, dievuște se referă la fete tinere. Iar malciki la băieți. Anthony Burgess este fără dar și poate un maestru al cuvintelor. Limbajul folosit în romanul său Portocala mecanică este unul nemaiîntâlnit. În acestă creație distopică publicată în secolul XX, Burgess folosește un argou propriu format din cuvinte cu proveniență slavă și termeni născociți.
Dacă te întrebi cum vor arăta, cum vor vorbi și cum se vor comporta tinerii viitorului în viziunea lui Burgess, îți recomand cartea Portocala mecanică. Dar înainte de lectură echipează-te cu un dicționar special creat pentru acest roman și o minte deschisă. Viitorul lui Burgess nu este chiar atât de roz cum te-ai aștepta.
Referiri la trendurile viitorului și la modă în cărți S.F. se găsesc cu duiumul și în romane precum:
- 1984 de George Orwell;
- Ghidul autostopistului galactic de Douglas Adams;
- Jocul lui Ender de Orson Scott Card.
【4】Bărbați care urăsc femeile
Stieg Larsson
În ziua aceea, Lisbeth Salander purta un maiou negru, cu imaginea lui ET, cu dinți ascuțiți și având textul I am so alien. Avea o fustă neagră cu tivul desfăcut și o geacă scurtă și ponosită de piele neagră, centură cu ținte, bocanci zdraveni, marca Doc Martens, și șosete până la genunchi, cu dungi roșii și verzi. Avea un machiaj în culori care sugerau că era poate daltonistă. Cu alte cuvinte, era neobișnuit de îngrijită.
Destul de hardcore nu-i așa? Și totuși nu pot spune că nu o invidiez puțin pe Lisbeth Salander cu atitudinea ei nonconformistă. Protagonista romanului lui Stieg Larsson este o fată de douzeci și ceva de ani, cu o istețime fără margini și un stil vestimentar aparte. Recunosc că deși vestimentația ei nu m-a cucerit de la început, în cele aproape 500 de pagini ale romanului m-a convins până la urmă să îmi cumpăr o pereche de Doc Martens și o geacă de piele.
Și ca orice femeie Lisbeth Salander știe la nevoie cum să se aranjeze ca să atragă privirile tuturor celor din jur:
S-a trezit puțin după ora 5 dimineața. Primul lucru pe care l-a făcut a fost un duș, apoi a acordat un lung moment mascării tatuajului de pe gât cu un start gros de cremă și pudră. Al doilea punct pe listă era o vizită la un salon de înfrumusețare, în foaierul unui hotel mult mai scump, la ora 6:30 dimineața. A mai cumpărat o perucă blondă, cu o coafură paj, după care și-a făcut manichiura, punându-și unghii roșii false peste ale ei, roase până la carne; a mai primit gene false și mai multă pudră, ruj de buze și alte accesorii. Costul: un pic peste 8000 de coroane.(…)
Oprirea următoare a fost la Camille’s House of Fashion, 150 de metri mai jos, pe aceeași stradă. După o oră, a ieșit cu cizme negre colanți negri, o fustă de culoarea nisipului cu bluză asortată, o haină scurtă și beretă. Toate erau haine scumpe, de marcă. (…)
Mai cumpărase o servietă de piele și o mică valiză Samsonite. Pentru a încununa totul, avea cercei discreți și un lanț simplu de aur, în jurul gâtului. Cartea de credit se mai golise cu 44 000 de coroane.
În ce aventură pornește Lisbeth ca o păpușă scoasă din cutie? Mi-ar plăcea să îți spun. Dar nu vreau să îți stric surpriza. Dacă vrei să descoperi tendințe în modă în cărți thriller, îți recomad să citești romane polițiste semnate Agatha Christie.
【5】1Q84
Haruki Murakami
Credeai că referirile la modă în cărți cu altfel de subiecte nu sunt relevante? Citește atunci romanele celebrului autor japonez Haruki Murakami.
MODĂ, MUZICĂ, GASTRONOMIE – romanele lui Haruki Murakami cuprind TOATE aceste subiecte fără a se concentra pe niciunul dintre ele! Extraordinar, nu-i așa? Caracterele lui Murakami au cunoștințe vaste în materie de muzică, le pasă ce mănâncă și sunt bine îmbrăcate chiar și când coboară în fântâni.
În general, blugii și pantofii de tenis sunt la mare preț în garderoba protagoniștilor lui Murakami. Dar și nume mari precum Gucci, Givenchy sau Ferragamo sunt deseori amintite!
Dacă ar fi să facem un top al celor mai bine îmbrăcate eroine din operele lui Murakami, pe primul loc s-ar clasa Aomame și Ayumi din IQ84.
Aomame este surprinsă în repetate rânduri într-un costum Junko Shimada verde cu fustă mini – stilul anilor 80. La acesta asortează o pereche de pantofi cu toc marca Charles Jourdan de culoare maro deschis. O ținută pusă la punct până în cele mai mici detalii, dar deloc ieșită din tipare.
Ayumi pe de altă parte, datorită meseriei sale de polițist, este obligată să poarte uniformă în timpul lucrului. Dar în timpul liber își lasă imaginația să zboare. Astfel, o surprinzi într-o ținută semnată Commes de Garcons accesorizată cu o geantă Gucci!
Tu ai momente când te îndrăgostești de un personaj pentru alegerile sale vestimentare? Dacă ai putea, în ce roman ai vrea să dai buzna și să împrumuți din garderoba protagoniștilor? Poți afla despre modă în cărți care nu sunt neapărat despre acest subiect. Inspirația vine de unde te aștepți mai puțin.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Modă în cărți te invit pe blogul pickandkeep:
Ce articol mișto ai scris tu aici. Îmi place mult. Acum că tot ai amintit despre cărți și modă, recunosc și eu că în cărțile lui Murakami am întâlnit des descrieri ale ținutelor personajelor care mi-au atras atenția. La fel și în Marele Gatsby, Mic dejun la Tiffany, Clopotul de sticlă, dar și în Femeile care au renunțat la bărbați.
Mulțumesc mult Oana și mă bucur mult dacă și pe tine te inspiră outfit-urile personajelor!