・Cum să-ți cumperi o cameră bună dacă habar n-ai despre fotografie?

Încep acest articol prin a menționa că nu mă pricep deloc la camere de fotografiat. Știu doar ce vreau de la o fotografie; Am idee cât trebuie să fie de luminoasă ca să se potrivească cu stilul blogului meu; Am descoperit că le prefer pe cele “albe” în detrimentul celor “galbene” cu un look retro sau vintage; Și cel mai important, vreau să fie cât mai clară! Nu-mi pasă că-mi scoate în evidență defectele. Cu alte cuvinte pentru mine fotografia ideală este cea pe care o poți folosi direct pe blog sau pe rețelele sociale fără a necesita niciun fel de prelucrare. Și pentru acest lucru, am nevoie nu de o cameră bună, ci de o cameră care să facă poze așa cum vreau eu!

Acum trei ani când m-am întors în România și visam să-mi deschid un magazin de îmbrăcăminte online, am hotărât că dacă vreau să fac promovare așa cum trebuie, am nevoie și de o cameră bună cu care să pot face poze. Și atunci, la sugestia fratelui meu care deținea deja unul, am cumpărat un Nikon D5300.Amatorii și aparatele cu setări manuale

Probabil că din punctul de vedere al unui profesionist, acest Nikon D5300 nu este mai mult decât un aparat entry-level. În mâinile unui amator însă, este o unealtă greu de înțeles și din cauza faptului că necesită “focusare manuală”, cel puțin la început, mi s-a părut aproape imposibil de folosit. Și problema cea mai mare a fost faptul că nici cu trecerea timpului pozele mele nu au început să arate mai profesional.

Deși îl utilizam cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, cu toate că-l aveam de ceva vreme, nu am avut niciodată senzația că skill-ul meu de fotograf a mai crescut măcar cu un nivel. Problema era evidentă: nu eram în stare să fac setările manual! Aparatul nu avea și nici acum nu are vreun defect, dar ca orice aparat “profesional” presupunea faptul că cel care-l folosește ar trebui să învețe ceva ca să devină mai bun. Iar eu nu aveam ce-mi trebuia ca să evoluez.Din zece poze pe care le făceam una era focusată, restul se vedeau în ceață; Pentru că deschiderea maximă a lentilei kit era de doar F3.5, pozele mi se păreau întunecoase și atunci creșteam ISO-ul la 1000 în interior și astfel sacrificam calitatea; Cu toate că rezoluția maxim[ era uriașă (6000 x 4000 pixeli), din cauză că nu puteam focusa, la crop nici nu puteam să mă gândesc; Cât despre calitatea video-urilor, mai bine îți las câteva comentarii de pe forumul dpreview.com ca să înțelegi că nu sunt singura amatoare nemulțumită.Hello Forum members,

So I bought Nikon D5300 more than a year ago after researching intensively about different options and their features and best bang for the buck.

As this was my first DSLR and no prior experience with any technical knowledge of photography, I didn’t know what things I have to keep in mind before buying a DSLR. Well right after a couple of months and shooting some videos (I bought it primarily for videos), I noted that theauto-focusof Nikon D5300 with VR2 18-55 Kit Lens is terrible. It doesn’t lock the focus and keep on focusing again and again sometimes even if the frame is still in the Video.Nikon is probably the worst manufacturer for making videos.

Videos can be good, but can be hard work.

It really depends on what you video and how important certain features are for you.If you are serious you will use a „puller” and an external live view.

You can buy an attachment for your lens that will aid the puller (you, or better yet, a second person).

If you choose to use your D5300 for video it will require additional accessories and some serious study. It was designed as a still camera.

Dacă n-ai de gând să înveți fotografie, nu-ți lua aparat profesional!

Când am văzut că nu e chip să mă deprind cu Nikon-ul meu, am început să regret că l-am cumpărat. Chiar dacă mai târziu am mai învățat să reglez parametrii pentru ca pozele mele să fie atât de luminoase pe cât îmi doream, când venea vorba de focus tot nu mă descurcam deloc. Indiferent dacă priveam prin obiectiv sau direct de pe ecran și aveam impresia că pozele sunt corect focusate, atunci când copiam fotografiile în calculator îmi dădeam seama că majoritatea lor erau de fapt departe de a fi clare. Și să nu mai vorbim de pozele din vacanță în care încercam să surprind “subiecți” în mișcare… Până într-o zi când frustrarea s-a acumulat și am zis să pun piciorul în prag.

Atunci am căutat pe tot felul de forumuri; Am citit o mulțime de articole (Ștefan Cinca a scris aici unul care m-a ajutat să iau decizia supremă) și am căutat puțin să învăț ce înseamnă cu adevărat specificațiile unui aparat și cum să aleg o cameră bună pentru ceea ce îmi trebuie mie.

Iar în final, am investit într-un Sony DSC-RX100 care îmi oferă mai mult decât am nevoie. Iată pe ce criterii l-am ales și de ce îl consider cea mai bună cameră compactă automată:

・Fotografii de înaltă calitate în orice condiții

Are un obiectiv ZEISS Vario-Sonnar® T*F1.8 cu diafragmă largă. El capturează mult din cadru, iar datorită deschiderii largi face poze “luminoase” chiar și în locuri cu puțină lumină.

・Fotografii cu zgomot redus și detalii uniforme

Cu procesorul BIONZ al acestei camere îți poți lua adio de la pozele “gălăgioase” cu zgomot puternic de imagine.

・Culori vivide, dar naturale!

Mereu spun că un fotograf bun trebuie să fie capabil să facă poze “postabile” fără a le edita în vreun fel. La fel consider că o cameră bună trebuie să scoată fotografii cu culori de care să fii mulțumit fără a le modifica caracteristicile în vreun program.

・Rezoluție mare

Cu cât camera de care dispui are o rezoluție mai mare, cu atât ai un spectru mai larg de opțiuni când se pune problema “decupării” pozei. În cazul camerei Sony DSC-RX100 rezoluția maxima este de 5472 x 3648 pixeli, mai mult decât suficient pentru a face cropuri.

・Dimensiuni de buzunar

Încă un motiv pentru care recomand camerele compacte unui blogger, este ușurința cu care le poți transporta. Ca blogger, oricând, orice te poate inspira și decât să pierzi momentul este mai bine să fii pregătit!

・Program de editare pentru cei exigenți

Eu prefer întotdeauna fotografiile needitate. Mai ales dacă este vorba de fotografii în care chipul meu nu este singurul subiect din cadru. Dar dacă faci parte din cei care nu postează nimic înainte de a adăuga un filtru, două, atunci te vei bucura de programul de editare special conceput de Sony pentru camerele sale.

・Se pretează și la videouri

Cu o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și 60 de cadre pe secundă cu această cameră îți asiguri strictul necesar pentru începutul carierei de vlogger. Iar pentru faptul că auto focusul funcționează mai mult decât excelent, nu trebuie să-ți faci griji când te miști sau îți muți poziția în video clip.O cameră supranumită „The Best Pocket Camera Ever Made”

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Ocameră bunăte invit pe blogul nostru:
Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *