・Cum a apărut blogging-ul – o scurtă istorie a fenomenului

Blogging-ul a devenit parte integrală a culturii online. Practic, toată lumea citește blogg-uri în ziua de astăzi. Indiferent de subiectul de interes: știri, bârfe, hobby-uri sau divertisment, fiecare are un blog preferat. Dar lucrurile nu au stat așa de la început. De când a apărut blogging-ul și până acum, doar ultimii cinci-zece ani au fost relevanți din existența acestui tip de socializare online.

În ce condiții a apărut blogging-ul?

Se consideră că primul blog apărut vreodată este Links.net, creat de Justin Hall în timpul studenției în 1994. La vremea aceea când majoritatea blogger-ilor din ziua de astăzi nici măcar nu se născuseră încă, site-ul lui Justin nici măcar nu purta numele de blog ci pur și simplu site personal.

Originile termenului „blog

Abia în aul 1997, Jorn Barger deținătorul blog-ului Robot Wisdom a creat termenul de „weblog” referindu-se la acțiunea de a te loga pe net folosind un browser.

Primul blog în adevăratul sens al cuvântului este site-ul de știri The Charlotte Observer. Acesta a apărut în 1998 și se baza pe documentarea uraganului Bonnie.

Un an mai târziu, cuvântul „weblogs-a transformat în „blog”, meritul atribuindu-se programatorului Peter Merholz. Nu a fost nevoie decât de cinci ani ca acest cuvânt să devină viral și să fie declarat cuvântul anului pe site-ul Merram-Webster.

Odată cu extinderea fenomenului au început să apară și diferite platforme de blogging. LifeJournal este una dintre ele.

Popularitatea blogging-ului în cea mai mare parte însă se datorează platformei Blogger creată de Evan William și Meg Hourihan în 1999.

Perioada de răspândire

De când a apărut blogging-ul și până la a deveni un termen viral a foste nevoie de câțiva ani. În 1999 conform unei liste compuse de Jesse James Garret în lume nu existau decât 23 de blog-uri. Un număr infim comparat cu cele 50 de milioane apărute până în 2006.

Cea mai cunoscută platformă de blogging, WordPress, a apărut în 2003. În același an a fost lansat și AdSense prima rețea de publicitate destinată blogg-urilor. Tot atunci și blogging-ul a devenit o afacere bănoasă.

Blogging-ul ca fenomen viral

Conform unui studiu realizat în anul 2005, mai mult de 32 de milioane de americani citeau blog-uri.

Anii 2000 sunt responsabili și cu apariția blog-urilor pe site-uri media. Prin intermediul acestor postări, prin care puteai crea editoriale sau comunica cu clienții, astfel de site-uri reușeau să își stabilească foarte ușor publicul țintă și să îl păstreze interesat.

Tot o formă de blogging este și socializarea pe Twitter, Tumblr sau Posterous. Cu ajutorul acestora cei care nu au răbdare să creeze un blog adevărat își pot împărtăși lumii gândurile.

Viitorul Blogging-ului

Până în anii 2000 blogging-ul era singura formă de comunicare care te definea online. După 2010 însă, scrisul a intrat în competiție strânsă cu video-ul, apărând din ce în ce mai mulți bloggeri care nu se mai mulțumesc doar cu text.

Pentru sceptici, blogging-ul nu mai are mulți ani de existență. Istoria însă ține să-i contrazică! Încă mai sunt multe puncte de îmbunătățit în legătură cu acest tip de comunicare și așa cum apariția radioului și a televiziunii nu a reprezentat dispariția cărților, nici blogging-ul nu va fi prea ușor înlocuit de vlogging.

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă vrei să descoperi stilul pickandkeep vizitează magazinul nostru:

Magazin pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum a apărut blogging-ul,  te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

4 thoughts on “・Cum a apărut blogging-ul – o scurtă istorie a fenomenului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!