Rețetă de Okonomiyaki la fel de bun ca într-un restaurant japonez
Cu Okonomiyaki a fost un fel de dragoste la prima vedere. Prima oară când am ajuns în Japonia și am gustat din deliciosul preparat am știut că va deveni mâncarea mea preferată din tot ce există acolo. Iar în cei nouă ani de când tot merg în Țara Soarelui Răsare și până acum, nu m-a dezamăgit niciodată.
Dacă nu ai mai mâncat Okonomiyaki, ca să-ți faci o idee cu ce seamănă, imaginează-ți o clătită americană sarată, cu varză în aluat. Okonomiyaki nu este la fel de pufos ca un pancake. Dar aduce puțin ca formă și consistență. Iar calitatea sa pentru care este atât de iubit, mai ales de străini, este faptul că îmbină cu o armonie desăvârșită gustul a nenumărate ingrediente. În plus, se face foarte simplu, iar dacă ai la îndemână tot ce îți trebuie, chiar și fără experiență poți să pregătești un Okonomiyaki la fel de bun ca în orice restaurant japonez.
Ingrediente necesare pentru două porții de Okonomiyaki
- 100 grame făină de grâu;
- 100 ml de apă plată;
- Un ou crud;
- O lingură mare de dashi no moto;
- 1/8 varză tocată mărunt;
- Sos dulce de soia;
- Maioneză;
- Două ouă fierte;
- Katsuobushi;
- Șuncă tocată mărunt;
- Ulei pentru prăjit.
❋ Din această listă fac parte și trei ingrediente specific japoneze. Dar nu trebuie să faci o excursie până în Japonia ca să le obții! Dashi no moto poți cumpăra de la KJ Center de exemplu. Iar sos dulce de soia se găsește și la Mega Image. Katsuobushi pe de altă parte, dacă nu găsești, nu este o tragedie deoarece îl poți înlocui cu nori tocat mărunt și efectul este aproape același.
Mod de preparare
Se amestecă bine făina cu apa, oul crud, dashi no moto, varza și bucățelele de șuncă până se obține o cocă de consitența clătitelor americane. Dacă la final compoziția ți se pare prea închegată, mai poți adăuga puțină apă. Apoi, împarte aluatul în două din ochi și prăjește pe rând fiecare clătită într-o tigaie încinsă, tapetată cu ulei. Ai grijă la varză deoarece conține multă apă și de aceea Okonomiyaki se va prăji puțin mai încet decât o clătită normală.
După ce le-ai prăjit, pune clătitele pe farfurii ca să se răcească și treci la topping. Dacă îți place, poți mânca Okonomiyaki așa cum l-ai preparat, adăugând doar niște maioneză, sos dulce de soia și katsuobushi pe deasupra. Dar mie îmi place să se simtă mai mult gustul de ou și atunci amestec cu maioneză ouă fierte, tăiate bucățele, pe care le folosesc pe post de topping.
Și asta este tot! În doar 15 minute poți savura un preparat original japonez care mai mult ca sigur va deveni una din mâncărurile tale preferate.
Istoria clătitei Okonomiyaki
Tradus literar, Okonomiyaki înseamnă „ce îți place prăjit”. Și dacă ne gândim la ingrediente, numele i se potrivește deoarece se prepară din alimente savuroase, care fac plăcere tuturor.
Se spune despre Okonomiyaki că a fost inventat în Japonia înainte de cel de-al doilea război mondial. Dar chiar și înainte de secolul XX, în perioada Edo (1683-1868) preparate asemănătoare erau consumate la ceremoniile budiste și li se spunea Funoyaki. Acestea au evoluat într-un desert numit Sukesoyaki în epoca Meiji (1868-1912), iar la începutul secolului trecut erau consumate cu diferite sosuri sub numele de Yoshokuyaki.
Numele de Okonomiyaki este invenția celor din Osaka. Iar după război, mai ales din cauza lipsei de orez, rețeta preparatului a început să se dezvolte, japonezii adăugând tot mai multe ingrediente cu care să-i îmbunătățească gustul.
Astăzi există nenumărate variații ale rețetei de Okonomiyaki. Dar cea mai populară este asemănătoare cu rețeta prezentată de mine, aici. Pe de altă parte, într-o abordare mai excentrică, în Hiroshima de exemplu există și Okonomiyaki cu tăiței care deși din punctul meu de vedere nu este chiar cea mai fericită combinație, își are fanii lui die hard.
De aceea, dacă încerci să faci Okonomiyaki, îți place și vrei și alte rețete, lasă-mi un comentariu! La cerere, revin și cu rețeta mai puțin obișnuită! 🙂
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Rețetă de Okonomiyaki la fel de bun ca într-un restaurant japonez te invit pe blogul nostru:
O reteta absolut delicioasa! M-ai facut tare curioasa sa o testez si eu, mai ales ca mancarea asiatica se afla printre preferatele mele! Multumesc pentru sugestie!
Cred ca preparatul final este tare gustos si satios.
Hmm, nu am mancat niciodata , nici nu stiam de acest preparat. Totusi suna interesant si parca mi-ai facut pofta, as incerca si eu
E prima oara cand aud de preparatul asta, dar chiar m-ai facut curioasa. Cred ca mi-ar placea.
Nu am mancat si nici nu am auzit de acest fel de mancare, dar as fi tentata sa-l incerc
Am mai auzit de okonomiyaki si as incerca si eu sa vad cum e! Sunt fan Japonia, insa cu mancarea lor nu ma impac 100%, dar as vrea sa mai experimentez preparatele lor. ^_^
Acest produs, este de VIS…
L-am servit de multe ori si in Australia si in Japonia si in US iar acum, as dori sa-l vad si in Romania…