BLOGlife

・Cum să reușești în viață? O întrebare la care ne gândim prea rar

Ți-ai pus vreodată întrebarea: Cum să reușești în viață? Care e secretul oamenilor care au succes și ce fac ei diferit față de ceilalți? De ce altora le iese și ție nu?



Din capul locului îți voi spune că nu există o rețetă a succesului care să se aplice la toată lumea. Pur și simplu nimeni nu-ți poate spune cu exactitate unde greșești. Sau ce ar trebui să revizuiești la comportamentul tău ca să reușești în viață. Oricâte cărți de autodezvoltare sau cursuri de formare profesională ai urma, din păcate, nimeni nu îți poate garanta că vei avea succes chiar dacă le pui toate sfaturile în aplicare.

Oameni de succes și poveștile lor

Am citit de curând o poveste japoneză numită Netaro – cel care a dormit trei ani și care m-a făcut să îmi pun o mulțime de întrebări legate de muncă, osteneală și lene. Bineînțeles că nu este o poveste reală, dar are totuși un sâmbure de adevăr.

Netaro era un tânăr care locuia într-un oraș de mineri. Minerii lucrau la munte săpând după aur din zori și până seara. Netaro însă, în loc să se ostenească să-și câștige traiul în același mod cu consătenii săi, prefera somnul. Și astfel, s-a hotărât Netaro într-o zi, să amâne orice grijă a zilei de mâine și s-a dus să se culce de-a binelea. Și s-a culcat Netaro, și a dormit un somn adânc din care s-a trezit abia după trei ani. Când a ieșit iar în lume, ceilalți țărani au râs de el. Netaro, pentru că a dormit tot acest timp, când s-a trezit era sărac lipit pământului. Exact la fel ca înainte să meargă la somn.

Dar, Netaro nu le-a luat în seamă ocara, ba chiar s-a oferit să ajute comunitatea și s-a să curețe sandalele din paie vechi și murdare de noroi ale țăranilor fără să ceară nimic în schimb. Țăranii l-au batjocorit mai departe, dar i-au dat sandalele lor să le spele. Nimeni nu a realizat însă că în felul acesta, Netaro a adunat împreună cu noroiul și praful, aurul prins de tălpile sandalelor și astfel a devenit cel mai bogat om din întreg ținutul.

E o poveste cu tâlc nu-i așa? Într-o altă variantă, Netaro adoarme în vârful unui munte înalt cu un bolovan la căpătâi. Dar, după trei ani, peste întreg ținutul se abate o secetă aspră și țăranii o consideră pedeapsa lui Dumnezeu pentru lenea lui Netaro. Astfel, se hotărăsc să-l trezească și să îl omoare.

Deranjat din somnul lui adânc și liniștitor, Netaro se trezește și înfuriat împinge la vale bolovanul de care se rezemase. Acesta se rostogolește la vale, cade într-un râu, iar râul își deviază cursul aducând apă la lanurile țăranilor. Lanurile încep iar să rodească și întregul ținut înverzește.

Cam așa sună povestea lui Netaro și sunt sigură că te-a pus pe gânduri și pe tine. Așa se întâmplă uneori și în viața reală. E adevărat că de astfel de minuni nu au parte decât o mână de oameni, și totuși, sunt persoane care cu o singură idee isteață, strâng averi fără să fi depus prea mult efort înainte. Dar ce te faci dacă nu ai o astfel de idee?

Ce trebuie să faci ca să reușești în viață?

Cei mai mulți oameni care au parte de succes spun că în spatele realizărilor lor se află ani de muncă asiduă. Și îi cred!

De multe ori când vedem o persoană împlinită, nu judecăm decât situația acesteia la momentul actual fără să luăm în seamă trecutul. Când întâlnim un doctor care câștigă bine, nu ne gândim la cât timp nu a avut niciun venit pentru că a trebuit să petreacă mai mulți ani ca student decât alții cu meserii diferite. Când vedem un cuplu bătrân ținându-se de mână, nu ne gândim câtă dedicație, câtă muncă și câtă răbdare au trebuit să investească toți anii cât au fost împreună pentru a ține vie flacăra iubirii lor.

De cele mai multe ori succesul nu vine ușor! Ambiția și perseverența sunt două calități fără de care cei mai mulți dintre noi nu pot dobândi un trai îndestulat. De aceea, una din cele mai mari piedici în calea succesului este să îi judecăm pe ceilalți într-un mod superficial și să ne comparăm cu ei doar la prezent.

Multe alune mici, fac o grămăjoară

Nu de mult am trecut printr-o perioadă în care nu munceam. Problema nu era că nu aveam unde, ci că mi se păreau mult sub mine ofertele pe care le primeam. Pur și simplu refuzam orice tip de slujbă. Aveam impresia că sunt prea pregătită pentru un salariu mediocru și mă supraapreciam. Mare greșeală!

Pe vremea aceea, capacitatea mea de înțelegere nu era îndeajuns de dezvoltată încât să poată accepta faptul că dacă nu primeam și oferte mai bune, atunci acela era nivelul meu la momentul de față: mediocru! Și astfel, stăteam pe bară neglijându-mi cariera pentru că oricum eram mai bună decât toți cei din jurul meu și alunele ce le aveau ei de oferit”. Dar acest lucru a continuat până într-o zi când mi-am dat seama că dacă aș fi acceptat toate micile oportunități ivite în timp, decât să aștept să-mi pună norocul mâna în cap, aș fi strâns o grămăjoară frumușică de alune. Așa nu aveam nimic!

Și cred că nu sunt singura care gândea în acest fel. Marea problemă a generației milenarilor e faptul că se consideră mai buni decât sunt. Și acest lucru nu e în avantajul lor. Ești bun, demonstrează! Arată-mi că poți câștiga mai mult și mai ușor ca ceilalți și atunci vei avea parte de respectul cuvenit. Până atunci, toate nu sunt decât vorbe goale…

Din nefericire, în viața reală, nu putem trăi doar cu odihnă precum Netaro. Avem nevoie și de mâncare; iar alunele ne pot ține de foame, dar așteptările în zadar nu.

Geniile se cunosc de mici

Oamenii de geniu se fac remarcați de la vârste fragede. E adevărat că mai sunt și cei tip Netaro care au la un moment dat o revelație și reușesc, dar în general, geniile ies în evidență încă din copilărie. De aceea, dacă ai peste douăzeci de ani și nu ai creat încă nicio capodoperă, e timpul să urmezi calea „anevoiasă”și să te pui pe treabă.




Munca e printre singurele căi aproape sigure spre succes. Nu o neglija. Și mai mult, dacă ai ocazia, deschide ochii devreme și devin-o un adult responsabil.

Managementul relațiilor e la fel de important ca cel al finanțelor

Încă o îndatorire pe care o ai ca adult responsabil dacă vrei să reușești în viață, e să înțelegi managementul relațiilor.

Nu toți cei din jurul tău merită atenția ta, la fel cum nu toți cei pe care îi ignori nu pot contribui la succesul tău. Alege-ți prietenii pe sprânceană! Fii drăguț cu absolut toată lumea, dar apropiat doar de cei care te prețuiesc.

Nu lăsa niciun favor din partea cuiva să rămână nerăsplătit. Arătându-ți stima și aprecierea față de cineva poate pune bazele unei relații mutual benefice care conduce spre succes.

Acordă-ți timp!

Ultimul sfat pe care aș vrea să îl reții din acest articol este să ai răbdare cu tine! Nu te lua prea în serios! Nu forța lucrurile mai mult decât e cazul și în primul rând acordă-ți răgaz!

Cineva înțelept a spus o dată: dă-i timpului timp. Și așa este. E nevoie de timp să reușești în viață. Schimbările de situație nu se produc peste noapte. O avere nu se strânge în câteva luni. Și nicio relație puternică nu se consolidează după doar câteva întâlniri. Pentru toate e nevoie de timp!

De aceea, chiar dacă depui tot efortul să-ți atingi scopurile, nu te descuraja dacă nu reușești în viață din prima. Stai liniștit, cu ambiție și răbdare ești pe drumul cel bun!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum să reușești în viață?,te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

6 comentarii la „・Cum să reușești în viață? O întrebare la care ne gândim prea rar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *