baby

Cum procedez ca să nu cheltuiesc o avere pe hainele de bebeluși?

Am ajuns într-un moment în viață în care pun mai mult preț pe experiențe și timpul petrecut cu cei dragi decât pe câștigurile financiare. Cred că dacă sunt sănătoasă și am parte și de un minim de susținere în treburile casnice, pot câștiga oricând bani. Dar în ceea ce privește timpul pe care aș putea să-l petrec cu Yori, nu pot da nicio secundă înapoi.

Pe de altă parte, nu vreau să renunț nici la obiectivele mele personale și profesionale, chiar dacă nivelul câștigurilor pe care reușesc să le obțin nu mai este cel de altă dată. Și atunci, ca să am și timp, dar să nu-mi fac griji nici pentru bani, am început să mă gândesc mai mult la cumpărăturile pe care le fac.

Ca proaspătă mămică, inițial eram tentată să cheltuiesc destul de mult pentru lucrurile lui Yori, mai ales legat de haine, dar pe măsură ce a trecut timpul și m-am obișnuit cu nevoile lui, am început să capăt încredere în mine și să fac mai ușor diferența între lucrurile de care are cu adevărat nevoie și de cele de care se poate lipsi. Astfel, cu timpul, mi-am setat și niște reguli proprii, care mă ajută să nu cheltuiesc mult când vine vorba de haine, dar și să-i ofer tot ceea ce are nevoie. Iată care sunt acestea:

1. Lucrurile costisitoare le cumpăr doar în perioadele de reduceri

Nu mi-am calculat un buget pentru hainele lui Yori, așa cum nu am un buget în acest sens nici pentru mine și nici pentru soț. De asemenea, nu încerc să mă orientez doar după cele mai ieftine haine cu gândul că se înalță repede și în doar câteva luni nu le mai folosește, ci îi cumpăr și destul de multe haine scumpe, dar doar în perioadele de reduceri. Dacă te uiți atent la oferta lucrurilor de copii din magazine, comparând piesele vestimentare actuale cu cele din sezonul anterior, observi că diferența nu constă neapărat în croială (cu câteva excepții bineînțeles), ci în culori, imprimeuri și decorațiuni.

2. Analizez toate ofertele când vreau un obiect vestimentar anume

Această regulă o aplic cel mai des când vine vorba de încălțăminte, atât pentru copil, cât și în cazul meu. Există foarte multe magazine de încălțăminte, iar prețul pentru o pereche de adidași de exemplu, poate diferi chiar și cu 50 de lei de la un magazin la altul. De aceea, dacă am văzut undeva o pereche de încălțăminte care îmi place, înainte de a o cumpăra caut pe internet toate magazinele care o vând și analizez prețurile luând în considerare și transportul dacă este cazul.

3. Lenjeria de corp o cumpăr puțin mai mai mare și optez doar pentru materiale de calitate

Colaborarea cu magazinul online Bonprix mi-a oferit ocazia să cumpăr foarte multe haine de tot felul, atât pentru mine, cât și pentru Yori. Datorită lui Bonprix am devenit mai curajoasă când vine vorba de alegerile vestimentare și am luat pentru amândoi o mulțime de piese pe care probabil nu le-aș fi cumpărat altfel. Însă în ceea ce privește hainele de bebeluși, cred că nu există articol de la Bonprix care să-mi placă mai mult decât body-urile.

De aceea, în ultima comandă pe care am făcut-o la Bonprix, nu am putut să nu includ și un set foarte simpatic de body-uri pentru Yori.

De când l-am născut, i-am cumpărat foarte multe seturi de body-uri, iar calitatea lor și modul în care s-au comportat la spălat m-au surprins. La body-urile despre care am vorbit în acest articol de exemplu, am renunțat doar pentru că Yori a crescut mult și nu a mai încăput în ele. Dar dacă mă luăm doar după starea materialului, cred că le mai putea purta mulți ani și de acum înainte.

De data aceasta am optat de la Bonprix pentru un set de cinci body-uri în culori neutre și cu un imprimeu cu lame pe trei dintre ele.

bonprix body cu lame

Yori s-a îndrăgostit de ele de cum le-a văzut și le poartă cu o deosebită plăcere!

hainele de bebeluși 06

hainele de bebeluși 07

hainele de bebeluși 02

4. Oversized este singurul trend de care țin cont

Și când vine vorba de hainele mele, și de ale lui Yori, trendul oversized este singurul care îmi place pentru că este vorba de niște piese vestimentare care ne vin bine mult timp, indiferent dacă mă îngraș sau slăbesc puțin – cum este cazul meu, ori dacă se înalță – cum este cazul lui Yori. În rest, mă bazez pe piese clasice și investesc foarte rar în așa-zisele haine la modă pentru că nu îmi place să încurajez consumerismul, dar nici să port în permanență haine demodate.

5. Nu fac niciodată cumpărături din impuls

Cu excepția unei scurte perioade de timp, pe vremea facultății, nu am făcut niciodată cumpărături din impuls și nu cumpăr nici pentru Yori lucruri înainte să mă gândesc foarte bine dacă are sau nu nevoie de ele sau dacă are deja sau nu ceva asemănător

6. Cumpăr haine în avans pentru anumite perioade din an

Când vine vorba de hainele pentru bebeluși, cred că cele mai scumpe piese vestimentare sunt gecile și hainele groase în general.  De aceea, de când l-am născut pe Yori și până acum, am cumpărat haine groase cu un an înainte. De exemplu, în anul în care l-am născut am cumpărat la reducerile din primăvară 3 gecuțe potrivite pentru copiii de 1 an, iar anul acesta, tot cu ocazia reducerilor, i-am cumpărat o geacă și o vestă foarte groase potrivite pentru copiii de 2 ani. Cu alte cuvinte, încerc să gândesc mereu cu un an în avans 😀

7. Evit pe cât posibil imprimeurile cu personaje

Cu foarte mici excepții, nu cumpăr pentru Yori haine imprimate cu personaje din desene animate din două motive:

  • multe din cele convenabile ca preț nu au niște printuri de înaltă calitate
  • sunt foarte greu de asortat și ca să-l fac să arate prezentabil într-un tricou cu Mickey Mouse sau Spiderman, am nevoie de pantaloni, pantofi, jacketă și probabil și alte articole în culori neutre sau care domolesc impactul printului pentru că nu vreau să-mi îmbrac copilul cu printuri cu desene din cap până în picioare și să-l fac să arate ca pauza de publicitate de la televizor.

8. Înainte de a cumpăra o piesă vestimentară pentru Yori, mă gândesc la ce are acasă

Aici este vorba tot despre felul cum asortez hainele lui Yori ca să se potrivească între ele și să arate mereu bine pus la punct, chiar dacă este un copil. Pentru ca hainele lui să se potrivească între ele, îi cumpăr în general articole dintr-o paletă de culoare bine gândită. Din fericire, și lui și nouă ne plac hainele negre sau în culori de pământ și atunci alegând mereu articole din aceeași gamă de culoare nu are cum să nu arate frumos îmbrăcat, chiar și cu o garderobă mai modestă.

9. Atunci când avem ocazia, întotdeauna alegem hainele împreună

Îmi aduc bine aminte și acum că atunci când eram copil îmi doream foarte mult să port haine negre, dar mama îmi spunea că negrul nu este pentru copii. De când mă știu am avut o personalitate puternică și eram foarte conștientă în legătură cu lucrurile care îmi plac și care nu încă de la o vârstă foarte fragedă.  Iar pentru că Yori îmi seamănă mult la personalitate, ca să nu se gândească la fel ca mine atunci când va fi mai mare că și-ar fi dorit să poarte anumite haine, dar nu l-au lăsat părinții, îl întreb mereu ce vrea să aleagă înainte de a cumpărat un articol vestimentar disponibil în mai multe culori. Așa ne-a surprins recent când și-a ales prima pereche de adidași de o culoare roșu strident, cu toate că în general până acum opta pentru: maro, galben, verde sau negru. Dar mai multe despre primii pantofiori și cum evoluează mersul lui Yori îți voi povesti într-un articol separat și pe rețelele sociale.

Tu ce trucuri ai când vine vorba de hainele pentru copii? Cum procedezi ca să nu cheltuiești mult, dar și să-ți îmbraci frumos puișorul?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum procedez ca să nu cheltuiesc o avere pe hainele de bebeluși? citește și:

Lucruri pentru bebeluși pe care am dat banii degeaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *