・Cum să scapi de stres la locul de muncă?

Dacă ești o persoană care susține că nu are parte de stres la locul de muncă, dă-mi un telefon și spune-mi dacă mă pot angaja și eu unde lucrezi tu. Dacă însă nu faci parte din acea categorie selectă de oameni cu job-uri ideale, să știi că suntem exact în aceeași oală. Am lucrat în multe locuri și nu pot susține că am găsit vreunul unde să pot fi mereu calmă, pozitivă și încrezătoare. Încă din primele zile, cum încep să mă aclimatizez, cum apar și factorii de stres la locul de muncă. Dar iată cum încerc să scap de el:10 metode prin care să scapi de stres la locul de muncă

#1 Toate sunt trecătoare

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere când treci printr-o situație stresantă este faptul că orice este trecător. La un moment dat timpul își lasă amprenta sa nediscriminatoare peste tot ce ne înconjoară.

Ceea ce pare astăzi centrul lumii noastre, mâine s-ar putea să nu mai aibă nicio valoare. Iar acest lucru este universal valabil și pentru lucrurile bune și pentru cele mai puțin bune. De aceea dacă nu ne stresăm că ceea ce iubim dispare treptat, cu atât mai mult nu ar trebui să suferim pentru lucruri neînsemnate ca pasele proaste ale superiorilor sau perioadele mai dificile de la locul de muncă.

#2 Dacă depui 110% efort, ai dreptul să nu te mai stresezi

Orice faci ar fi bine să faci din toată inima. Indiferent dacă este vorba de hobby-uri sau doar de o slujbă la care mergi pentru că n-ai încotro, cât timp desfășori acea activitate, ar trebui să te dedici ei cu totul.

Indiferent de cât de antipatică ți-ar fi meseria pe care o faci, dacă tot o faci și vrei să o continui, fă-o ca la carte. Știind că ai dat tot ce ai putut, orice criză care ar putea avea loc la serviciu, poate fi trecută mai ușor!

De asemenea, dacă cei din jur observă că îți dai silința, e imposibil să nu fie cât de cât îngăduitori chiar și în cazul în care mai greșești uneori. Și chiar și tu, vei avea conștiința împăcată că nu s-a putut mai mult.

#3 Doar cine nu muncește nu greșește

Nu te mai auto învinovăți dacă ai greșit deși ai urmat întocmai sfatul #2. Toți suntem oameni și toți greșim. Important este să ne recunoaștem greșelile, să încercăm să reparăm ceea ce se poate și să trecem mai departe cu lecția învățată.

Din greșeli se pot învăța multe lucruri și de cele mai multe ori se poate evolua. Privește fiecare eroare ca pe o oportunitate de a-ți dezvolta o nouă abilitate sau de a te deprinde cu o sarcină. Data viitoare când vei trece prin aceeași situație, cu siguranță te vei descurca impecabil.
#4 Creează-ți micul tău colțișor de Rai în afara serviciului

Când ai acasă lumea la care ai visat, orice problemă de la locul de muncă pare mai puțin gravă. Creează-ți acasă o atmosferă primitoare și relaxantă care să te facă să uiți de griji și de stres la locul de muncă.

E important să nu uiți să te răsplătești pentru fiecare lucru bun pe care ai reușit să îl faci. Dar, și să știi să te consolezi dacă mai greșești din când în când.

Ai avut o zi grea la muncă? Întoarce-te acasă și măcar o oră fă ce îți place.

Te-ai ciondănit cu cei de la serviciu? Petrece timp cu familia și prietenii.

Nu reușești să duci la bun sfârșit proiectele pe care ți le impui la locul de muncă? Poate ai mai multe șanse cu cele de acasă.

#5 Adu o bucățică de Rai și la birou

E bine dacă ai putea să ai cu tine o parte din lucrurile care îți aduc bucurie acasă, și la serviciu. Nu trebuie să te complici cu cine știe ce. Un ceai, o carte, muzica preferată, o ciocolată, un cactus în ghiveci, o fotografie cu pisica ta, orice îți face viața mai frumoasă în particular, te poate motiva și în carieră.

#6 Nimic nu e cu adevărat urgent!

Sfatul acesta l-am auzit de la un prieten acum cinci ani și când mi l-a spus, am rămas gură cască. Dar, după ce m-am mai copt, am început să îi dau dreptate.

Imediat e o noțiune de timp exagerată. La urma urmei, nu se sfârșește lumea dacă nu trimiți un mail chiar în momentul acesta sau dacă nu dai un răspuns pe loc la o solicitare.

Ca nu cumva să mă prindă șefii că de fapt așa gândesc, rectific: aproape nimic nu e cu adevărat urgent. Chiar dacă așa pare inițial. Oricine ar trebui să aibă dreptul la câteva momente de răgaz pentru a îndeplini o sarcină.

Deci stai liniștit! Ai timp. Învață să faci diferența între termene limită care trebuie respectate pentru că sunt impuse din vreme și cereri absurde care se termină cu cuvântul ACUM!

#7 Ia pauza de prânz

Oricât de ocupat ai fi, ai nevoie de o pauză. Chiar dacă nu petreci o oră sau treizeci de minute întregi pentru pauza de prânz, ieși din birou și mergi măcar să iei o gustare. Poate că nu va dura mai mult de zece minute. Dar tot e o pauză și la întoarcere te vei simți mai energizat și cu alt chef de muncă.
#8 Într-unele culturi a sta mai mult decât e cazul la serviciu, se traduce prin incompetență

Sunt zile în care ai atât de mult de lucru, încât e imposibil să termini tot în doar opt sau nouă ore cât durează norma ta la serviciu. Dar, dacă statul peste program devine un obicei și nu o excepție, ar trebui să te pună pe gânduri. Chiar dacă nu ești gata să recunoști, adevărul e că s-ar putea să nu fi destul de pregătit pentru munca pe care o desfășori și să fie nevoie de puțin efort suplimentar pentru a obține niște skill-uri noi.

#9 Notează, planifică, vizualizează, gândește

E mult mai ușor să elimini factorii de stres la locul de muncă dacă te pregătești corespunzător în prealabil. Nu poți reține chiar tot și nici măcar nu e nevoie. Dar trebuie în orice moment să ai posibilitatea de afla într-un timp foarte scurt ce ai de făcut, cu ce trebuie să începi și care e scopul la care trebuie să ajungi. De aceea, fă-ți o agendă cu tot ce se petrece la muncă.

Chiar și lucrurile mărunte și neînsemnate, s-ar putea să îți fie de folos cândva dacă le ai trecute undeva.

#10 Când chiar nu mai poți, treci mai departe!

Nimeni nu are la dispoziție doar o singură variantă. Să îți găsești un nou serviciu nu este imposibil indiferent de vârstă și aptitudini.

Când simți că nu mai faci față serviciului pe care îl ai și consideri că ai parte de prea mult stres la locul de muncă, poate că e timpul să îți faci bagajele și să cauți și în altă parte. Analizează situația cu sânge rece și pune-ți următoarele întrebări?

Fac parte dintr-un colectiv de care nu vreau să mă despart?

Câștig cât îmi doresc?

Am timp liber suficient?

Fac ceea ce îmi place?

Am posibilitatea să devin mai bun într-un domeniu?

Am perspective de viitor?

Mă văd făcând asta măcar 5 ani de acum încolo?

Dacă la niciuna din ele răspunsul nu a fost un DA categoric, înseamnă că nu ești chiar în locul cel mai potrivit pentru tine!

Viața e ca un labirint cu multe, multe căi. Unele mai întortocheate, alte directe. De ce să nu urmezi una care ți se potrivește?

Dacă ai însă măcar un răspuns pozitiv, nu renunța la ce ai acum până nu ești sigur că poți obține ceva mai bun.
Concluzie:

Încă un sfat! Nu uita niciodată că nu ești singur! Cu toții avem parte de stres la locul de muncă și toți ne dorim mai mult cu mai puțin efort. Important e să fim mereu echilibrați și chiar dacă trecem prin situații dificile să știm să le depășim.

Tu cum scapi de stres la locul de muncă?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum să scapi de stres la locul de muncă te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep
27 de comentarii la „・Cum să scapi de stres la locul de muncă?

 • septembrie 18, 2017 la 8:55 am
  Permalink

  O alta metoda e sa ai bucata mare de ciocolata din care sa musti ori de cate ori te enervezi 🙂

  Răspunde
  • septembrie 18, 2017 la 9:27 am
   Permalink

   Daaa! Și metoda ta e foarte bună!

   Răspunde
 • septembrie 18, 2017 la 10:15 pm
  Permalink

  Poate ca sunt una din putinele persoane pentru care serviciul nu a reprezentat deloc un stres, dimpotriva am mers cu mare placere la servici si desi necazurile nu m-au ocolit in viata am stiut sa iau din viata ce a fost mai frumos:copiii cu tot ce presupune viata si educatia lor! Fiecare copil, elev sau propriul copil, un mijloc de a combate stresul! Interesant,nu?

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:29 pm
   Permalink

   Cu siguranță nu foarte mulți oameni pot spune că serviciul nu reprezintă câtuși de puțin un stres 😀

   Răspunde
 • septembrie 26, 2017 la 9:18 pm
  Permalink

  Sunt de parere ca un job care te defineste, nu are cum sa te streseze! Imi place articolul tau mult!

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:30 pm
   Permalink

   Înseamnă că ideea e să căutăm cu toții job-uri care să ne definească, nu?

   Răspunde
 • septembrie 26, 2017 la 9:25 pm
  Permalink

  Mi-a placut mult articolul tau si sfaturile. O sa le pun in practica cat de curand. 🤗

  Răspunde
 • septembrie 26, 2017 la 9:48 pm
  Permalink

  Articolul perfect pentru o zi de munca aglomerata, iti multumesc. Daca vreodata voi uita cele spuse de tine, voi sti unde sa caut cuvintele potrivite.

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:30 pm
   Permalink

   Merci mult Alecsandra! Mă bucur dacă ți-a fost de folos.

   Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:31 pm
   Permalink

   😀 Gândim la fel atunci!

   Răspunde
 • septembrie 27, 2017 la 1:45 am
  Permalink

  Un articol util si frumos😘Adevarul este ca ar trebui sa ne gandim putin la noi si la aceste sfaturi atunci cand suntem foarte stresati.

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:32 pm
   Permalink

   Da! Ar trebui să ne gândim mai mult la noi când vedem că ne apucă nervii!

   Răspunde
 • septembrie 27, 2017 la 8:42 am
  Permalink

  Imi place mult articolul tau, iar sfaturile sunt mai mult decat binevenite. Chiar aveam si eu un gand sa scriu ceva pe tema asta, dar mi-ai luat-o inainte.

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:34 pm
   Permalink

   Scrie, scrie si lasa-mi link, te rog!

   Răspunde
 • septembrie 27, 2017 la 10:53 am
  Permalink

  O parte din sfaturile tale le aplic deja, intr-adevar lucrurile sunt trecatoare si problemele vin si pleaca asa ca nu e cazul sa ne stresam. Mi-am creat si un coltisor al meu in care am adus lucruri placute, cana preferata de ceai, o crema de maini, un parfum, dulciuri pentru situatii de urgenta :))

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:35 pm
   Permalink

   Si eu am multe lucruri familiare la birou 😀

   Răspunde
 • septembrie 27, 2017 la 11:16 am
  Permalink

  Sunt freelancer și nu mă stresez la locul de muncă, dar mă stresează faptul că nu îmi ajunge timpul să fac tot ce vreau. :))

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:36 pm
   Permalink

   Înțeleg prea bine și sentimentele freelancer-ilor :))) Ai dreptate.

   Răspunde
 • septembrie 27, 2017 la 1:07 pm
  Permalink

  Eheee…cred ca e foarte important si unde lucrezi si mai ales ce…pentru ca atunci cand faci doar ce iti place nu prea e loc de stres, desi stim cu totii ca e f greu sa gasesti un asemenea job. Oricum, articolul este foarte util 😉

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:36 pm
   Permalink

   Mulțumesc Anca! Așa e dacă facem ce ne place nu e loc de stres, dar putem să facem doar ce ne place?

   Răspunde
 • septembrie 27, 2017 la 2:08 pm
  Permalink

  Uite un articol care imi place si pe care il trimit pe unde pot, ca sa fie citit de cat mai multa lume <3

  Răspunde
  • septembrie 27, 2017 la 7:37 pm
   Permalink

   Îți mulțumesc! Mă bucur nespus dacă chiar ți-a plăcut!

   Răspunde
 • septembrie 27, 2017 la 9:01 pm
  Permalink

  Felicitări! Imi place mult ideile tale de articole. Te sustin si iti spun sa continui tot asa.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *