BLOGtrips

Castelul Cantacuzino – ce a fost și ce putea să fie

Cu ocazia ultimei drumeții la munte, având câteva ore libere în Bușteni am fost să vizitez Castelul Cantacuzino. Cu toate că treceam prin stațiune ori de câte ori duceam turiștii de la Sinaia la Brașov, nu am oprit niciodată la Castelul Cantacuzino și eram foarte curioasă în legătură cu interiorul. Judecând după domeniul ce înconjoară castelul și numărul de mare de mașini din cartierul Zamora pe durata orelor de program, mi-am imaginat întotdeauna o clădire în care atunci când calci prima oară ți se taie răsuflarea. Și potențial există, interioare însă nu.

Despre Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino se află în stațiunea Bușteni pe strada Zamora din cartierul Zamora. Clădirea acestuia este o clădire de mari dimensiuni, cu fațade în culori sobre, de o neasemuită eleganță. Castelul a fost construit din porunca prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino și a fost finalizat în anul 1911 sub atenta instruire a arhitectului Grigore Cerchez.

Până în perioada comunistă clădirea a aparținut familiei Cantacuzino, iar la naționalizarea din 1948 a trecut în proprietatea statului devenind ulterior un sanatoriu al Ministerului de Interne, evenimente care și-au pus puternic amprenta în interiorul clădirii. În prezent, Castelul Cantacuzino funcționaează ca un muzeu și poate fi vizitat în orele de program.

Știind de la istorie și din pregătirea de ghid cine a fost familia Cantacuzino, mi-am imaginat mereu că acest castel ar putea fi o alternativă bună a Castelului Peleș deoarece finalizarea celor două castele a avut loc cam în aceeași perioadă. Din păcate însă, din mobila odată impunătoare și frescele interioare ale Castelului Cantacuzino nu a mai rămas aproape nimic.

Interiorul Castelului Cantacuzino

Castelul Cantacuzino - ce a fost și ce putea să fie

Fără îndoială întregul spațiu a fost odată ca un vis frumos. Dar după 1948 frescele de pe pereți au fost pictate cu nenumărate straturi de vopsea până la ancadrament. Și tot ce mai poți să faci pentru a descoperi reminiscențe ale trecutului îți rămâne să privești în sus.

Castelul a fost amenajat cu vitralii, iar pentru finisaje s-au folosit balustrade din lemn, șeminee cu piatră albă și ornamente superbe din mozaic.

Castelul Cantacuzino - ce a fost și ce putea să fie

Castelul Cantacuzino - ce a fost și ce putea să fie

Pereții au început să fie acoperiți în perioada în care castelul a servit pe post de sanatoriu, iar ca valoare artistică pierderile sunt masive. În prezent sunt prea puține detalii care să amintească de bogăția culturală de altă dată și într-un interior atât de steril parcă nici portretele membrilor familiei Cantacuzino nu-și mai găsesc locul.

Castelul Cantacuzino - ce a fost și ce putea să fie

După retrocedare, s-au făcut eforturi pentru recuperarea picturilor originale. Dar vopseaua folosită este pur și simplu necruțătoare și astfel s-a pierdut aproape orice urmă de aer regal.

Castelul Cantacuzino - ce a fost și ce putea să fie

Exteriorul Castelului Cantacuzino

După vizita în interiorul Castelului Cantacuzino am realizat în sfârșit de ce majoritatea turiștilor se află afară. În comparație cu restaurantul frumos amenajat și parcul cu tot felul de atracții din exterior, interiorul îți provoacă un profund sentiment de melancolie. Chiar și cu expoziția de tablouri de la etaj, nu poți să nu te gândești la ce a fost și ce putea să fie și astăzi această clădire.

Însă chiar și în aceste condiții, dacă treci prin Bușteni, îți recomand măcar o dată în viață să vizitezi Castelul Cantacuzino cel puțin pentru lecția de istorie pe care o vei primi din partea ghidului local. Nu cred că este genul de obiectiv turistic unde să se facă coadă la intrare. Și cel puțin suprafața vastă din interior îți va da un sentiment de linește făcându-te să-ți imaginezi frumusețile de acum 100 ani de ani.

Iar dacă-ți place să tragi cu arcul, să te dai cu tiroliana sau pur și simplu vrei să închiriezi o bicicletă mountain bike, nu uita să ceri la intrarea pe domeniu detalii și despre aceste servicii. Prețurile și orele de program, le găsești aici.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Castelul Cantacuzino – ce a fost și ce putea să fie te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *