・Străină printre japonezi – recenzie de carte

E greu să fii străină oriunde în lume, dar să fii străină printre japonezi e o adevărată provocare.

Mi-am cumpărat săptămâna trecută AI SURU de Ioana Lee Nitobe, o româncă ambițioasă hotărâtă să trăiască ca străină printre japonezi. O carte sinceră, realistă, cu mult bun simț și probabil prea deschisă ca să nu o judeci prin prisma propriilor experiențe. Și din moment ce am și avut parte de aceleași peripeții cam la aceeași vârstă cu eroina, a fost o lectură pe cinste.

De ce m-am regăsit în comportamentul și caracterul eroinei?

1. La începutul cărții Ioana e doar o româncă pasionată de limba japoneză care face tot posibilul să intre cât mai mult în contact cu această cultură.

Bifat! La douăzeci de ani și eu eram o astfel de Ioana.

2. Se îndrăgostește nebunește de un japonez care zice ea e incredibil de frumos.

Bifat! Dacă îți plac așa de mult japonezii, e normal să îi consideri cei mai frumoși bărbați din lume.

3. Pleacă în Japonia dar nu stăpânește bine limba la început.

Bifat! Japoneza îți intră în cap NUMAI în Japonia.

4. Rămâne mută de uimire când face prima oară cunoștință cu toaleta japoneză.

Bifat! Tronul japonez este primul lucru căruia îi duci lipsa când te întorci acasă și știi de ce e atât de deosebită? Pentru că te încălzește, te spală, te usucă, îți cântă (dacă e mai deșteaptă) și te așteaptă cu capacul pus dacă ești fetiță și ridicat dacă ești băiețel.

5. Pentru Ioana în Japonia mâncatul la restaurant se transformă din ocazie în rutină.

Am bifat și asta! Într-adevăr în Japonia se mănâncă mult la restaurant. E destul de binecunoscut faptul că japonezii nu prea își exprimă verbal sentimentele. Dar când vine vorba de gesturi nu îi întrece nimeni! Nu există faptă bună care să rămână nerăsplătită în Japonia, iar un mod foarte practic de a-i spune cuiva mulțumesc e oferindu-i ceva de mâncare.

Străină printre japonezi

6. Ganguro e un stil pe care Ioana nu îl poate înțelege.

Aproape bifat. Ganguro a fost un trend la modă prin anii 90 care se definea prin piele brozată, machiaj ALB și păr blond. Adaugă acestei imagini trăsăturile faciale specifice asiaticilor și fără să fi văzut vreodată în viața ta o astfel de persoană o poți înțelege perfect pe Ioana.

7. Ioana poartă numai fustițe minuscule.

Bifat! Nu știu ce e cu Japonia asta dar și eu când m-am mutat pentru prima oară acolo ajunsesem să port DOAR fustițe: cât mai colorate, cât mai împopoțonate și neapărat cât mai scurte.

8. La un moment dat Ioana mărturisește că i se făceau atât de multe complimente încât ar fi vrut să le strângă în ceva și să le pună deoparte și pentru mai târziu.

Bifat! Nu trebuie să fii cine știe ce frumusețe exotică ca să ți facă zilnic complimente în Japonia. Piele cât mai albă, păr natural, gene lungi și nas mare sunt tot ce ai nevoie să te simți regina frumuseții în Țara Soarelui Răsare.

9. Ioana urmărește o carieră de model sau moderatoare TV, dar ca job practic alege și să predea engleză.

Hehehe! Cu atâtea complimente e de așteptat să ți se urce la cap și să crezi că poți ajunge o celebritate. Dar, în cele din urmă, tot cea mai ușoară meserie pentru o româncă tânără rămâne predatul limbii engleze.

10. Fără să înțeleagă o boabă de engleză, japonezii îți vor spune la angajare că nu ai un accent potrivit doar pentru că nu te-ai născut în America, deși americanii get beget sunt de altă părere

Been there done that! Am predat și eu engleză în Japonia și îmi amintesc și acum cât de mulțumit era de mine șeful meu, un vorbitor de engleză nativ și cât de mult mă discreditau japonezii doar pentru că nu m-am născut în zona geografică potrivită.

11. Familia japoneză o tratează pe Ioana mai bine decât pe copiii lor.

Așa e! În Japonia nu există bancuri cu soacre și cu socrii pentru că după căsătorie ei îți devin aproape la fel de apropiați ca și proprii părinți

12. Deși bogată, iubită și răsfățată și de soț și de familie, Ioana decide că s-a săturat și are nevoie de o schimbare: să-și clădească cariera viselor sale fără să aibă cea mai vagă idee cum ar trebui aceasta să arate.

Ei bine, aici nu mai sunt de acord cu Ioana, dar nu îți spun de ce pentru că vreau să te las pe tine să descoperi.

13. Ioana realizează că după ce ai fost străină printre japonezi te vei simți străină oriunde ai merge.

Oh! Cât de adevărat! Japonia nici nu te va accepta vreodată ca de-a casei, dar nici inima înapoi nu ți-o mai dă.

Străină printre japonezi

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă vrei să descoperi stilul pickandkeep vizitează magazinul nostru:

Magazin pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Străină printre japonezi,  te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

One thought on “・Străină printre japonezi – recenzie de carte

  1. Pingback: Pearl S. Buck - The Good Earth - recenzie de carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!