BLOGfood

・Vanilla Elephant – despre copilărie, vanilie și înghețată

Îl mai știi pe Dumbo? Elefănțelul care ne amuza în copilărie dând din urechi ca să zboare? Dar despre vanilie? Ce ai auzit?

De la Dumbo la Vanilla Elephant

Dumbo este unul din cele mai emoționante filme Disney. El își merită un loc aparte în inima oricărui iubitor de desene animate. Este o capodoperă creată după Albă ca Zapada, Pinocchio și Fantasia. Dar ce legătură are cu înghețata?

Povestea înghețatei Vanilla Elephant este simplă. Cam la fel cu cea a lui Dumbo. Aventura micului elefant începe cu peripețiile unei berze cu capul în nori care îl livrează mamei sale, doamna Jumbo, după multe așteptări. Micuțul însă o pereche de urechi supradimensionate. Exact ca înghețata noastră.

Vanilla Elephant se remarcă prin urechiușele sale de-a dreptul uriașe, confecționate din cel mai bun preparat fierbinte. Și pentru că cei care au creat-o iubesc jocurile de culori și gusturi, urechile cu pricina se combină de minune cu tot felul de delicatese.



Cu alte cuvinte, Vanilla Elephant e una din cele mai noi rețete și mai îndrăznețe rețete de desert de festival. Ea nu lipsește de la Electric Castle, Untold, Neversea și Summer Well. Și e fără îndoială un desert ideal pentru tot ce înseamnă gourmet sau Food Truck.

Cât despre partea cu vanilia…

Vanilia este o plantă tropicală cățărătoare, cu tulpina lungă, verde și cărnoasă, din care coboară lăstari ce înconjoară copacii. Iar când este cultivată pe suprafețe întinse, trebuie să i se monteze stâlpi de sprijin. Albinele mexicane și păsările colibri sunt singurele vietăți capabile să penetreze membrana dură care separă pistilul de staminele plantei.

Aroma de vanilie provine de la păstaia în care se găsesc semințele. Iar păstăile preparate sunt de culoare maro închis, lungi de aproximativ 20 cm, subțiri și striate. Păstăilor de vanilie le trebuie cam nouă luni pentru a se maturiza și sunt recoltate când vârfurile încep să se îngălbenească. Astfel, păstăile sunt mai întâi împachetate și supuse la temperaturi înalte, pentru a stopa fermentația. Apoi urmează un proces de uscare la soare ziua și umezire noaptea, alternativ, timp de câteva zile. În acest moment păstăile sunt închise la culoare, uleioase și maleabile. Extractul natural de vanilie trebuie să conțină doar două ingrediente: pastai de vanilie și alcool.




9 curiozități despre…înghețată

Și dacă tot suntem la capitolul înghețată, iată câteva generalități pe care s-ar putea să nu le mai fi auzit încă:

  1. Prima înghețată a fost facută în China, în jurul anului 100. Ea conținea gheață, lapte de bivoliță, făină și camfor.
  2. Înghețata era prezentă și în Grecia antică. Alexandru cel Mare consuma adesea un amestec de gheață îndulcită cu miere și nectar.
  3. Cornetul de înghețată a aparut din intamplare, în 1904, la un targ din St. Louis, SUA. Atunci, un vânzător de înghețată a rugat un coleg care vindea vafe să îi pregatescă niște cornete în care să servească clienții. Iar acesta, i-a dat din ce a avut. Pe de altă parte, prima înghețată pe băț e ceva mai tânără. Ea a aparut în 1920.
  4. Cea mai populară aromă de înghețată din lume este vanilia. Ea e urmată de ciocolată și căpșune.
  5. Pe lângă aromele clasice, producatorii de inghețată au inventat și arome mai puțin obișnuite. Dintre acestea câteva variante care merită menționate sunt: ardei iute, usturoi, bere, avocado, brânză cu mucegai sau bacon (creatia lui Heston Blumenthal pentru restaurantul sau: The Fat Duck).
  6. Înghețata așa cum o știm azi a aparut abia în secolul XVII și se spune că a fost inventată de Francesco Procopio. Ea era facută din smântână, ouă și zahăr.
  7. E nevoie sa lingi de aproximativ 50 de ori o cupă de înghețată ca să o termini.
  8. Cel mai mare cornet cu înghețată din lume a fost pregatit în Marea Britanie, la Gloucester, în 2012. Întreaga înghețată măsura mai mult de 4 metri înălțime și cântărea o tona. A fost nevoie de o lună întreagă ca să fie înghețată la congelator.
  9. Cercetătorii au demonstat că înghețata ne face mai fericiți. Se pare că atunci când o mâncăm, înghețata activează o parte din zona frontală a creierului, asociată cu starea de bine.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut Vanilla Elephant te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *