・Totul despre affiliate marketing și de ce nu câștigi bani din această activitate?

Astăzi m-am gândit să abordăm din nou un subiect delicat legat de affiliate marketing și anume motivul pentru care deși ai un blog activ pe care postezi regulat și în care investești o mare parte din timpul tău, nu câștigi bani recomandând produse cititorilor tăi și determinându-i pe aceștia să le cumpere.

Mai întâi de toate, ce este affiliate marketing-ul?
Pentru a putea face affiliate marketing și să câștigi bani din această activitate, trebuie să știi mai întâi ce presupune.

În mare, affiliate marketing-ul reprezintă un mod prin care câștigi bani din reclamă. Ca definiție, acest proces pare simplu ca bună ziua. Pur și simplu, tot ce trebuie să faci este să vorbești cu convingere despre niște produse, iar dacă descrierile tale ți-au inspirat cititorii îndeajuns încât să le cumpere accesând magazinul online ce le comercializează, direct de pe blogul tău sau de pe unul din profilurile tale de socializare, ești răsplătit din partea magazinului cu un procent în bani din valoarea produsului.

Mai simplu de atât nici nu se poate. În teorie! Dar, cum greutățile activității practice nu le poți cunoaște decât dacă pui osul la treabă și încerci pe pielea ta, am zis hai să mă apuc și eu de affiliate marketing și să vedem de ce sunt în stare.

Dacă îmi urmărești blogul, probabil că ai trecut măcar în revistă articolul meu în care îmi anunț înscrierea în Affiliate Ranking cu blogul pickandkeep, iar dacă nu, te invit să îl citești aici.

După cum îi spune și numele, Affiliate Ranking este un clasament în cadrul platformei 2Performant, celebră în România pentru programele sale de afiliere.

La începutul lunii acesteia, mai exact în data de 2 noiembrie, când m-am înscris în acest clasament, am început cu locul:

2215

Cu alte cuvinte, nu eram nici vorbă fruntașă, dar luând în considerație numărul mare de participanți, nici chiar la coadă de tot.

Acum, aproape o lună mai târziu, verificând din nou clasamentul, am realizat că am pierdut peste 700 de poziții și am ajuns pe locul:

2959

Da… Și totuși, chiar și în aceste condiții am în spate cam tot același număr de bloggeri ca la început, și asta pentru că am fost una dintre persoanele care s-au înscris mai devreme. Dar, ideea de bază nu este faptul că proporțional cu numărul celor înscriși sunt cam tot pe același loc, ci faptul că nu am reușit deloc să cresc în clasament. Însă, această experiență pe lângă faptul că mi-a dat ocazia să văd ce înseamnă affiliate marketing-ul, mi-a răspuns și la întrebarea pe care și-o pun mulți bloggeri: de ce nu câștigi bani din reclamă?6 Motive pentru care nu reușești să câștigi bani din affiliate marketing

1. Competiția

Cum am spus și mai sus, încă de la începutul competiției, am intrat în joc pornind de la o poziție joasă, chiar dacă nu eram sub nicio formă la coadă. Ceea ce m-a făcut să realizez că sunt foarte mulți jucători cu care voi fi comparată.

Affiliate marketing-ul, ca fenomen, câștigă popularitate și în România și din ce în ce mai mulți bloggeri acceptă provocarea.

Câți din ei câștigă prin acest proces, nu aș putea să-ți spun cu certitudine. Dar, un lucru este clar: sunt foarte numeroși și, din păcate pentru începători, foarte buni la ceea ce fac!

2. Reticența

La capitolul reticență, te lovești de părerile cititorilor. Iar când vine vorba de reclamă pe blog, acestea se împart în două categorii mari și late:

 cei care sunt reticenți la cumpărăturile online;

 cei care sunt reticenți la blogurile care te îndeamnă la cumpărături online.

Procentul celor care fac cumpărături online în România, este încă foarte scăzut în comparație cu alte țări europene.

Totul despre affiliate marketing și de ce nu câștigi bani din el?

Statistic: Forecast of the average per capita spending for online shopping in selected countries in Europe in 2017, by country (in euros) | Statista
Find more statistics at Statista

Conform graficului de mai sus, nici măcar nu facem parte din primele opt țări fruntașe la cumpărăturile online. Iar principalul motiv este lipsa de încredere a românilor în sistemele de plată cu cardul și pe locul doi faptul că nu au produsul dorit în fața ochilor pentru a-l putea atinge, testa și chiar proba în cazul în care vorbim de îmbrăcăminte.

În cea de-a doua categorie, îi avem pe cei care renunță să mai urmărească anumite bloguri din cauza reclamelor. Mulți dintre cititori văd blogurile doar ca surse de informare sau divertisment. Ei nu realizează că singurul mod prin care creatorii acestora pot genera venituri este o formă sau alta de reclamă.

Cam la fel stau lucrurile și în cazul televiziunii. Cum apare un spot publicitar, cum schimbi canalul pentru a urmări altă emisiune. Însă, partea bună la canalele TV este faptul că în cinci minute spectatorul se întoarce de unde a plecat pentru că publicitatea a luat sfârșit. Iar pe blogurile cu reclamă agasantă pe de altă parte, s-ar putea să nu mai revină niciodată!

3. Neglijența

Dacă vrei să câștigi bani din reclamă, atunci trebuie să îți dirijezi blogul în direcția ei, dar având grijă să nu-ți alungi cititorii.

Dacă alegi să promovezi produse și să faci reclamă doar ocazional, atunci e clar că și câștigurile vor fi la fel: sporadice.

Ca să câștigi bani din affiliate marketing, chiar dacă publici și articole în care nu faci reclamă la absolut niciun fel de bun sau serviciu, trebuie să ai grijă să nu le neglijezi nici pe cele de promovare! E clar că atâta timp cât nu recomanzi nimic, atunci nici cititorii tăi nu vor cumpăra nimic!

Poate că pare la prima vedere, dar în realitate affiliate marketing-ul nu este o joacă!

Fii mereu pe fază și fă-ți de la început un plan solid dacă vrei să ai rezultate!

De exemplu: 

1 Decembrie – Articol despre România 

2 Decembrie – Se apropie Moș Nicolae (articol promoțional) ✔

3 Decembrie – Cum mă pregătesc de sărbătorile de iarnă? ✔

4 Decembrie – 5 Cadouri potrivite pentru persoanele dragi din viața ta (articol promoțional) ✔

4 Decembrie – Idei de cadouri DIY ✔

5 Decembrie – Cum să ai grijă de cizme, pentru ca Moș Nicolae să le găsească impecabile (articol promoțional) ✔

6 Decembrie – Ce mi-a adus Moșul? (articol promoțional) ✔

Totul despre affiliate marketing și de ce nu câștigi bani din el?

4. Expunerea

Ca să câștigi bani din reclamă este evident că trebuie să ai un blog bun. Și când spun bun, nu mă refer doar la poze drăguțe sau un număr mare de articole, ci la faptul că trebuie să tinzi spre excelență la absolut tot ce presupune un blog:

conținut;

subiecte de actualitate;

fotografii relevante;

promovare corespunzătoare;

articole scrise corect;

credibilitate;

personalitate.

Abia în momentul în care reușești să satisfaci toate cerințele de mai sus, vei ajunge să ai trafic. Și abia apoi, ai parte de cititori care să cumpere ceea ce promovezi.

Șansele ca un vizitator al blogului tău să acceseze link-urile tale de afiliere sunt cam de 1 la 100 și apoi, să facă o achiziție în urma lecturării articolului și analizarea magazinului online către care faci trimitere, poate chiar de o sută de ori mai mici.

De aceea, imaginează-ți cam de câte persoane care să îți viziteze blogul ai nevoie pe zi pentru a putea să câștigi bani din asta.

5. Puterea de convingere

Există și cumpărători impulsivi, dar numărul lor este destul de redus.

Majoritatea oamenilor nu cumpără nimic până nu se documentează în prealabil. Ei cumpănesc bine dacă au cu adevărat nevoie de produsul căruia îi faci tu reclamă sau nu.

De aceea, ca să câștigi bani din promovare, trebuie să ai carismă!

Există bloguri extrem de atrăgătoare, realizate de niște oameni talentați care cunosc diferite metode de a stimula traficul și le pun cu brio în aplicare, dar vorbesc despre produse și servicii prea departe de viața cotidiană a cititorilor lor.

Chiar ieri am dat peste un blog fără cusur din punct de vedere estetic al unei fashioniste cu acel je ne sais quoi, vital în nișa lor.

Pozele erau impecabile, textul atractiv și cursiv, toate hainele și accesoriile purtate de calitate, dar fără niciun element comun cu viața pe care o duc eu.

Deși suntem două persoane care s-au născut și trăiesc în aceeași țară, vorbim aceeași limbă și probabil se întâmplă din când în când să umblăm pe aceleași străzi, eu sunt eu, o persoană care ia tramvaiul în drum spre serviciu și mă gândesc dacă merită să-mi iau o pereche scumpă de pantofi pe care să o stric pe piatră cubică; iar ea este o păpușă abia scoasă din cutie pe care mi-ar fi teamă să o ating pentru a nu o murdări sau șifona.

Nimic nu este perfect. Dar, din toate fashionistele pe care le-am văzut până acum în mediul online, ea mi s-a părut că se apropie cel mai mult de acest ideal. Și tocmai de aceea, deși mi-a făcut multă plăcere să o privesc, am simțit-o departe, departe și am știut că orice mi-ar recomanda de purtat sau încălțat nu aș lua pentru că pe mine nu ar arăta decât ca o replică ieftină a ceea ce poartă ea.

Ca să vinzi trebuie să te transformi într-un personaj în care cei din jur să se poată regăsi.

Sunt convinsă că se poate demonstra statistic că majoritatea cumpără de la oameni pe care îi simt la același nivel cu ei.

6. Cererea

Să spunem că ai o personalitate cu adevărat deosebită; Un blog cu o expunere extraordinară și un trafic excepțional; Te bucuri de cititori loiali care îți acordă toată atenția lor și totuși, nimeni nu cumpără produsele pe care tu le recomanzi. De ce?

Te-ai gândit că poate unul din motivele pentru care nu vinzi produse este faptul că cei cărora le prezinți nu au nevoie de ele?

Oricât de imposibil ar părea scenariul descris mai sus, este unul plauzibil.

Să zicem că prezinți o carte.

Cartea respectivă este exact pe gustul cititorilor; Tu, ca blogger, ai spus despre ea tot ce se poate, fără să dezvălui însă niciun detaliu piperat; Prețul este mai mult decât accesibil; Și totuși, nu o cumpără nimeni pentru că se întâmplă ca toți cititorii tăi să fie persoane care fac achiziții cumpătate și niciunul dintre ei nu aibă timp de citit.

În linii mari, cam acestea sunt lucrurile pe care eu le-am învățat în luna noiembrie despre affiliate marketing.

Nu m-am ridicat spectaculos într-o lună și nici măcar nu am reușit să mă mențin pe poziția inițială, ci dimpotrivă! Dar nu-i nimic. Niciun lucru demn de apreciere nu se construiește peste noapte, iar orice căzătură te face mai puternic dacă din ea ai învățat cum să nu te mai împiedici pe viitor.

Până la urmă, se pot câștiga bani din affiliate marketing?

Existența platformei 2Performant și numărul imens al celor afiliați precum și cel al companiilor române care își fac publicitate prin intermediul ei sunt dovezi grăitoare că răspunsul este:

DA!

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Citește mai multe articole despre secretele mediului online:

Online existence

❋ Dacă ți-a plăcut articolul De ce nu câștigi bani din affiliate marketing, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

One thought on “・Totul despre affiliate marketing și de ce nu câștigi bani din această activitate?

  1. Mihaela says:

    Foarte complet articolul si util pentru cei care doresc sa isi rotunjeasca veniturile in acest mod.
    Cum spui si tu, in teorie pare simplu, dar abia cand te apuci de treaba dai de greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!