Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când cumperi haine second hand?
Îmi plac hainele și când spun că îmi plac, mă refer la tot ceea ce înseamnă ele. Brandul în care investesc cel mai mult este probabil Engineered Garments, un brand destul de scump și foarte apreciat de cunoscători. Dar nu refuz nici sesiunile de shopping second hand dacă este vorba de magazine cu produse de calitate, sau lucruri ieftine în care merită totuși să investești.
Cred că am început să mă îndrăgostesc de haine cândva prin liceu. Ca orice copil, pe vremea aceea nu îmi permiteam prea multe. De aceea, ca să-mi completez garderoba, mergeam des la magazinele second hand. Și pentru că nu treceam niciodată pe lângă unul fără să arunc măcar o privire înăuntru, și acum astfel de locuri îmi trezesc o profundă nostalgie. Iar cum era de așteptat, cu timpul am început să mă perfecționez.
Nu pot să spun că știu totul despre branduri și cel puțin din punct de vedere al preferințelor cred că nu mă potrivesc cu aproximativ 99% din populația României. Dar știu să fac diferența dintre o piesă de calitate, care își merită prețul și una pe care nu ar trebui să o cumperi nici dacă este ieftină. Iată care sunt criteriile mele de selecție:
Cum să cumperi haine second hand și să fii mulțumit de ele?
#1 Nu te ghida după preț
Orice haină pe care o cumperi și nu o îmbraci este o haină prea scumpă. Nu contează dacă dai pe ea câteva mii de lei luând-o dintr-un magazin de lux, sau doar doi lei cumpărând-o de la un second hand. Dacă ajunge să zacă în șifonier nu a meritat. De aceea înainte de a investi în orice piesă, gândește-te dacă ți se potrivește, dacă ai cu ce s-o porți și nu în ultimul rând, dacă te reprezintă. Altfel n-o lua!
#2 Nu rata magazinele (puțin mai) scumpe
Am găsit recent în București un magazin excelent cu haine second hand. Se numește Check Vintage & More și probabil ai aflat deja despre el din postările mele pe Instagram. Nu este chiar foarte ieftin în comparație cu alte magazine, dar produsele sunt calitative și mai frumos ordonate decât în toate celelalte locuri pe care le-am vizitat. Spațiul este mare și aerisit și de aceea este și o plăcere să faci cumpărături verificând eticheta fiecărei piese în parte. Aici de exemplu, am găsit o bluză superbă, marca Woolrich, lungă, groasă, mărimea XL, made in USA și cu un design foarte actual pe care am purtat-o deja la o petrecere și pentru care nu am plătit decât 80 de lei!
#3 Cumpără doar ce știi că poți să întreții
Eu nu sunt bună cu hainele. Nu știu să le spăl și nici să le păstrez cum trebuie. Dar din fericire am un soț mai talentat decât mine din această privință, care are grijă de aceste amănunte. Și datorită lui, am haine de toate felurile și din toate materiale. Dar dacă nu ai același noroc, îți recomand să nu investești decât în piese pe care știi cum să le îngrijești!
#4 Verifică țara de origine
Dacă tot faci cumpărături second hand, nu cumpăra tot hainele pe care ți le-ai putea lua și din mall. Cercetează întotdeauna eticheta și caută piese fabricate în țări cu renume în domeniul modei pe care nu ți le-ai permite să le cumperi noi. La urma urmei, acestea sunt hainele care merită cu adevărat.
#5 Nu cumpăra din impuls
Dacă ești genul de persoană care face cumpărături din impuls, atunci stabilește-ți de acasă bugetul cu care urmează să intri într-un second hand și nu lua alți bani sau carduri cu tine. Acest lucru te va determina să-ți impui limite și să cumperi doar strictul necesar. Încă un lucru pe care ai putea să-l faci pentru a nu cheltui în zadar este să-ți analizezi hainele pe care le ai deja. Mai ales dacă nu ai un stil bine definit și cumperi ce îți place pe moment, gândește-te bine garderoba ta. Se potrivește cu ceva puloverul cu sclipici care îți face cu ochiul? Ai la ce purta o pereche de blugi evazați? Chiar îți mai trebuie încă o eșarfă? Dacă nu, nu cumpăra!
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când cumperi haine second hand? te invit pe blogul nostru: