BLOGlife

・Cum ne protejăm casa din lemn de dezastre naturale?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au folosit de lemn, care se regăsea din abundență, pentru a-și crea adăposturi împotriva frigului și a ploii. Cu timpul, construcțiile din lemn au evoluat, astăzi reprezentând o modalitate mult mai accesibilă de a-și crea cămine confortabile, durabile, ușor de întreținut și încălzit.




Pe lângă avantajele pe care le ofera lemnul apare o mare vulnerabilitate. Prima, și cea mai importantă, este legată de rezistența scăzută la umiditate, apoi la insecte și, în final, la foc. Dezastrele naturale, precum umiditatea sau chiar infectarea lemnului cu cari, dar și focul, pot fi rapid izolate daca se optează pentru ignifugarea lemnului.

Ca ignifugarea sa fie eficienta, este foarte important ca aceasta să fie realizată cu simț de răspundere, cel mai bine de către specialiști, precum cei de la servicii-ignifugare.ro. Soluțiile de calitate folosite nu exclud în totalitate, din păcate, aprinderea unui incendiu, însă îmbunătățesc considerabil comportamentul lemnului la foc. Altfel spus, soluțiile ignifuge folosite reduc viteza de propagare a flăcărilor, nu întrețin arderea și ajută la întârzierea ei, oferind timp pentru a interveni cu mijloace de stingere a incendiilor.

În cazul unei construcții din lemn deja existente, este foarte important ca lemnul să fie tratat în prealabil împotriva dăunătorilor, eliminat mucegaiul și fungii. Ignifugarea asigură și protecție împotriva acestora, deci aplicarea acestei soluții se poate face și pe lemn nou sau vechi, cu condiția să nu aibă defecte cauzate de atacuri biologice sau structurale de genul fisurilor, crăpăturilor sau golurilor provocate de absența nodurilor.

De altfel, soluția ignifugă se aplică numai pe elemente din lemn care nu necesită prelucrări mecanice ulterioare. Ignifugarea se recomanda a fi realizată în cazul unor construcții noi, construcții vechi sau reabilitate, orice tip de structură care înglobează constructiv lemnul, orice clădire care se dorește a fi protejată, mansarde de blocuri, poduri sau sarpante de case.

Totodată, aplicarea soluției nu se face o singură dată. Ignifugarea exterioară se realizează cel puțin o dată la 3 ani, dar poate fi refăcută la perioade de timp bine stabilite.

De ce este importanta ignifugarea lemnului?

Iată câteva avantaje pe care procesul de ignifugare le oferă construcțiilor din lemn:

  • încetinește propagarea focului;
  • stopează arderea;
  • facilitează stingerea rapidă a incendiului;
  • nu schimbă culoarea lemnului;
  • îl protejează și împotriva dăunătorilor.

Cum se realizeaza ignifugarea – pași esențiali

Reușita unui proces de ignifugare are în vedere 3 pași primordiali. Iată care sunt acestia:

Pregătirea suprafetelor

Înainte de aplicarea primului strat de soluție ignifugă se curăță suprafațele din lemn de praf, vopsea, impuritati etc. prin periere sau răzuire (in cazul vopselei). Apoi se corectează fisurile, nodurile si crăpăturile prin chituire, după care se tratează rosturile.

Aplicarea primului strat ignifug

Procesul se va realiza doar dacă temperatura este de minum 10° C, umiditatea exterioară nu depășește 60%, iar cea a lemnului nu depășeste 10 – 18%.

Aplicarea celui de-al doilea strat ignifug

La 24 de ore de la primul strat, se aplică cel de-al doilea. Este important ca soluția folosită să fie avizată de Centrul Național pentru securitate la Incendiu și Protecție Civilă din cadrul inspectoratului general pentru Situații de Urgență (ISO 9001:2000).

Material redactat de Organic Agency.

❋ Dacă ți s-a părut util articolul Cum ne protejăm casa din lemn de dezastre naturale? te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *