babyBLOG

10 Lucruri despre naștere și primele zile ale bebelușului pentru care niciodată nu poți fi niciodată suficient de pregătită

Ca toate mamele care așteaptă un bebeluș, în cele 9 luni de sarcină am citit sute, sau poate chiar mii de articole despre sarcină, naștere și primele zile de viață ale copilului. Ei bine, chiar și așa, pentru următoarele 10 lucruri, cred că m-aș fi putut documenta oricât că oricum n-aș fi avut nicio idee până să le experimentez pe cont propriu. Iată deci 10 lucruri despre naștere și alte subiecte legate de maternitate care pe mine m-au luat prin surprindere.

10 Lucruri despre naștere pe care le-am înțeles în sfârșit abia după ce am devenit mamă

#1 Cât de dureroasă este operația de cezariană

Am încercat să nasc natural. Nu s-a putut. Și atunci, cum era de așteptat, am ajuns pe masa de operație. Înainte de asta însă, m-am documentat despre ambele tipuri de nașteri și cu toată sinceritatea, aveam ceva emoții în legătură cu cezariana și perioada de recuperare de după ea. Dar în realitate, cel puțin în cazul meu, dracu’ nu numai că nu a fost atât de negru, ba chiar pot să spun că a avut o tentă de gri.

Procedura a avut loc la 18:10. Iar după ce am fost dusă la reanimare și am dormit profund câteva ore, la 23:00 am putut fără probleme să-mi sun soțul și mama și să le spun că bebelușul este bine. Durere nu am simțit în timpul operației, iar a doua zi „chinul” ar fi fost chiar suportabil dacă nu eram atât de anemică încât să simt că mi se scurge tot sângele din cap când mă ridicam. Cu toate acestea, așa cum îmi și doream, pentru că bebelușul mi-a fost adus în cameră la doar câteva ore după ce am fost mutată în salon, am putut să-l schimb și să-l ridic ori de câte ori a fost nevoie. Iar în a treia zi, când am scăpat de tuburile de drenaj și de bandaje, operația se transformase deja într-o simplă amintire.

#2 Cât de dificilă este alăptarea

Dacă am scăpat ușor cu operația de cezariană, lucrurile nu au stat chiar atât de simplu și cu alăptarea. Ca toți copiii din familia mea, m-am ales cu un bebeluș tare mâncăcios și spre ghinionul lui, în primele zile, n-am avut aproape niciun strop de lapte. De aceea, nopțile petrecute împreună în spital au fost un coșmar pentru care nu eram pregătită. Cu toate că el primea din maternitate completare din trei în trei ore, plângea de zicea că „moare” de foame, iar eu muream de mila lui.

Mai mult, la început, pentru multe femei printre care se pare că mă număr și eu, suptul nu are nimic în comun cu imaginea glossy pe care o vezi promovată în materialele care încurajează alăptarea, ci este extrem de dureros și… sângeros. Dar, din fericire, există și soluții. Iar un medic bun îți poate recomanda suplimentele alimentare sau ceaiurile potrivite pe care trebuie să le consumi ca mămă ca să ai lapte pentru mica ta minune.

#3 Câte scutece trebuie să schimbi într-o zi

Înainte să mă internez mi-am cumpărat șapte pachete mari de scutece pentru nou născuți cu gândul că îmi vor ajunge pentru o bună perioadă, mai ales după ce am citit într-un articol că voi avea nevoie de aproximativ 7 scutece pe zi. Ei bine, nimic mai departe de adevăr…

Abia după ce am ajuns acasă și am început să-l hrănesc corespunzător, mi-am dat seama că un nou născut consumă lejer 10 scutece pe zi, iar uneori chiar și mai mult.

#4 Cât de util este înfășatul

Ca toate celelalte mămici cu care am împărțit salonul din maternitate, cum mi-am primit bebelușul am dat să-l îmbrac în hăinuțele pe care i le-am pregătit de acasă. Ei bine, mi-am regretat imediat decizia când l-am văzut cum se agită și mai ales după ce toate cadrele medicale care ne vizitau mi-au spus că voi avea de furcă cu el dacă îl las așa, neînfășat.

În legătură cu înfășatul părerile sunt împărțite. Cu toate că în maternitate te învață să-i înfeși, măcar cât sunt foarte mici, unele surse de informare spun că bebelușii înfășați se dezvoltă mai greu din punct de vedere intelectual, fiind privați de libertate. Dar pentru primele săptămâni, până îți intri în ritm ca proaspătă mămică, înfășatul nu numai că este foarte practic deoarece este mult mai ușor să schimbi un scutecel decât un body, ajută și la calmarea bebelușului pentru că îmbrăcat așa el se simte din nou ca în burtica mamei.

#5 Cât de important este să-ți îngrijești bebelușul pe cont propriu

Încă dinainte să nasc mi-am propus că voi apela cât mai puțin la ajutorul celorlalți membrii ai familiei, bineînțeles, cu excepția soțului meu, în ceea ce privește creșterea copilului. De la pregătirea camerei, schimbat, culcat și până la prima baie a bebelușului am vrut să facem totul singuri pentru că pe de-o parte așa înveți cel mai repede și pe de altă parte nu am vrut să lăsăm pe nimeni să ne răpească plăcerea acestor prime experiențe. Și a fost greu, dar a meritat!

Pentru baie de exemplu, cu toate că am văzut de multe ori cum se spală un bebeluș, cum trebuie să-l ții și ce trebuie să faci ca el să se simtă cât mai bine, după prima bălăceală l-am scos cu lacrimi din copaie, la a doua a mârâit puțin, iar de la a treia încoace deja pare să se simtă mai bine în apă decât pe uscat. De aceea, chiar dacă lucrurile nu ies perfect din prima, important este să fii perseverent și să continui pentru că nimeni nu s-a născut învățat, dar când vine vorba de propriul copil, instinctul chiar ajută!

#6 Cât de grea este prima despărțire

A trebuit să rezolv niște treburi în oraș după ce m-am externat și mi-am lăsat bebelușul cu tatăl lui pentru câteva ore. Nu a fost deloc ușor! Dar adevărata provocare nu a fost aceasta, ci atunci când a trebuit să mergem amândoi la Starea Civilă pentru a-l înregistra.

În mod normal, pentru certificatul de naștere al unui nou născut tatăl poate rezolva totul singur. Dar în cazul nostru, pe lângă faptul că limba română nu este chiar punctul forte al soțului meu, avem și nume de familie diferite, motiv pentru care a fost necesar să ne prezentăm amândoi în fața ofițerului Stării Civile. De aceea, cum nu aveam altă alternativă, mi-am lăsat copilul cu mama pentru o jumătate de zi. Și cu toate că a primit cea mai bună îngrijire din lume, nu a fost simplu să mă despart de el chiar și pentru atât de puțin timp.
#7 Cât de bine este să-l crești independent

Cu toate că îmi vine să-mi țin bebelușul doar în brațe, 24 de ore din 24, aleg să stau lângă el, dar să-i acord mai puțină atenție, lucru pentru care, acum cel puțin, este foarte liniștit. Și eu și soțul vorbim cu el mereu când este treaz și sărim amândoi ca arși, chiar de la primul scâncet. Dar pentru că nu l-am obișnuit cu legănări, mângâieri, sau dormit în pat cu noi, atunci când plânge știm că nu o face decât dacă este flămând sau murdar și putem rezolva rapid problema. 

Bebelușii mămoși sunt pur și simplu adorabili. Dar, realist vorbind, pentru că este imposibil să stai lipită de un copil întreaga zi, iubirea de la distanță de un metru este mai benefică și pentru prunc și pentru mamă.

#8 Cât de nesemnificativ este conceptul de rutină

Chiar dacă se spune că laptele praf se digeră în 3 ore, un scutec se murdărește cam la același interval și alte bazaconii cu cifre, în realitate bebelușii nu țin cont de niciun program. Când le este foame el plâng și la fel procedează și atunci când se murdăresc.

Nu poți ține un bebeluș nici flămând și nici murdar și de aceea singura rutină pe care o vei putea respecta după naștere este cea a propriului copil.

#9 Cât de dificilă este îngrijirea unui nou născut

Mi s-a spus de multe ori în sarcină să mă odihnesc pentru că nu voi mai avea această șansă după ce se naște copilul. Dar în cazul meu lucrurile au stat taman invers.

Din cauza experiențelor anterioare, cu toate că nu am avut o sarcină grea, mi se pare mult mai simplu să mă relaxez și să mă odihnesc acum, când copilul meu este sub supravegherea mea, decât atunci când era în burtică și nu aveam niciun control asupra stării lui de bine.

#10 Ce înseamnă dragostea adevărată

Nu toată lumea își dorește copii și din punctul meu de vedere acest mod de gândire este perfect normal. Dar pentru femeile care ar da orice să aibă un bebeluș, nu există bucurie mai mare și nu pot simți o dragoste mai profundă decât atunci când își văd în sfârșit copilașul.

L-am iubit cu toată ființa mea în toate cele 9 luni cât am fost însărcinată. Dar emoțiile au fost infinit mai puternice când i-am auzit vocea pentru prima oară! De aceea, dacă ești una din din acele femei care nu se simt cu adevărat împlinite până nu devin mame, indiferent de câte provocări a trebuit și trebuie să înduri, merită să nu renunți și să încerci aproape orice până îți vezi visul împlinit.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul 10 Lucruri despre naștere și primele zile ale bebelușului citește și:

Ce rol au jucăriile în dezvoltarea celor mici?

3 comentarii la „10 Lucruri despre naștere și primele zile ale bebelușului pentru care niciodată nu poți fi niciodată suficient de pregătită

 • Felicitari mami pentru un copil frumos si sanatos.
  Desi am trecut prin cam tot ce ai scris si inca 100 in plus, un singur lucru are valoarea mai mare: in burtica chiar nu ai cum sa controlezi sau sa influentezi evolutia bebelusului, pe cand dupa nastere poti sa iti dai silinta. Si culmea, uneori iti si iese 😛

  Răspunde
  • Felicitari tie ca ai doi si sunt convinsa ca efortul a fost dublu! Nu contest ca este greu sa cresti un copil, dar asa cum spui si tu, dupa nastere poti interveni asupra procesului sau de crestere. Inainte insa, cel putin pentru mine, intreaga experienta a stat sub semnul incertitudinii.

   Răspunde
 • Am urat infasatul. Ma obligau in maternitate sa il tin doar asa si deloc nu imi ieșea. Acasa am folosit saci de dormit la început și la el a funcționat. În rest total de acord, cu precizarea că la mine recuperarea dupa cezariana a fost mult mai grea. :))

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *