BLOGlife

・Cel mai probabil îți curățai greșit hota de bucătărie. Vezi cum se face corect!

Bucătăria este locul unde, de voie, de nevoie, ne petrecem mult timp, pregătind mâncare delicioasă pentru noi, prieteni sau familie. Și cum ultimele tendințe în design interior susțin că o bucătărie este incompletă fără o hotă de bucătărie, optezi să îți achiziționezi și tu una.

Hota este un aparat electrocasnic mai mult decât util chiar dacă ai o bucatarie spațioasă, sau ai amenajat-o pe balcon. Ea este singura ce îmbină estetica (completează bucătăria într-un mod rafinat) cu deplina funcționalitate: extrage aburul sau mirosurile de la mâncare.

Însă o hotă bună nu se alege doar după design. Înainte de a lua o decizie, ar fi bine să pui în balanță obiceiurile tale culinare și dimensiunea bucatariei. Hota nu ține doar de extragerea aburului și a grăsimii, dar mai ales facilitează și procesul de curățenie saptamanal, pentru care ar fi nevoie de igienizare permanentă.

În funcție de modelul pentru care ai optat, hota protejează mediul în care locuiești, iar funcționarea în parametrii normali îți conferă siguranță. De aceea, este indicat să optezi pentru un model de hotă modern, dar foarte usor de curățat și întreținut.


Așa se realizează în mod corect curățarea hotelor!

La fel ca orice alt aparat electrocasnic, și hotele au nevoie de curățare si întreținere în permanență, pentru a i se păstra performanțele de funcționare, dar și pentru a i se prelugi durata de utilizare. Cu cât procesul de curățare a tubulaturii și sistemelor de ventilație se face mai des și cu atenție, cu atât întreaga bucătărie va fi mai sigură și mai igienică pentru întreaga familie.

Pașii ce trebuie parcurși pentru curățarea optimă a hotei de bucătărie

În primul rând, de fiecare dată trebuie să verifici performanța hotei. Altfel spus, pornește-o și vezi cum funcționează sau dacă emite zgomote ciudate. Conform manualului de utilizare, performanța unei hote scade după mai mult de 2 ani de folosire regulată, dar sunt câteva semne care ar trebui să îți dea de gândit că trebuie curățată temeinic sau chiar schimbată.

Unul din aceste semne ar fi că hota nu mai disipă fumul din timpul procesului de gătire, deși functionează la capacitate maximă. Cauza acestui fapt este legată de depunerile de grasime, care pot înfunda filtrele și afecta eficiența hotei. Un alt semn ar fi zgomotele puternice si huruitul din timpul funcționării. În acest caz, este necesară o curațare a filtrelor și a tubulaturii sau înlăturarea unor eventuale obstrucții.

După verificare, curăță filtrele, tubulaturile și sistemele de ventilație

Când vorbim despre captarea vaporilor de grăsime, filtrele sunt pionul principal. Este recomandată curățarea lor frecventă și igienizarea cu substanțe speciale, cel puțin o dată pe luna. Multe dintre filtre sunt lavabile, pe când cele textile pot fi schimbate.

De asemenea, poți opta pentru ajutor specializat. Sunt o mulțime de firme ce oferă servicii de curățare hotă și curățarea sistemelor de ventilație destinate în special buătariilor din unitățile de tip HoReCa. Procesul de curățare profesională a hotelor implică mai multe acțiuni, printre care:

  • Curățarea propriu-zisă a hotei;
  • Curățarea filtrelor;
  • Curățare tubulaturi;
  • Curățarea coșului de fum;
  • Curățarea sistemelor de ventilație.

Revenind la hota de bucătărie rezidențială, procesul de curățare nu trebuie să omită ștergerea exteriorului. Se recomandă să nu folosești bureți abrazivi, care ar putea zgâria suprafața hotei, ci o lavetă moale și un produs blând de curățare. După ce ai îndepărtat murdăria, șterge suprafața hotei cu o lavetă uscată pentru a preveni formarea petelor rezultate în urma evaporării apei.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Vezi cum se curăță corect hota de bucătărie te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *