BLOGbooks

De ce m-am înscris la Goodreads Reading Challenge?

Este Goodreads Reading Challenge competiția anului 2018?

Nu sunt o persoană care citește mult, dar sunt o persoană care citește constant. Când îmi aștept rândul la dentist, când iau mijloace de transport în comun, când moțăi pe canapea seara înainte de culcare, mă poți surprinde ghemuită într-un colț, pierdută într-o carte.




Ca gen de literatură, prefer ficțiunea. Haruki Murakami este fără doar și poate autorul meu preferat. Dar, pe lângă cărțile sale, citesc cu plăcere și operele scriitorilor Chuck Palahniuk, Stieg Larsson, Dan Brown, Nicci French și Mo Hyder. Apoi, când am nevoie de o pauză de la astfel de povești cu tentă suprarealistă, iau o pauză și caut romane despre război.

Nu mă interesează un război anume. Orice fel de roman axat pe un război purtat cândva, undeva și care descrie viața și experiențele unor personaje care reușesc să treacă peste dificultăți sau să-și accepte soarta, este bun.

Să nu crezi că am o obsesie cu războaiele. Nicidecum! Nu îmi plac și mă bucur enorm că am fost binecuvântată să mă nasc în vremurile acestea. Doar că, astfel de literatură mă motivează și mă face să văd viața pe care o trăim noi, acum, ca plină de lumină, liniște, pace și armonie, cadrul prielnic pentru împlinirea tuturor dorințelor. Dacă ai nevoie de motivație și un motiv pentru care să te bucuri de ce ai, îți recomand acest exercițiu!

Și deși nu încerc să-mi impun limite în alegerea cărților, literatura pe care o citesc se cam învârte în jurul temelor descrise mai sus. Dar, chiar și cu o experiență de cititor atât de modestă, în data de 5 ianuarie m-am înscris în primul meu Goodreads Reading Challenge și iată de ce cred că ar trebui să o faci și tu!

De ce m-am înscris la Goodreads Reading Challenge?

3 Motive pentru care ar trebui să te înscrii la Goodreads Reading Challange

#1 Ești mai motivat dacă îți propui un scop încă de la început

Și eu și tu și toți cei din jurul nostru ar trebui să citească mai mult! Cititul dezvoltă creativitatea, sporește imaginația și îmbogățește vocabularul. Și pe lângă aceasta, este un mod de evadare într-o lume pe care altfel nu ai fi capabil să o experimentezi.

La început este greu să deprinzi gustul literaturii, dar pe măsură ce aprofundezi, realizezi că este mai plăcut să citești decât să te așezi în fața televizorului și să-l lași să-ți umple capul cu de toate.

Unul din cele mai populare motive pentru care lumea nu citește este lipsa de motivație. Iar Goodreads cu provocările sale este locul perfect unde poți să o găsești.

Ce este Goodreads și de ce să mai adaugi încă o rețea de socializare la lunga ta listă de aplicații?

Goodreads nu este o rețea de socializare obișnuită. El este unul din cele mai populare site-uri pentru cei care iubesc lectura. Ca un fel de club de lectură onilne unde poți întâlni ușor persoane cu aceleași interese ca și tine.

Ce poți face pe Goodreads?

・Să intrii într-o comunitate;

・Să pui întrebări autorilor preferați;

・Să citești recenzii și să aflii informații despre cărțile preferate;

・Să scrii recenzii despre cărți;

・Să ții contabilitatea cărților citite;

・Să participi an de an la provocări care să te motiveze: Goodreads Reading Challenge

Și iată că am ajuns în sfârșit la subiectul Goodreads Reading Challenge. Dacă termenul nu îți este familiar să știi că aceasta este o provocare care se desfășoară pe site-ul Goodreads unde tu ești cel care impune limitele. Competiția se ține încă din anul 2011 și participarea reprezintă un mod ideal de a-ți schimba atitudinea față de lectură!

Fiecare maraton se desfășoară pe parcursul unui an întreg. Și tot ce trebuie să faci tu este să decizi de la început câte cărți îți propui să citești.

Pentru început, poți încerca doar cu câteva zeci de cărți. Eu, pentru că este prima competiție de acest gen și îmi cunosc limitele, am ales să citesc doar 33 de cărți. Am socotit lejer o carte citită la 11-12 zile și scopul inițial a fost să-mi depășesc recordul personal de două cărți pe lună de anul trecut.

#2 Ai șansa să citești tot ce îți dorești și dacă vrei, poți să te și lauzi puțin cu asta!

Un alt motiv pentru care m-am hotărât să partcicip este să-mi fac ordine în bibliotecă. Am cel puțin zece volume necitite, cumpărate sau primite în dar anul trecut, care își așteaptă cuminți rândul să fie băgate în seamă. Fiecare din aceste cărți este un volum pe care l-am cupărat pentru că-mi doream cu orice preț să îl citesc, sau l-am primit de la persoane care mă cunosc bine și care îmi știu preferințele literare.

De aceea, am de gând să înscriu în concurs toate aceste cărți și să câștig citind doar ceea ce îmi place.

O altă parte extrem de distractivă a aplicației Goodreads Reading Challenge este raportul pe care îl primești la sfârșitul anului!

Pe lângă faptul că poți nota recenzii și păreri despre orice volum citit astfel încât să nu mai uiți nimic din lecturile tale, la finalul competiției primești o listă cu cărțile înscrise în aplicație; cât la sută ți-ai atins din obiective; precum și câteva statistici amuzante ca:

・Cea mai lungă vs cea mai lungă carte citită;

・Cel mai popular vs cel mai puțin popular volum;

・Cartea cu cel mai mare rating vs cartea cu cel mai mic rating.

Acest raport îl poți distribui pe rețelele de socializare. Iar eu consider că este un mod drăguț de a te mândri cu realizările tale și de asemenea, un ice-breaker perfect pentru a începe conversații cu prietenii virtuali.



#3 Goodreads Reading Challenge este o competiție dreaptă!

În această provocare adresată cititorilor din întreaga lume, aproape orice este permis!

Se pun la socoteală nuvelele; Se iau în calcul cărțile pentru copii; Se adaugă la număr și cărțile citite pentru școală; Un e-book valorează la fel de mult ca o carte printată; Și deși mulți nu le consideră un mod tradițional de lectură, se pune și dacă asculți cap coadă un audio book!

Fiind tu singurul tău competitor, orice ai face, nu se poate spune că trișezi sau nedreptățești pe cineva! Ideea acestui Reading Challange nu este să devii cel mai avid cititor de pe internet! Scopul ei este să te facă un cititor mai serios decât erai înainte de a intra în competiție!

Regulile sunt cum nu se poate mai simple! Înregistrezi cartea în aplicație atunci când începi să o citești, și la final. Sau poți doar să spui când ai terminat-o.

Indiferent de felul cum procedezi, aplicația Goodreads Reading Challenge îți înregistrează progresul și te anunță dacă te încadrezi în timp sau ești în urmă!




În loc de concluzie

Cam așa stau lucrurile cu provocarea Goodreads Reading Challenge.

Această competiție se scaldă în lumina reflectoarelor internetului de șapte ani încoace. Dar, auzind și în jur tot mai des persoane care să pomenească despre ea, tind să cred că anul acesta va deveni super populară și în România!

Dacă ai deja un cont pe Goodreads, hai să ne împrietenim! Iar dacă nu, fă-ți unul și începem de acolo.

Progresul meu îl vei putea vedea direct din aplicație, iar dacă chiar ești curios cu priire la cărțile pe care le citesc, tocmai am făcut pe acest blog rubrica Goodreads Reading Challenge 2018 unde voi scrie câte o recenzie pentru tot ce citesc și înscriu în competiție. Te invit să schimbăm păreri și aici!

Lectură plăcută!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul De ce m-am înscris la Goodreads Reading Challenge,te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *