・Cea mai mare provocare de când m-am apucat de blogging

Să-ți faci un blog nu este greu. Îți alegi un nume, un domeniu, o platformă în care îți este ușor să lucrezi, o temă care să se potrivească cu stilul și personalitatea ta și cam asta este tot. Bineînțeles că pentru a respecta politica GDPR și a fi în conformitate cu legea actuală mai trebuie să-ți faci și niște pagini speciale pe site-ul tău prin care să-ți informezi cititorii despre felul cum vei folosi datele lor personale. Dar acestea nu sunt neapărat niște provocări pe care doar cei înzestrați le pot trece. Să ai un blog înseamnă mult mai mult decât să îți înregistrezi o adresă. Să ai un blog înseamnă să înfrunți provocări zi de zi, iar cea mai mare dintre ele este cea despre care îți voi povesti în acest articol.

Cea mai mare provocare la care am răspuns de când mi-am creat blogul

Dacă aduni o mulțime de bloggeri la un loc și îi întrebi care li se pare cea mai mare provocare pe care trebuie să o înfrunte un blogger, probabil că ți-ar răspunde toți într-un glas: să începi! Iar tu ți-ai dori să-i întrebi în continuare: de ce să țintești către ceva de care nici măcar nu ai curaj să te apuci? Dar explicația este una simplă. La fel ca oricăruia dintre noi, și bloggerilor le este teamă de critică. Sau mai rău, de posibilitatea de a fi ignorați.

Critica pentru un blogger este ca un monstru mare, păros și cu coarne, care abia așteaptă să râdă de el dacă face o afirmație greșită, dacă își expune un punct de vedere contrar opiniei publice sau pur și simplu dacă îndrăznește să ridice glasul cu privire la un subiect controversat. Iar ideea de a fi marginalizat și dat uitării este pur și simplu iadul pe pământ.

Sunt fricile unui blogger începător justificate?

Înainte să mă pun pe scris, am făcut greșeala de a mă compara cu alții și a mă teme de ei. Când tu nu ai nimic mai mult decât un nume în vastul ocean numit internet și intri pe site-uri cu zeci sau chiar sute de mii de vizualizări pe zi, primul impuls este să disperi. Cum m-aș putea eu compara vreodată cu astfel de bloggeri? Cine sunt eu să mi se acorde timp pentru lectura articolelor când există în blogosferă atâtea mii de alte site-uri arhicunoscute? Ce rost are să încerc măcar? Acestea sunt doar câteva din ideile care îți trec fulgerător prin minte când vrei să începi un blog și conduc negreșit la o criză de panică.

Cel puțin așa au stat lucrurile pentru mine. Înainte să tastez primele fraze, m-am gândit la cei mai buni ca mine și dacă are sau nu sens să mă întrec cu ei. M-am gândit apoi la susținerea prietenilor și cunoștințelor și am încercat să prevăd dacă voi avea parte de ea. Și în cele din urmă m-am gândit și la ce se întâmplă dacă spun ceva greșit și îmi pătez imaginea. Dar am realizat că greșeam cu această atitudine și pentru a-mi înfrânge temerile, abordarea firească era să privesc totul ca pe o provocare. Și iată cum am procedat:
Cum să-ți înfrângi temerile ca să debutezi în blogging?

După ce am stabilit că totul nu este decât un challenge prin care trebuie să treacă toți cei neinițiați, gândurile mi s-au limpezit. Bloggerii cu experiență sunt la fel ca mine, oameni. Iar ei, ca oricare alți oameni, au temeri. Dar spre deosebire de alți oameni, ei și-au depășit limitele și vorbesc deja despre propriile experiențe creându-și o comunitate de susținători. Și am decis să fac și eu la fel schimbându-mi modul de gândire și acționând conform următorilor pași:

1. Mi-am acordat timp

Odată ce ți-ai înregistrat numele și ai făcut tot ce era necesar să ai propriul domeniu, blogul tău e acolo și nu ți-l mai “ia” nimeni. Așa că nu e nevoie să te grăbești să postezi orice doar de dragul de a posta.

Dacă ai o idee bună, las-o la maturat până devine o idee minunată și abia apoi scrie despre ea. Găsește ceva ce îți place să faci cu adevărat și dezvoltă subiectul pe blog. Când scrii din pasiune, scrii bine. Și atunci, cititorii încep să se adune.

2. Mi-am construit o rețea

Am căutat să strâng în jurul meu persoane cu aceleași pasiuni și pentru că am ținut ochii larg deschiși, am găsit! Descoperind bloggeri care scriu despre subiecte care mă interesează și devenind un cititor fidel al articolelor lor, unii dintre ei mi-au întors favorul.

Aproape nimeni nu comenta pe site-ul meu la început. Dar acordând atenție celor din jur și ei au început să-mi acorde atenție mie. Iar acum, de multe ori, se crează vâlvă în jurul articolelor mele.

3. Am învățat de la ceilalți

Blogurile pe care le citești zi de zi cu admirație nu au apărut peste noapte. În spatele lor stă o muncă titanică depusă de oameni ambițioși, dispuși să facă sacrificii și să renunțe la timpul lor pentru a crea conținut de calitate. În plus, mulți dintre aceștia, ori de câte ori au cucerit câte un “vârf de blogosferă”, s-au întors la cititori cu o lecție de HOW TO pe propriul blog unde au povestit experiența.

Cam orice blog bun are și articole despre blogging și social media, chiar dacă nu se concentrează doar pe asta. Caută-le, mai ales la început, și învață din ele tot ce e de învățat.

☞ La pickandkeep există zeci de articole despre cum să devii un blogger mai bun. Descoperă-le pe toate aici.

4. Am conștientizat faptul că nu sunt singură

E normal să te simți singur când ești nou în blogosferă. Toți am trecut prin asta. Dar cu un singur click poți alunga această singurătate și descoperi că există agenții digitale precum Oblyo cu ajutorul cărora să evoluezi.

Pentru afaceri, Oblyo este o Agenție SEOcare oferă servicii personalizate și organizează campanii advertoriale pentru clienții care își doresc mai mult trafic și implicit creșterea volumului de vânzări pe site-ul lor.

Pentru bloggeri pe de altă parte, Oblyo este o metodă prin care să te dezvolți și în același timp să câștigi premii motivante prin participarea la campanii pentru bloggeriorganizate pe această platformă. Campaniile pentru bloggeri de la Oblyo propun teme interesante care te scot din sfera de confort. Și pe lângă faptul că îți dezvoltă imaginația, te ajută să înțelegi mai bine ce-și dorește de la tine o companie care îți solicită servicii de publicitate ca blogger. Sunt nenumărate motive pentru care un blogger ar trebui să participe la campanii, iar cele mai importante sunt următoarele:
 • sporirea creativității;
 • dezvoltarea rețelei de link-uri a blogului;
 • creșterea engagement-ului pe rețelele sociale;
 • perfecționarea abilităților de comunicare;
 • cunoașterea de noi branduri pe piața locală;
 • lărgirea sferei de specializare a blogului;
 • potențialul descoperirii unei noi audiențe;
 • feedback-ul din partea companiilor pentru care ai realizat campania;
 • șansa de a-ți descoperi punctele forte, dar și pe cele slabe;
 • monetizarea blogului.

5. M-am pus pe treabă

Pentru mine Nike are cel mai motivant slogan din istoria brandurilor: Just Do It! El se poate aplica pentru orice tip de business.

Chiar dacă ai impresia că acest sfat contrazice oarecum îndemnul de la punctul #1, nici să aștepți la infinit nu este o soluție! Dacă ai făcut deja tot ce scrie în această listă și tot te ține ceva în loc, înseamnă că ar trebui să treci peste frica de a începe și să te lansezi odată online!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cea mai mare provocare de când m-am apucat de bloggingte invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep31 de comentarii la „・Cea mai mare provocare de când m-am apucat de blogging

  • ianuarie 16, 2019 la 7:12 pm
   Permalink

   Este, nu? Nu mi se pare…

   Răspunde
  • ianuarie 16, 2019 la 7:12 pm
   Permalink

   Multa bafta si sa razbim amandoua!

   Răspunde
 • ianuarie 16, 2019 la 2:07 pm
  Permalink

  La inceput si mie mi-a fost tare greu. Insa usor, usor am invatat si inca invat lucruri noi si foarte important, am cunoscut multe fete dragute si de treaba din blogosfera.

  Răspunde
  • ianuarie 16, 2019 la 7:12 pm
   Permalink

   Si eu la fel! Cred ca faptul ca am cunoscut oameni simpatici este unul din cele mai mari castiguri!

   Răspunde
 • ianuarie 16, 2019 la 7:09 pm
  Permalink

  E foarte greu sa fii blogger, sunt multe provocari, trebuie sa iti faci timp pentru a scrie mereu, iar cel mai important trebuie sa iti placa.

  Răspunde
  • ianuarie 16, 2019 la 7:11 pm
   Permalink

   Asa este. Daca nu iti place nu poti sa fii blogger pentru mult timp.

   Răspunde
 • ianuarie 16, 2019 la 8:29 pm
  Permalink

  M-am regăsit în articolul tău.
  Cu fiecare frază citită mă revedeam în fața laptopului citind fiecare blog, urmând pașii fiecărui tutorial etc. Nici acum nu știu dacă sunt mai departe 🙂

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:24 am
   Permalink

   Cu perseverenta vom ajunge mult mai departe!! Spor!

   Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:25 am
   Permalink

   Intr-adevar, nu este chiar simplu, dar asa cum spui si tu e frumos sa ai ceva in care sa pui suflet.

   Răspunde
 • ianuarie 16, 2019 la 10:03 pm
  Permalink

  Pentru mine primul pas n-a fost greu deloc, imi place sa scriu, dar dupa vreo 2 sau 3 articole, am uitat ca am blog si l-am lasat in paragina vreo doi ani. Apoi l-am sters. Apoi am inceput altul. Pe care il am si azi. Si am mai inceput unul, si inca unul. Dar la un moment dat inevitabil intervine plictiseala. Mie asta mi se pare cea mai mare provocare, sa nu iau o pauza – care este necesara la un moment dat – si sa devina permanenta….

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:27 am
   Permalink

   Ai dreptate! Si plictiseala este o mare problema care apare aproape inevitabil cand ai un blog! Sa gasesti mereu motivatie e o provocare.

   Răspunde
 • ianuarie 16, 2019 la 10:46 pm
  Permalink

  Frumos articol!
  Ok, subscriu la spusele tale, Ioana. Totuși când îți place ceea ce faci, sentimentul dificultății dispare.
  Nu vă plângeți, fetelor. Voi scrieți mai bine decât majoritatea băieților pe care îi știu. Iar tu, Ioana te afli pe scurta mea listă de fete pe care le citesc regulat.
  Ați uitat însă de singurul cel mai important punct când vine vorba de blogging.
  It is FUN.
  Chiar și când suntem criticați este plăcut să scriem. Sunt sigur că simțiți la fel.
  Ador să fiu criticat. Am ocazia de a explica mai în amănunt punctele mele de vedere și a dezvolta noi subiecte în felul acesta.
  Felicitări pentru articol, Ioana!

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:30 am
   Permalink

   Multumesc mult Alex! Si mie imi place daca ma critica cineva si din critica acelei persoane am ceva de invatat. Critica constructiva o primesc oricand cu placere.

   In rest, e asa cum spui tu! Trebuia adaugat si faptul ca blogging-ul este un lucru tare FUN care te ajuta din multe puncte de vedere. Dar pastrez acest subiect pentru un guest post pe blogul unei persoane speciale 😀 E si ea printre cei care au comentat. Sper sa nu stric surpriza :))

   Răspunde
 • ianuarie 16, 2019 la 10:59 pm
  Permalink

  Începutul este greu, până îți dai seama cum funcționează lucrurile.
  Și eu am făcut greșeala să mă compar cu alți bloggeri, mă descurajam singură. Dar încet, încet am realizat că fiecare este unic în felul lui.

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:31 am
   Permalink

   Asa este! Cel mai important e as iti dai seama ca esti unic! Imi pare rau ca nu pot sa iti dau mai multe like-uri la comentariu!

   Răspunde
 • ianuarie 16, 2019 la 11:42 pm
  Permalink

  Intotdeauna e greu pana incepi, in orice domeniu. Cam aceleasi temeri le-am avut si eu si uneori, inca le mai am.

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:32 am
   Permalink

   Temerile din pacate nu dispar niciodata de tot. Dar important este sa le infrangem si sa continuam.

   Răspunde
 • ianuarie 17, 2019 la 12:06 am
  Permalink

  E greu la inceput si greu tot timpul.Zi de zi primesc provocari si zi de zi pentru mine e noua, pentru ca eu singura ma ocup de blog si nimeni nu ma ajutat si invatat nimic

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:33 am
   Permalink

   Si eu la fel. M-am ocupat singura de blog pana acum si se pare ca deocamdata asa va fi si in continuare. Mi-ar placea mult sa fac echipa cu cineva, dar inca caut persoana potrivita… Unde-s doi puterea creste, dar unde-l gasesti pe al doilea?

   Răspunde
 • ianuarie 17, 2019 la 12:26 am
  Permalink

  Un articol util fsi plin de informatii. Cand m-am apucat eu de blogging, acum 10 ani, nu stiam nimic … dar absolut nimic. Singura mea grija era sa scriu pe blog, dar in acelasi timp ceea ce scriu sa nu ajunga la urechile cunoscutilor pentru ca imi era rusine, teama, frica, nesiguranta de reactia lor!

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:34 am
   Permalink

   Nu stiu cum ai facut si ce ai facut, dar ai facut bine!! Blogul tau e unul din preferatele mele din blogosfera romaneasca!

   Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:34 am
   Permalink

   Multumesc mult! Si pentru mine la fel!

   Răspunde
 • ianuarie 17, 2019 la 8:47 am
  Permalink

  Eu am inceput blogul fara sa ma gandesc prea mult acum 9 ani insa lucrurile au evoluat si trebuie sa ne adaptam cerintelor insa cel mai important lucru este perseverenta

  Răspunde
  • ianuarie 17, 2019 la 10:34 am
   Permalink

   9 ani? Multi multi inainte! Felicitari pentru perseverenta! Am ce invata de la tine!

   Răspunde
 • ianuarie 17, 2019 la 2:07 pm
  Permalink

  Și mie mi se pare că începutul a fost cel mai greu când m-am apucat de blogging. Alegerea unui nume a fost printre cele mai mari decizii pe care le-am luat. Mai apoi a urmat designul blogului. 😘

  Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *