Ce este terapia Tecar și care sunt beneficiile sale?

Terapia Tecar, cunoscută și sub numele de transferul electric capacitiv și rezistiv este o terapie care funcționează prin activarea unor funcții fiziologice de la nivelul țesuturilor interne ale organismului. Terapia Tecar face acest lucru prin intermediul a trei reacții:

  • microcirculație
  • vasodilatație
  • creșterea temperaturii

În ultimii ani, terapia Tecar a devenit una din cele mai populare terapii pentru tratarea traumelor sau pentru vindecarea inflamațiilor scheletice. De asemenea, pe lângă faptul că are multe beneficii, este și o terapie foarte relaxantă.

Terapia Tecar este o practică medicală care presupune aplicarea de energie electromagnetică asupra țesutului biologic. Frecvența electromagnetică care se folosește în cadrul acestei terapii provine din spectrul de radiofrecvență și în comparație cu electroterapia, ea se deosebește prin faptul că nu determină mușchii să se contracte. Pentru această terapie se folosesc lungimi de undă care variază între 300 KHz și 1.22 MHz.

În zona unde este aplicată, energia electromagnetică acționează astfel:

  • accelerează procese metabolice de la nivel celular;
  • stimulează energia înmagazinată în țesuturile biologice;
  • determină refacerea organismului și reduce inflamațiile;
  • activează procesele naturale de vindecare de la nivelul țesuturilor;
  • îmbunătățește circulația sângelui;
  • determină eliberarea endorfinei în corp și ameliorează astfel durerile.

Terapia Tecar se folosește concomitent cu terapia manuală, dar și cu tehnici de electroterapia. Astfel, ea maximizează fluxul sanguin și capacitatea de vindecare.

Terapia Tecar se recomandă în cazul țesuturilor rănite și din acest motiv este cel mai des folosită pentru următoarele afecțiuni:

leziuni de la nivelul mușchilor sau oaselor cum ar fi: entorsele sau tendinitele;
afecțiuni care determină apariția durerii ca de exemplu artrită reumatoidă și osteoartrită;
dureri la nivelul șoldului determinate de iritarea nervilor;
drenaj limfatic disfuncțional;
afecțiuni ale coloanei vertebrale, ale articulațiilor periferice, ale sistemului vascular și limfatic, precum și tulburări ortopedice de la nivelul sistemului nervos periferic;
dureri puternice, indiferent dacă au cauze acute sau cronice;
țesut cicatricial apărut în urma unor leziuni.

Care sunt cele mai importante beneficii ale terapiei Tecar?

Terapia Tecar oferă beneficiarilor săi o serie de beneficii care nu pot fi obținute la fel de rapid prin intermediul altor terapii. De exemplu, terapia Tecar reduce semnificativ timpul de convalescență deoarece determină accelerarea mecanismelor naturale de vindecare ale corpului.

Tot prin terapia Tecar se pot evita cu succes efectele secundare dăunătoare pentru organism ale multor medicamente administrate pentru reducerea durerii sau a inflamațiilor.

Mai mult, pentru sportivi, terapia Tecar îmbunătățește capacitățile de alergare și ajută și la prevenirea leziunilor.

Cum se desfășoară o ședință de terapie Tecar?

În cadrul unei ședințe de terapie Tecar pacientul este rugat să se întindă confortabil pe un pat sau pe un scaun special. Poziția aleasă depinde de zona corpului care are nevoie de tratament, astfel încât aceasta să fie cât mai ușor accesibilă. După așezarea în poziția potrivită, terapeutul plasează o placă specială în zona care trebuie tratată, aplică în zona respectivă cremă conducătoare și trece la aplicarea tratamentului.

Există contraindicații pentru terapia Tecar?

Așa cum se întâmplă în cazul oricărei metode de tratament, terapia Tecar are și o serie de contraindicații la care trebuie să fii atent dacă vrei să ai parte de o experiență pozitivă. De aceea, înainte de a beneficia de această terapie este bine să soliciți un consult medical de specialitate sau să apelezi direct la o clinică medicală specializată în această terapie ca de exemplu clinica medicală Kineto Help.

În ceea ce privește contraindicațiile, cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont sunt următoarele:

– vârsta: pentru a putea beneficia de această terapie este bine să ai cel puțin 14 ani;
– dizabilitățile: terapia Tecar nu se recomandă persoanelor care au un pacemaker sau proteze auditive;
– starea de sănătate: pentru a beneficia de terapia Tecar, este important să nu suferi de insuficiență venoasă sau de tromboflebită, să nu ai cancer sau epilepsie și să nu suferi de vreo afecțiune care să determine probleme de coagulare;
– sensibilități: dacă vrei să apelezi la terapia Tecar, este bine să nu fi sensibil la căldură pentru a evita posibilele neplăceri.

PICKANDKEEP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *