BLOGlife

・Certificatul energetic – Actul de identitate al casei tale

Ca și tine, pentru a se prezenta celor din jur și a demonstra faptul că este o entitate cu drepturi și datorii recunoscute oficial, și casa ta are nevoie de acte de identitate. Unul dintre acestea este certificatul energetic și mai nou, el este necesar întocmirii oricăror contracte de vânzare-cumpărare sau închiriere ce au ca obiect un spațiu care consumă energie, ca de exemplu: clădirea casei tale.

Orice contract de tipul celor de mai sus, întocmit în lipsa unui certificat energetic este supus nulității relative și poate fi atacat în instanță. Cu alte cuvinte, solicitarea unui audit energetic este singura metodă de a intra în legalitate și de a preveni eventualele neplăceri ulterioare extrem de costisitoare.

De unde poți face rost de un certificat energetic ieftin?

Prețurile pentru un astfel de serviciu variază în funcție de firma la care soliciți auditul energetic. De exemplu, Enermed Impex S.R.L. este o companie de unde poți obține un certificat energetic convenabil ca preț, într-un interval de timp scurt și într-un mod profesional.

  • La Inermed Impex S.R.L. prețurile pornesc de la 130 de lei – tariful necesar întocmirii unui certificat energetic pentru o garsonieră, o sumă modică dacă e să luăm în calcul valabilitatea de zece ani a acestui document;
  • Timpul necesar evaluării unei clădiri în vederea realizării unui certificat energetic este de aproximativ 10-15 minute;
  • Profesionalismul este o altă trăsătură caracteristică acestei firme întrucât din momentul depunerii unei cereri și până la vizita propriu-zisă a unui auditor energetic, nu durează nici măcar o zi.

Ce presupune un audit energetic?

În cadrul unui audit energetic se evaluează consumul de energie necesar încălzirii, consumul de apă și necesarul de curent electric pentru iluminarea artificială a imobilului.

Cu ajutorul acestuia, locuința respectivă este încadrată într-o categorie de consum de la A la G, Areprezentând un imobil foarte eficient din punct de vedere al energiei consumate șiGun imobil cu pierderi mari de energie.

La final, această categorie este înregistrată oficial pe documentul numit certificat energetic și influențează radical valoarea imobilului în cauză.

Ce poți face pentru a crește confortul casei tale și a-i crește eficiența din punct de vedere al consumului de energie?

Sunt convinsă de faptul că știi că un imobil încadrat într-o categorie superioară conform certificatului energetic este un imobil infinit mai confortabil și mai propice locuirii decât unul dintr-o categorie inferioară. Dar, știi și ce carcateristici trebuie să aibă un astfel de imobil?

O clădire cu consum de energie care tinde spre zero este o clădire cu performanță energetică foarte ridicată. De asemenea, o astfel de clădire pentru a-și merita locul într-o clasă superioară, trebuie să fie capabilă să își acopere consumul de energie cu resurse regenerabile sau din surse proprii.

Anul construcției clădirii cântărește și el foarte greu în momentul în care are un loc un audit energetic. Un imobil nou va fi încadrat într-o clasă favorabilă, spre deosebire de unul vechi care nu are acest privilegiu.

Din păcate însă, schimbarea unei date calendaristice este în realitate la fel de complicată cu a rescrie istoria omenirii.

Dar, sunt și aspecte unde poți interveni:

⚡ Materialele pereților exteriori și grosimea acestora

Pereții unui imobil, „care dau în afară”, influențează consumul de energie. În cazul în care din cauza grosimii lor clădirea pierde rapid căldura din interior este timpul să iei în calcul niște lucrări de reabilitare.

⚡Tâmplăria

Știai că mare parte din căldura casei tale se pierde din cauza ușilor și ferestrelor?

Aici nu mă refer la faptul că aerisești regulat încăperea, ci la tâmplărie! Se pare că din acest punct de vedere instalațiile termopan sunt cea mai bună alegere.

⚡Instalațiile sanitare

Țevile, conductele și bateriile vechi și deteriorate pot cauza pierderi de apă irecuperabile. Pentru a crește confortul casei tale, ele sunt câteva din elementele de care trebuie să ții cont!

⚡Instalația electrică

Când ți-ai pus ultima oară probleme în legătură cu instalația electrică a casei tale? Probabil că niciodată de când ți-ai cumpărat-o și până acum. Dacă însă te gândești să o îmbunătățești și să o faci mai confortabilă, ar trebui să-i înnoiești toate prizele și întrerupătoarele vechi și să-i înlocuiești becurile cu unele LED.

⚡Centrala termică

O centrală termică eficientă face diferența când vine vorba de consum de energie. Dacă nu ai încă una în casa ta, a venit timpul să faci cunoștință cu avantajele uneia.

⚡Lămpi solare

Cum am spus și mai sus, o casă care reușește să își acopere consumul de energie cu resurse regenerabile sau proprii este un imobil care se încadrează cu brio într-o clasă superioară.

Datorită faptului că produc energie verde, lămpile solare sunt niște soluții excelente pentru creșterea confortului căminului tău.

⚡Multă dragoste

Ultima soluție este una mai puțin convențională, dar beneficiile ei sunt cunoscute din moși strămoși pentru multe situații. Necesitatea unui certificat energetic însă, a devenit mai pregnantă abia în anul 2016 și până acum nimeni nu a încercat să își sporească eficiența căminului în acest mod. Dar, eu cred că ar da rezultate spectaculoase!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❉ Acest articol a fost scris și publicat special pentru cea de-a 12-a probă din cadrul concursului de blogging: SuperBlog 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *