・Provocarea vieții mele: Cum m-am trezit peste noapte bucătar șef?

Nu mi-am imaginat vreodată că voi fi bucătar. Înainte să mă culc aseară, mi-am făcut bagajele pentru o nouă excursie și mi-am recitit pentru a nu știu câta oară toate notițele. Ieri a fost o zi ca oricare alta când am mers la birou, m-am întors acasă, mi-am pregătit lucrurile pentru a doua zi și m-am dus la somn.
Și totuși, în dimineața aceasta, mă simt diferit.

Mă ridic din pat, mă uit pe fereastră și îmi dau seama că nu mai sunt în București, în apartamentul meu de la etajul 11. Aici parcă sunt într-o clădire și mai înaltă, iar orașul îl recunosc ca prin vis.

Deodată, am un deja vu. Cu siguranță l-am mai privit din acest unghi, dar cred că era la televizor sau probabil ilustrat pe tapetul vreunui salon de coafură din cartier. Doar că de data aceasta este amețitor de real.

Brusc însă un diiiiiiiiing ascuțit îmi întrerupe șirul gândurilor și revin cu picioarele pe pământ.

Alo… răspund eu timidă.

Hey! Are you ok? You sound weird!

Ha?! Cine ești tu și de ce mă cunoști? Eu nu vorbesc cu nimeni în engleză, îmi spun în gând și îi răspund celui de la celălalt capăt al firului:

I guess you have the wrong number…

Ioana, dear, what‘s the matter with you? Did you have one too many drinks last night? Get up, wash your face and get to work ASAP! We have Brad Pitt and his new girlfriend dining here tonight! Did it slip your mind?!

Poftim?! Se presupune că trebuia să știu așa ceva?

Yeah… I mean… of course not! I remember. Please come to my place and pick me up in a couple of hours, îi spun și așez șocată receptorul în furcă.

Ce e cu mine astăzi? Oare m-am culcat și m-am trezit metamorfozată peste noapte ca un personaj din romanele lui Kafka? Este posibil să mă fi culcat Ioana, ghidul de japoneză, în București și să mă trezesc aici, bucătar? Și mai mult, îl am ca oaspete tocmai pe Brad Pitt pe care visez să îl cunosc încă de când am văzut prima oara Meet Joe Black?

Sau dacă e și mai complicat de atât? Dacă sunt ca Simonini al lui Eco Umberto, atât de schizofrenică încât trăiesc două vieți paralele, iar pe una nu mi-o amintesc deloc?

Offf… orice ar fi, am dat de necaz

Și totuși, acum sunt aici și am o misiune de îndeplinit. Până vine tipul de la telefon să mă ia, ar trebui să găsesc câteva idei culinare.

Eu chiar nu mă pricep la gătit și am nevoie rapid de o soluție.

Deci, să recapitulăm: diseară gătesc pentru Brad Pitt și prietena lui. Având în vedere că este vorba de el, dacă vede că m-am străduit s-ar putea să treacă multe cu vederea. Doar e Brad Pitt și pare cel mai înțelegător om din lume. Pe de altă parte, dacă vine cu iubita, e clar că vrea să o impresioneze și a ales restaurantul meu tocmai pentru acest motiv. Și cine știe? Te pomenești că localul meu o fi decorat și cu stele Michelin și acum nu mă voi ridica la înălțimea așteptărilor. Clar! Sunt pierdută!

Fără urmă de speranță intru în bucătărie, deschid dulapurile și frigiderul și tot ce găsesc sunt semințe și fructe uscate, salată verde și câteva sortimente de brânză. Sincer, nici nu mă așteptam la altceva. Doar pentru că am schimbat orașul, țara și lumea cu care sunt obișnuită, nu înseamnă că am devenit și bucătar,expert în delicatese. Se pare că oriunde m-aș afla, obiceiurile mele culinare aduc cu cele ale unui iepuraș.

Disperată renunț la orice speranță de salvare și mă așez pe scaun privind în jur. Când deodată, privirea îmi cade pe un aparat de bucătărie familiar, soluția salvatoare. Nu l-ammai văzut vreodată în realitate, dar am citit despre el și am idee cum funcționează.

Este fără îndoială o presă de ulei YODA HOME PRO pe care am văzut-o, nu de mult, la magazinul profistore.ro. Mi-o doream de ceva vreme, dar nu o cumpărasem încă. Însă, se pare că această Ioana are una chiar la ea acasă și o poate folosi la discreție.

Și atunci, am început să fac conexiuni:

Buuun. Tot ce am de făcut în continuare este să fac ulei proaspăt și să-mi las imaginația să zboare. Să vedem ce iese.

Am citit cândva că Brad Pitt mâncă sănătos.

Cred că nu și-a schimbat preferințele, așa că voi începe cu o salată: frunze proaspete de spanac,rucola, brânză feta, grepfruit, rodie și ca dressing: un strop de ulei de susan.

Multă supă înainte de felul principal, strică pofta de mâncare. Dar, două-trei linguri de supă-cremă de legume, cred că o sporesc. Așa că voi pregăti supă-cremă de linte, fină și delicioasă garnisită cu chimen, paprika, piper cayenne și ulei de in.

Am mâncat la un restaurant cu specific franțuzesc un fel de mâncare care mi-a rămas în minte ca unul memorabil: friptură de rață cu piure de cartofi și țelină.

Voi prepara rața astfel încât să fie foarte fragedă, iar în piure, ca să iasă pufos voi amesteca unt și vreo două linguri de ulei presat la rece, din semințe de floarea soarelui.

După așa o masă copioasă, cel mai potrivit desert cred că este o salată de fructe. Căpșuni, banane, mango, pere și kiwi, toate foarte dulci, tăiate cubulețe și amestecate cu puțin rom și ulei de migdale pentru savoare. Nu vreau să fie un desert dietetic pentru că nu e loc de așa ceva la o cină romantică. De aceea prepar pentru salată o cremă de mascarpone, frișcă și miere.

Se pare că ideile încep să curgă. Poate o scot la capăt ca bucătar… Poate povestea mea din această dimineață nu se va termina ca Metamorfoza lui Kafka, ci va aduce mai mult cu Samsa îndrăgostit

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

✿ Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017.

One thought on “・Provocarea vieții mele: Cum m-am trezit peste noapte bucătar șef?

  • octombrie 21, 2017 la 12:26 pm
    Legătură permanentă

    Mi-a plăcut foarte mult articolul! Cred că Brad Pitt ar fi încântat de felurile recomandate. Personal, mi-aș face niște ulei de nuci pentru o salată de linte delicioasă!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *