Top cărți pe care le-am citit în tramvai
De acasă până la muncă fac cam 30 de minute. Ca să mă întorc, bineînțeles că îmi ia cam tot atâta. În total o oră pe zi, cinci ore pe săptămână, 20 de ore pe lună! Ce mai, aproape o zi întreagă petrecută în captivitatea unui mijloc de transport. Era și normal să îmi fac de lucru și să-mi alcătuiesc un top personal al celor mai bune cărți de citit în tramvai.
!!Avertisment!! Înainte să citești lista și să te bucuri că descoperi lecturi noi, trebuie să îți mărturisesc ceva despre mine: sunt o fire din cale afară de conservatoare dintr-unele puncte de vedere. Bineînțeles, îmi place să încerc lucruri cât mai diverse și ador provocările, dar când ceva ajunge să mă pasioneze, aprofundez subiectul până nu mai are niciun secret față de mine. Iar acest lucru se întâmplă pe parcursul unei perioade de timp lungi și nedeterminate. De exemplu, dacă îmi place mult un fel de mâncare, îl pot consuma zi de zi luni în șir. Dacă mă îndrăgostesc de vreo melodie, aceasta se va auzi din camerea mea pe repeat cel puțin câteva ore. Iar dacă se întâmplă să îmi placă un autor, ei bine… îi cam citesc toată opera.
Top cărți de citit în tramvai
Top personal care s-ar putea să nu corespundă deloc preferințelor tale. Dar hai să încercăm!
#1 Cronica păsării arc – Haruki Murakami
„CUM?! Haruki Murakami e autorul tău preferat și încă nu ai citit Cronica păsării arc până acum?!”
Recunoaște că asta ai spus acum 🙂
Dar adevărul e că am citit-o… chiar de vreo trei ori și nu mă mai satur de ea! Și nici de Kafka pe malul mării, Dance Dance Dance și A wild sheep chase.
Iar ca să îți faci o idee ce mă atrage atât de mult la această carte îți dau trei indicii:
1. Pisică dată dispărută
2. Soție care fuge de acasă
3. Bărbat care pornește în căutarea sinelui pe fundul unei fântâni părăsite
#2 La capătul lumii și în țara aspră a minunilor – Haruki Murakami
Și pe aceasta am citit-o de mult, într-o altă viață parcă…
Cred că terminasem clasa a opta sau a noua când o prietenă mi-a spus să îmi fac abonament la biblioteca Metropolitană. Abia descoperisem cititul dar îmi plăcea atât de mult încât mergeam la două săptămâni să împrumut cărți. Aceea a fost una din cele mai fericite veri din viața mea. Atunci am citit toți autorii japonezi sau care mi se părea că au nume japonez din bibliotecă.
Și dintre toți, cum probabil s-a întâmplat cu multe liceene pasionate de Japonia, m-am îndrăgostit iremediabil de Murakami și lumile lui fantastice.
La capătul lumii și în țara aspră a minunilor trăiesc două personaje Watashi și Boku. Doi naratori complet diferiți, care trăiesc în lumi paralele. În lumea dominată de sunete și cuvinte din țara aspră a minunilor Watashi pornește în căutarea propriilor amintiri, iar Boku într-un tărâm medieval dominat de imagini și cântec își taie umbra și se apucă de citit vise prizoniere în craniile unor animale de mult uitate.
#3 Bărbați fără femei – Haruki Murakami
Cum îi spune și titlul, aceast volum de povestiri relatează experiențele unor personaje de sex masculin privați de prezența femeilor.
E o lectură scurtă și mai puțin bazată pe ficțiune, dar stilul este tot Murakami, iar dacă îți place acest autor, aceasta e una din acele cărți de citit în tramvai.
#4 Ascultă cum cântă vântul ・ Pinball, 1973 – Haruki Murakami
Te-am plictisit cu Murakami? E ultima promit. Aceasta e una din puținele cărți de acest autor care mi-a scăpat necitită, dar luna aceasta m-am hotărât să îndrept situația.
Se pare că este vorba despre viața în Tokyo, dar știind-ul pe Murakami, mă aștept să descopăr personaje cu un puternic spirit occidental, cu o cultură muzicală bogată și vieți mai colorate în general decât cele ale japonezilor obișnuiți.
#5 Ai suru – Ioana Nitobe Lee
Pe autoarea acestei cărți o cheamă Ioana; Îi place la nebunie cultura japoneză; S-a căsătorit cu un japonez; S-a mutat în Japonia și apoi a realizat că Țara Soarelui Răsare nu e chiar cum te învață la școală. Cum să nu îmi doresc să citesc așa ceva?
În general prefer literatura SF, dar când se întâmplă să dau peste un autor cu care să am atât de multe lucruri în comun, nu pot decât să fac o excepție!
Pentru mine Ai suru e unul din acele romane în care mă regăsesc cu zâmbetul pe buze și dau din cap aprobator după fiecare paragraf.
#6 Cimitirul din Praga – Eco Umberto
Îl ador pe Umberto! Dar cu moderație.
În acest roman, concentrându-se pe viața misteriosului său personaj Simonini, Eco Umberto prezintă societatea Franceză la jumătatea secolului XIX – O societate (nu cu mult diferită față de a noastră) dominată de preconcepții, idei despre masonerie și personaje care cunosc cursul istoriei pentru că ele însele îi dau formă și unde ideea de libertate, egalitate și fraternitate nu este chiar atât de nobilă precum pare.
Cimitirul din Praga e unul din acele romane cu un grad de dificultate peste mediu. Povestea este absolut fascinantă, dar numărul de personaje crește exponențial cu firul narativ și din această cauză la un moment dat devine copleșitor. De aceea, dacă la un moment dat vei vrea să iei o pauză de la el și să revii la o lectură ceva mai ușor de digerat, să știi că nu ai niciun motiv să te simți vinovată!
#7 Zona Moartă – Stephen King
Să te trezești dintr-o comă după patru ani și jumătate e o minune. Dar să și capeți puteri miraculoase după, e ceva ce depășește orice imaginație. Așa i s-a întâmplat lui Johnny, un profesor de liceu din Mâine, care în urma unui accident rutier, se trezește din comă cu darul de a citi oameni și obiecte.
Zona moartă nu e chiar una din cele mai practice cărți de citit în tramvai din cauza dimensiunilor generoase. Dar dacă chiar călătorești semnificativ zi de zi într-un mijloc de transport cât de cât confortabil, ți-o recomand cu căldură.
#8 Shining – Stephen King
Mă repet. Stephen King nu prea s-a gândit la poșetele noastre când și-a scris capodoperele. Dar dacă acum 3 ani citeam 11/22/63 pe un peron înghețat în Kofu așteptând trenul către Nirasaki nimic nu mă împiedică să îmi petrec călătoria din tramvai cu nasu-n Shining.
Shining este un roman horror a cărui acțiune se petrece într-un hotel… bântuit. Familia Torrace se mută în acest resort, iar tatăl pe nume Jack speră că această schimbare din viața lor să îi aducă mai aproape. Dar nimeni nu cunoaște puterea magică cu care a fost dăruit Danny, fiul de cinci ani. Acesta e singurul din cei trei membrii care descoperă secretele hotelului și prezența lui acolo pare să devină cauza tuturor problemelor ce vor urma.
Acestea sunt cele opt romane din selecția personală de cărți de citit în tramvai. După cum cred că ai observat deja, aproape toate se caracterizează prin complexitate și profunzime. Nu pot spune că îmi place să citesc mereu cărți lungi și povești complicate, dar sinceră să fiu, le prefer când am la dispoziție timp care îmi doresc să treacă mai repede.
!!Avertisment!! Dacă și tu te apuci de aceste cărți de citit în tramvai, ai mare grijă mai ales la Murakami! E un geniu al literaturii și conversației și te poate face foarte ușor să uiți că trebuie să cobori!
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cărți de citit în tramvai aceasta,te invit pe blogul nostru:
Pingback: 17 Motive pentru care 2017 a fost un an absolut grozav