・De ce nu ai cititori pe blog și cum poți să-ți crești audiența?
De când m-am apucat de scris, mai multe persoane interesate de blogging m-au întrebat cum ar putea să-și îmbunătățească stilul pentru a-și transforma blogul într-o meserie full time, profitabilă. Dar până acum, răspunsul meu a fost mereu același: perseverează și la un moment dat, vei ajunge unde îți dorești. Privind în urmă însă, mi-am dat seama că am fost superficială și motivul pentru care nu ai cititori pe blog chiar dacă ai un site căruia te dedici, nu este întotdeauna lipsa dedicației. De aceea, cu scuzele de rigoare, am întocmit în această postare o listă cuprinzătoare care cu siguranță te va ajuta să-ți crești numărul de vizitatori!
De ce nu ai cititori pe blog și cum poți să-ți crești audiența?
#1 Ești încăpățânat!
Da! N-o lua ca pe o jignire. Am fost și eu în situația ta. Și de aceea cred că s-ar putea ca și la tine aceasta să fie cauza. Ți s-a pus pata pe un subiect și ai început să scrii obsesiv despre el, luând prea în serios ideea că poți să câștigi bani doar făcând ce îți place. La fel ca tine am procedat și eu când nu visam altceva decât ținute fabuloase (bineînțeles, doar în capul meu) și mă așteptam să am zeci și sute de mii de vizitatori pe blog.
Soluție: Acceptă înfrângeri
Chiar dacă ai un blog de nișă (cum ar fi și recomandat cel puțin la început), scrie pentru o perioadă și apoi, dacă observi că nu citește nimeni, caută să mai lași și de la tine. Încearcă să schimbi puțin direcția blogului și să fii mai maleabil. Nu miza doar pe Facebook pentru a-ți crește audiența și învață SEO deoarece publicul tău s-ar putea să nu fie în lista de prieteni. Nu înseamnă că ai renunțat la tine dacă nu mai scrii doar despre ce te interesează. Pur și simplu gândește-te că te-ai maturizat și acum accepți și alte provocări.
#2 Ești egocentric
Recunosc că este foarte tentant să te gândești doar la propria persoană când scrii. Să analizezi ce îți place ție; Să te gândești cum poți să te scalzi într-o lumină mai bună; Și nu în ultimul rând, să te autopromovezi la nesfârșit deoarece, la urma urmei, este blogul tău și ai plătit pentru hosting și domeniu. Dar cu toate că prin blogging demonstrezi în primul rând ce știi și ce faci, această activitate nu se rezumă doar la propria persoană.
Soluție: Scrie cu gândul la audiență
Fiecare dintre noi citește bloguri ca să afle o a doua părere și să găsească o soluție practică la o problemă reală. Dacă vrei să ai cititori, scrie ceva valoros pentru alții, nu pentru tine și vei vedea că oamenii încep să se adune. Poate că va suna cam dur, dar când te cunosc doar câteva sute de oameni pe Facebook și câteva zeci în realitate, lumea nu îți deschide blogul ca să afle mai multe despre tine, ci doar despre cunoștințele importante pe care le ai de împărtășit.
#3 Ești negativist!
Ți-ai făcut un blog pentru a tăia în stânga și în dreapta pe cei care nu se ridică la înălțimea așteptărilor tale? Greșești!
Soluție: Fii mai prietenos!
Dacă vrei să ai succes în blogosferă, nu critica și nu corecta pe nimeni în public! Nu-ți momi audiența mizând pe negativism și dacă vrei să îndrumi o persoană rătăcită de la drum, ia-o de mânecă și spune-i în particular. Eu de exemplu, dintr-un milion de motive, mănânc des litere și fac greșeli gramaticale. Nu sunt acțiuni scuzabile și în niciun caz nu consider că merit iertare. Dar am noroc cu niște băieți de treabă, îngerii mei păzitori, care uneori îmi atrag atenția în privat. Pe cel care mă ajută cel mai mult îl cheamă Alex Popa sau poate îl cunoști mai bine după numele blogului său, Neguțătorul de visuri. Și chiar dacă nu ne-am întâlnit încă în realitate, Alex îmi spune de multe ori unde am greșit și este de departe unul din cei mai altruiști bloggeri pe care îi cunosc.
#4 Te aștepți doar să primești
Am realizat că procedam greșit când postam pe Instagram și așteptam să strâng un car de like-uri fără să dau nimic înapoi. Dacă ești norocos, același lucru se întâmplă și când îți faci un blog nou. Colegii de breaslă s-ar putea să fie deschiși și să-ți dea o mână de ajutor. Dar ca să continuie cu faptele bune, trebuie să le returnezi favorul.
Soluție: Mulțumește pentru tot ce primești
Ai nevoie de o susținere sănătoasă mai ales la început. De aceea, atunci când un alt blogger îți trimite un comentariu; îți dă like la o postare; sau distribuie conținutul blogului tău, fă și tu un lucru la fel de folositor pentru acea persoană. Și astfel, ajutorul cu siguranță se va repeta.
#5 Ești prea sofisticat
Nu pot să subliniez îndeajuns importanța limbajului pentru un blogger. Cunosc multe persoane foarte inteligente și care și-au dedicat o bună parte din timp studiului, dar care pentru nimic în lume nu ar putea să scrie o postare care să atragă atenția. Care este defectul lor? Limbajul obositor și prea sofisticat pentru a putea fi înțeles de cei din jur.
Soluție: Scrie cum vorbești
Nimeni nu se așteaptă să găsească o mașinărie în spatele unui blog. De asemenea, nimănui nu-i place să citească cu dicționarul alături. Mai ales dacă îți dorești un public numeros, învață să vorbești pe limba celor care te citesc. Scrie ordonat și corect gramatical, dar optează pentru un vocabular accesibil!
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul De ce nu ai cititori pe blog și cum poți să-ți crești audiența? te invit pe blogul nostru:
Uhhh, ce la fix ai venit cu punctele acestea! Bine, sunt tot acolo, de unde am plecat, la drept vorbind, dar parcă nu mă mai simt așa descumpănită 🙂
Apropo, Alex ma ajuta și pe mine exact în același mod. Îi mulțumesc și aici!
Și ție, desigur!
Buna Mirela! Iti multumesc mult pentru comentariu! Nu cred ca esti tot acolo de unde ai plecat deoarece orice experienta se pune la socoteala!
Alex e un ingeras si ii sunt extrem de recunoscatoare. Cand m-am apucat sa scriu acum 3 ani, nu postam nimic inainte ca fratele meu sa imi corecteze textele. Dar bineinteles ca nu a rezistat decat cateva luni si dupa aceea m-am simtit foarte nesigura pe mine. Acum insa, cand stiu ca exista persoane care imi atrag atentia cand gresesc mi-am recapatat o parte din incredere.