・7 Lucruri pe care nu le-am învățat la școală dar m-au ajutat în carieră

Se apropie școala și e timpul să depănăm amintiri din copilărie. Gândindu-mă în urmă, inima mea este împărțită în două: pe de-o parte, îmi pare rău că nu voi mai fi vreodată elevă, dar pe de altă parte, îmi pare nespus de bine că acum îmi pot dedica timpul pentru lucruri pe care nu le-aș fi învățat la școală și care m-au ajutat enorm în carieră și în viață în general.7 Lucruri folositoare pe care nu le-am învățat la școală

#1 Limbile străine

Cred că sună ciudat faptul că după (teoretic) 12 ani de limba franceză și 8 de limba engleză spun că nu am învățat limbi străine la școală. Dar, e cât se poate de adevărat! Am avut când eram în școala elementară o profesoară de franceză extraordinară. Dar, era atât de bună și muncitoare încât părinții nu au putut ține pasul cu stilul dumneaei de predare și au schimbat-o cât ai zice: “omelette du fromage”. Cu ce ne-am ales după? Cu o profesoară nouă, multe ore de libertate și cunoștințe zero!

Nu diferit au stat lucrurile și la engleză. Dacă în liceu a mai fost cum a fost, mai ales în ultimii trei ani când și la această materie am avut o profesoară excepțională de la care am învățat enorm, până atunci orele de engleză au însemnat pregătiri pentru petreceri fără sens și discuții pe probleme care își pierdeau importanța imediat ce pășeai afară din curtea școlii.

Mi-a părut rău? Da! Bineînțeles! Motiv pentru care îmi petreceam timpul liber împrumutând cărți de la Biblioteca Franceză și cea Metropolitană și încercând să recuperez într-un fel timpul pierdut la școală. În proporție de 95% am învățat de una singură limbile străine pe care le cunosc și simt că școala mi-a rămas datoare cu ele.

🍎 Cum am învățat limbi străine?

Hardcore style! Câte șase – șapte ore pe zi cu pixul și dicționarul în mână.

Citește și Cum să înveți o limbă străină?

#2 Literatura

Nu condamn literatura românească! Chiar sper să nu mă acuze nimeni vreodată de așa ceva. Condamn însă modul de predare al acesteia. Nu știu dacă se mai procedează la fel și acum, dar eu pentru admiterea la liceu am învățat pe de rost zeci de comentarii scrise de profesorii mei. ZECI!

Mai țin minte vreunul din ele acum? Nici vorbă! Ar însemna să am superputeri și nu am. În schimb, țin minte cât de greu mi-a fost la vremea respectivă să le rețin și cât de mult m-au făcut să îmi displacă literatura și cititul în general. Nu așa se învață literatură. Sau cel puțin, nu așa aș preda-o eu.

Eu aș lăsa pe fiecare elev să comenteze operele literare obligatorii în programa școalară cu cuvinte proprii. Exact așa cum vede el cu ochii săi lucrarea respectivă. Cred că astfel cu toții am avea mult mai mult de câștigat. De ce trebuie să strice școala cititul?

🍎 Cum am învățat literatură?

Punând mâna pe cărți și citind fără a mă mai gândi ce ar spune un critic literar despre opera respectivă.

#3 Scrisul

Nu am învățat să scriu la școală pentru că știam dinainte, dar nu la acțiunea de a desena litere cu creionul pe hârtie mă refeream. Mă refeream la a compune. La a crea ceva. La a-mi așterne gândurile pe o coală și a știi să îmi susțin punctul de vedere.
La fel ca și cu literatura, cel puțin în generală, am simțit că am fost descurajată de la a scrie. De câte ori dădeam o lucrare, oricât aș fi muncit și oricât de impecabil aș fi compus-o, profesoara îmi găsea cel puțin o virgulă nelalocul ei și pentru care îmi scădea măcar un punct și astfel nota pe de-a întregul.

De ce? Simplu! Pentru ca aceasta era politica ei. La fiecare lucrare ne spunea că nu a dat niciodată zece în toți anii în care a profesat și nici nu va da vreodată. Și uite așa, pentru o ambiție fără noimă, atât eu cât și mulți alți colegi eram total descurajați de la a mai scrie ceva. De aceea nu îmi plăcea nici gramatica, deși mi-ar fi folosit pe viitor. Îmi intrase în cap că eu nu mă pricep la ea și cu asta basta.

Și de atunci, nici nu am mai încercat să scriu nimic până mi-am descoperit pasiunea pentru blogging. Și uite că așa am reușit să-mi perfecționez un skill care mi-a fost descurajat total la școală.

🍎 Cum am învățat să scriu?

Scriind. Doar prin exercițiu devii mai bun și nu împiedicându-te de orice semn de punctuație.

#4 Cum să îmi găsesc de lucru

Principala problemă ignorată de învățământul românesc este situația elevilor după absolvire. Bine, bine, merg la școală, învăț și apoi? Apoi unde mă duc? Ce fac? Am în minte destulă teorie, aproape deloc experiență practică și toți angajatorii cer aptitudini speciale care nu prea se învață la școală. E corect? Nu cred.

Numele potrivit pentru o materie excelentă dedicată în special elevilor de liceu ar fi:

Ce fac cu viața mea, după ce termin școala? Acolo chiar că s-ar da niște note care ar conta!

Dar deocamdată la școală nu te învață cum să îți găsești locul în societate și cum devii productiv.

🍎 Cum am învățat să îmi găsesc de lucru?

Descoperind modul în care ceilalți au nevoie de mine.

Citește și Cum să descoperi ce carieră ți se potrivește?

#5 Cum să pun bazele unei firme

Am terminat facultatea de economie și nu am fost la coada clasei, ba dimpotrivă! Și totuși, m-am dat cu capul de toți pereții când a fost nevoie să-mi înființez o firmă.

Pusă în fața faptului împlinit, mi-am dat seama că nu am nicio idee de unde să încep, care ar fi costurile inițiale și cum să fac să câștig?

Știu acum? Nu foarte bine! Cheia succesului în afaceri nu se obține ușor, dar sunt cu mult mai pregătită decât atunci când tocmai ieșeam de pe băncile facultății.

Dar, dacă la facultate, în loc de a mă obliga să învăț atâta teorie mi-ar fi desenat o schemă cu etapele înființării unei firme, cred că aș fi fost mai câștigată.

🍎 Cum am învățat?

Trial and error și multe ore de cercetare.

#6 Că nu trebuie să am o mie de talentele

Nu am înțeles niciodată de ce ca să fii un elev bun, trebuie să ai voce frumoasă, să fii bun la sport și Picasso la desen. Serios acum, de ce? Dacă aș fi fost așa de bună la toate, cu siguranță nu mai mergeam la școală. Cel puțin nu la una normală.

Pe când alți copii aveau probleme serioase la matematică sau fizică, eu nu știam cum să mă prefac că am roșu în gât ca să nu deschid gura la muzică. Pe când alții nu înțelegeau noțiunile de bază ale geneticii la ora de biologie, eu mă prefăceam că nu pot face efort fizic ca să scap de orele de sport.

Nu e cinstit. Cum fiecare are talentul său, la fel are și neîmplinirile sale. Școala nu ar trebui să te oblige să excelezi la tot, ci doar să te ajute să descoperi la ce ești bun.

Și în orice caz, mai ales când e vorba de aptitudini fizice, dacă de mic nu ai o anume atracție pentru ele, sunt slabe șanse să le transformi vreodată în carieră.

🍎 Cum am învățat că nu trebuie să excelez chiar la tot?

Am ajuns la 26 de ani și încă nu m-a pus nimeni să cânt de când am terminat școala.

#7 Să folosesc calculatorul

Și în generală și în liceu, am urmat clasele de informatică tocmai pentru că mi-am dorit să învăț informatică. Ce făceam în schimb la orele de informatică? Counter strike și Ray William Johnson.

E adevărat că a fost distractiv și am vizionat câteva episoade la care m-am prăpădit de râs cu colegii. Dar atât.

Am terminat apoi școala și nu de puține ori am regretat amarnic faptul că habar nu am să fac un site sau să instalez un joc sau Windows-ul. Norocul meu e că trăim în era calculatoarelor și ce nu înveți la școală poți să înveți poate chiar mai bine online, de unul singur.

🍎 Cum am învățat să fac un site?

Cu acest video. Atât! Băiatul acesta e un geniu!

Concluzie

Din nefericire școala nu te învață chiar de toate. Deși mi-a plăcut mai mult decât majorității copiilor de vârsta mea să merg la școală și să învăț, am avut mereu impresia că școala e o instituție unde se pune prea mult accent pe detalii și prea puțin pe esențial. De ce oare?

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă vrei să descoperi stilul pickandkeep vizitează magazinul nostru:

Magazin pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul 10 Lucruri pe care nu le-am învățat la școală, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

11 thoughts on “・7 Lucruri pe care nu le-am învățat la școală dar m-au ajutat în carieră

 1. andreea georgiana says:

  da, scoala nu te invata chiar tot, dar iti da un imbold, te ajuta sa iti faci o idee iar daca vrei sa inveti vei invata. in schimb daca nu te lovesti de unele lucruri la scoala, care sunt sansele sa stii de ele din alte surse, astfel incat sa stii daca iti place sau iti pot fi utile pe viitor? Eu una nu ma plang deloc de scoala, de faptul ca am facut x materii etc. Iar pentru facultate, de exemplu, cea mai potrivita chestie e ca ‘te invata sa inveti’!

 2. Andraxela says:

  Legat de cum sa pui bazele unei firme, ceva asemanator pot spune ca am invatat si eu. Am descoperit singura mult mai multe informatii despre marketing & management pe internet decat mi s-a predat la facultate 🙂

 3. Catalina says:

  Sunt multe lucuri bune pe care le inveti la scoala, dar si multe pe care le inveti singur, in diferite situatii.
  Oricum totata viata inveti cate ceva, acest lucru nu se opreste niciodata. 😀

 4. Adn de Femeie says:

  In mare parte sunt pe aceeasi pagina cu tine. La partea cu studiatul economiei si orele de informatica. Absolventa a profilului mate-info, abia acum invat unele chestii legate de programare 🙁 Counter Strike era la putere si bineinteles mirc-ul.

  Insa am avut parte de niste profesori extraordinari. Engleza avansat, Romana intensiv si multe alte materii cu profesori care ne-au aratat cum stiau ei mai bine ceea ce trebuie invatat. Si au facut o treba buna!

 5. ellafairytale says:

  Clar sunt multe lucruri pe care nu le-am invatat in scoala desi ar fi trebuit, Pot spune ca printre lucrurile amintite de tine, am avut o super profesoara de engleza in liceu si am invatat engleza foarte bine, ba chiar am invatat sa port o conversatie, ceea ce e mare lucru. Aveam ore in care pur si simplu dezbateam teme si ne exprimam parerile in engleza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!