John Green: Sub aceeași stea
Îmi plăcea genul literar young adult dinainte de a deveni un “adult tânăr”. Și îmi place și acum când încet, încet trec de acea vârstă. Pentru mine cărțile destinate categoriei young adult de cititori sunt cu totul aparte. Îndeajuns de interesante încât să te facă să întorci următoarea pagină, dar niciodată atât de complicate încât să vrei să le lași din mână și să faci o pauză. Ultima carte de acest gen pe care am citit-o este Sub aceeași stea de John Green, un volum excelent pe care îl recomand oricui, indiferent de vârstă.
Sub aceeași stea sau The Fault în Our Stars așa cum este intitulată original, este o carte îndrăzneață care tratează subiectul adolescenței din punctul de vedere a doi tineri bolnavi de cancer.
După ce a fost supusă la numeroase intervenții medicale și tratamente împotriva cancerului care a pus stăpnire pe plămânii ei, Hazel Grace Lancaster este o fată de 16 ani care își duce existența închisă în casă alături de o butelie cu oxigen, citind la infinit O durere supremă și uitându-se la America’s Next Top Model. Dar așa cum spune și Hazel la un moment dat, “mai rău decât un adolescent cu cancer este să ai un copil cu cancer ” și de aceea părinții ei încearcă orice pentru a o convinge să iasă din casă și să-și trăiască viața.
Opțiunile nefiind multe, la sugestia părinților, Hazel se alătură unui grup de sprijin care se întrunește la subsolul unei biserici într-un loc numit literalmente Inima lui Isus. Moderatorul ședințelor acestui grup este Patrick un bărbat divorțat care trăiește în casa părinților și care a supraviețuit unui cancer de testicule care i-a amenințat viața.
Întrunirile din Inima lui Isus sunt plicitisitoare pentru Hazel și nu-i stârnesc în niciun fel interesul până într-o zi când unul din membri îl introduce cercului pe prietunul său, Augustus Waters, un băiat de 17 ani cu un picior pierdut în urma cacerului, dar altfel extrem de atrăgător și inteligent.
Când se prezintă în cadrul primei ședințe, August își spune cea mai mare temere: uitarea, iar Hazel intrigată, ia cuvântul și îl contrazice. Pentru ea uitarea este inevitabilă și peste mii de ani când omenirea va dispărea, nu numai noi, ființe neînsemnate, dar și cele mai mari nume ale umanității vor dispărea. Și de aici, cei doi încep să devină interesați unul de celălalt, iar cu timpul pun bazele unei frumoase relații de prietenie.
Urmează apoi un joc în doi condimentat de replici cu adânc înțeles metaforic, schimburi de cărți, plimbări în parcuri și chiar îndeplinirea celor mai arzătoare dorințe. Povestea de dragoste dntre Hazel și Augustus însă, nu este niciodată completă și stă veșnic sub semnul durerii și suferinței provocate de cancer. Oricât de bine închegată ar fi relația celor doi, ambii sunt conștienți că totul nu este decât ceva efemer, iar timpul pe care ei îl au la dispoziție este mai scurt decât pentru cei din jur.
Viața lui Hazel depinde de efectul medicamentului Phalanxifor, un tratament fictiv inventat de John Green, care se atașează de moleculele canceroase și le încetinește dezvoltarea. Cea a lui Augustus pe de altă parte, pare în siguranță pentru moment după amputarea piciorului. Dar lucrurile pot lua oricând o întorsătură dramatică.
Un roman despre cum să-ți trăiești fiecare clipă a vieții
Nu o să-ți dau mai multe detalii pentru că nu vreau să stric surpriza lecturii. Îți spun doar că nu ar trebui să te aștepți la o poveste veselă și în niciun caz optimistă. Sub aceeași stea este un roman realist care nu romanțează în niciun fel cancerul și care te face să te gândești la cât de norocos ești ca om sănătos și cât de mult ar trebui să apreciezi fiecare secundă care îți este dată să trăiești.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut Sub aceeași steate invit să descoperi rubricaBooks de la pickandkeep:
Pingback: 7 Cărți cu și despre dragoste pe care ți le recomand de Valentine's Day