・Cum am strâns și ce am făcut cu primii bani economisiți

Sunt bună cu banii. Lăsând de-o parte modestia, chiar foarte bună aș putea spune. Nu am împrumutat bani decât o singură dată în viață. Și chiar și atunci, nu a fost o necesitate, ci mai mult o măsură de prevenție.
Eram departe de casă și mă gândeam că prin absurd, dacă se întâmplă ceva neprevăzut nu ar strica să am o rezervă. Așa că am împrumutat de la o prietenă în jur de 100 de dolari pe care i-am dat înapoi exact cum i-am primit. Dar despre singurul împrumut pe care l-am făcut vreodată îți voi povesti, dacă vrei, cu altă ocazie. Ca temă pentru astăzi m-am gândit să vorbesc despre alt subiect. Acesta se intitulează Primii bani economisiți și este propus de BCR și Psihotrop. Deci iată cum am strâns primii mei bani și ce am făcut cu ei.
Totul a început de mult, foarte de mult…

Încă de când am intrat la școală primeam de la mama ceva bani pentru gustarea de la prânz. De cele mai multe ori 5 lei; Alte ori mai mult; Și se întâmpla să primesc și mai puțin când îmi luam mâncare de acasă. Dar în orice caz, nu plecam vreodată cu portofelul complet gol.

Aveam mereu ceva bani la mine și deși eram doar un copil, eram foarte chibzuită cu ei. Chiar și în zilele în care suma primită era modestă, împărțeam banii în două astfel:

・O parte pentru masă;

・O parte pentru economii.

Nu cheltuiam niciodată pe mâncare tot ce primeam. Și chiar dacă nu-mi doream să investesc în ceva anume, știam că va veni ziua în care voi avea nevoie de economii. Când primeam mult, era ușor să-mi potolesc foamea și să-mi îngraș și pușculița. Dar când avutul meu dintr-o zi nu depășea doi sau trei lei, mă salvau grisinele vândute la chioșcul școlii care costau doar un leu punga.

Citind aceste rânduri, probabil că te gândești cât de zgârcită eram ca elevă. Dar eu prefer să folosesc cuvântul calculată.
Judecata din spatele comportamentului meu

La șapte-opt ani, ca oricare alt copil, nu aveam altă sursă de venit decât banii de pachet de la mama. Și dacă stai să te gândești că atunci când primeam doi lei, unul îl cheltuiam pentru prânz, acești bani reprezentau jumătate din venitul acelei zile! O sumă considerabilă raportat la cât dispuneam.

Cu alte cuvinte, când primeam bani, puneam un accent deosebit pe modul în care îi administram și nu-i cheltuiam vreodată dintr-un foc. Încă din copilărie îmi impuneam că dacă vreau să-mi permit mai mult, trebuie să câștig mai mult și oricât aș avea, trebuie să mă gândesc și la economii.

Și azi un leu, mâine doi, poimâine mai mult, strângeam în timp sume frumușele. De cele mai multe ori acestea sfârșeau înapoi la mama. Singură și cu patru copii, ea avea mai multă nevoie de bani decât mine. Dar mai apoi, crescând, am început să-mi folosesc economiile și în scop personal.
Primul lucru în care am investit a fost educația

Aproape de liceu mă îndrăgostisem de cărțile lui Kyosaki. Până în clasa a IX-a citisem aproape tot ce scrisese și nu mă mai săturam gândindu-mă la cum aș putea câștiga bani ca personajele din cărțile lui. Apoi, am început să dau tot ce primeam pe meditații.

Mi-am dorit mult să învăț bine engleza și să obțin un certificat care să ateste acest lucru. De aceea, jumătate de an am cheltuit o bună parte din economii și banii pe care îi primeam pe manuale și lecții particulare.

Și pe japoneză mi s-a dus o mare parte din avut. Am tras la imprimantă zeci de manuale și romane descărcate de pe internet investind în topuri de hârtie și dosare care să le țină legate; Iar ca să-mi fixez cunoștințele gramaticale, am mai cheltuit și acolo ceva pentru meditații.

Pot să spun că am avut noroc cu o mamă care deși nu avea posibilități, făcea și imposibilul ca eu să am mereu parte de bani de buzunar. Și deși am cheltuit foarte puțin din ei pe mesele de prânz sau alte distracții, la final, tocmai micile economii și investiții pe care le-am făcut în copilărie s-au dovedit cele care m-au ajutat să fac bani. De aceea, nu mi-a părut rău o clipă pentru faptul că majoritatea i-am investit în învățătură, în loc să-i cheltuiesc pe distracții. Așa am profitat de ei cel mai mult.
Cât de important este ca un copil să cunoască valoarea banilor?

Nu aș ști să spun exact ce mă determina să pun bani deoparte când eram mică. Probabil că economiseam determinată de posibilitățile modeste ale familiei; Ori doar îmi plăcea să știu că am bani; Sau poate că la nivel de subconștient realizam că pentru a înfăptui ceva măreț banii îmi erau necesari și trebuia să-i strâng din timp. În orice caz, atitudinea față de economii m-a ajutat mult și consider că orice copil, indiferent de vârstă, ar trebui să conștientizeze importanța și rolul banilor.

Educația financiară de la vârste fragede este o piatră de temelie pentru un viitor luminos. În ciuda faptului că se câștigă extrem de greu, prin ore lungi de muncă, să cheltuiești bani este pur și simplu o joacă. Fără cumpătare și fără a face diferența dintre lucrurile valoroase și cele de prisos, te poți trezi într-o clipită cu tot avutul cheltuit fără a beneficia cu adevărat de el. Acesta este și conceptul care stă la baza programului Școala de Bani pe Roți organizat de BCR al cărui scop principal este educarea copiilor în domeniul economic.
Cum se desfășoară proiectul Școala de Bani pe Roți?

Cu cât înveți mai repede să gestionezi banii de care dispui, cu atât mai ușor vei recunoaște șansele și oportunitățile care se ivesc în viața ta și cu atât mai simplu vei realiza care este impactul deciziilor tale nu doar asupra propriei persoane, ci și a celor din jur și a întregii economii globale. Astfel ar putea fi rezumat într-o singura frază programul educativ organizat de BCR.

În decursul unei ore și jumătate, la Școala de Bani pe Roți, într-un camion special amenajat să găzduiască un astfel de eveniment, copii cu vârste cuprinse între șapte și paisprezece ani, se joacă și învăța în cinci etape distincte cam tot ce trebuie să știe un copil despre bani. Numele simpaticul camion este FLiP, iar în odinea desfășurării lor, cele cinci etape sunt următoarele:

NUMELE ETAPEI : CONȚINUT :
EXPLORAREA Descoperirea importanței planificării bugetului personal.
JOACA Printr-un joc atractiv, în această etapă copiii înțeleg caracterul îndelungat al deciziilor financiare pe care le iau.
SEIF-UL Conștientizarea faptului că valoarea unui obiect diferă de la persoană la persoană.
FORUMUL În această etapă copiii învață să evalueze deciziile financiare pe care le adoptă pentru ca pe viitor să fie capabili de a lua hotărâri corecte.
GLOBALIZAREA Înțelegerea relației dintre procesele economice la nivel mondial.

La finalul celor cinci etape, copiii nu numai că ajung să conștientizeze valoarea banilor câștigați cu greu de părinți, dar la timpul potrivit și ei la rândul lor se pregătesc să înfrunte lumea reală.

Provocarea FLiP your story și premiul celor care cunosc valoarea banilor

Proiectul BCR a luat repede amploare. La inițiativa BCR, Psihotrop a compus imnul FLiP, cântecul camionului mai sus numit. Iar prima lui cântare a avut loc pe 7 iunie în cadrul caravanei din Cluj-Napoca.

Dar originalitatea celor doi parteneri nu s-a oprit acolo!
Atât BCR cât și Psihotropau lansat tuturor românilor provocarea FLiP your story. Intră în joc și povestește tu ce ai făcut primii bani economisiți? Cum i-ai cheltuit, sau cum i-ai investit și poți câștiga prin tragere la sorți o bicicletă Pegas.

Înscrierile în concurs durează până în data de 29 iunie așa că participă acum pentru a nu rata șansa de a câștiga generosul premiu! După cum vezi, banii puși la pușculiță, pe lângă siguranță financiară, îți pot aduce și premii valoroase. Deci economisește, economisește, economisește și apoi, folosește-ți banii responsabil!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Primii bani economisiți,te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep
5 comentarii la „・Cum am strâns și ce am făcut cu primii bani economisiți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *