・Poți ajunge să câștigi din blogging și din scris?

Deja se fac trei ani de când am început să scriu pe acest blog. Pe vremea când am compus primele rânduri habar nu aveam și nici nu îmi trecea prin cap că într-o zi voi vrea să mă axez doar pe scris, sau că poți să câștigi din blogging suficient cât să te întreții. Pur și simplu, tot ce îmi doream era să popularizez magazinul online pe care îl deschisesem și dacă tot aveam timp, doream să-l investesc în optimizarea acestui site.

La magazin am renunțat. Dar singurul lucru care nu s-a schimbat niciodată a fost plăcerea pentru scris. Chiar dacă nu postez zilnic pe blog, asta nu înseamnă că trece o zi fără să scriu și am și săptămâni în care scriu până la 8-10 articole pe zi. Cum reușesc să am atât de mult de muncă? Aplicând următorii 5 pași:

Ce trebuie să faci ca să câștigi din blogging și din scris?

#1 Fă-ți o firmă!

Dacă vrei să câștigi din blogging, este obligatoriu să ai o firmă pentru a putea emite factură ori de câte ori prestezi un serviciu. Și te sfătuiesc să ți-o înregistrezi înainte de a începe să scrii deoarece astfel vei putea trece toate cheltuielile cu site-ul pe firmă.

În plus, ai fi uimit să aflii câți bloggeri nu oferă factură fiscală! De aceea, doar și cu acest detaliu legat de fiscalitate vei putea face diferența, iar clienții te vor aprecia.

#2 Fă-ți un blog

După ce te-ai înregistrat ca PFA sau SRL, alege-ți un domeniu și pune-te pe scris. Ai multe opțiuni când vine vorba de tipul de blog și atâta timp cât ești pasionat de un subiect, chiar nu există limite legate de ceea ce ar trebui să scrii. Dar indiferent de ceea ce alegi, nu-ți transforma blogul într-un jurnal personal. Scrie de plăcere, dar scrie cu gândul de a ajuta pe cineva într-o anumită problemă și succesul va veni de la sine.

În timp ce scrii învață și despre cum să scrii. Documentează-te cu privire la optimizare, ce înseamnă cuvintele cheie și cum să vorbești pe limba cititorilor tăi. Pentru acest lucru doar scrisul pe blogul personal nu te va ajuta suficient. Este nevoie să citești mult blogurile altora și să cunoști blogosfera.
#3 Cere un preț corect

Clienții nu se vor înghesui din start la ușa ta ca să îți ceară să scrii. Durează un timp până ajungi să câștigi din blogging și trebuie să ai răbdare. Dar există și câteva trucuri pe care le poți încerca pentru a te face remarcat.

 • Participă la campanii și concursuri organizate de diferite companii pentru bloggeri;
 • Înscrie-te în grupuri de Facebook, socializează și învață despre blogging și scris de la persoane cu mai multă experiență;
 • Stabilește-ți un preț în funcție de aptitudini și performanțe.

Ca blogger și creator de conținut vei avea multe cereri și de advertoriale pe site-uri media sau de articole pe blogurile clienților. Este bine să ai un preț pentru fiecare serviciu pe care îl prestezi și să oferi reduceri clienților care cer un volum mare. De asemenea, pentru cei care vor să le scrii articole pe blogul tău, înainte de a le spune un tarif pentru care s-ar putea să nu-ți mai ceară niciodată nimic, ia în calcul autoritatea site-ului pe care îl administrezi.

Când dai un preț nu îl calcula ca și cum ar fi singurul serviciu pe care îl vei presta vreodată și trebuie să scoți toată cheltuiala cu site-ul din factura către un singur client! Gândește-te în primul rând la cât timp îți ia articolul respectiv și la ce valoare are el pentru client.

#4 Fii punctual

Dacă îți dorești colaborări de lungă durată, este esențial să fii punctual! Atunci când poți, livrează chiar mai devreme decât ai promis și niciodată nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi. Cu cât ești mai serios și mai dedicat față de clienți și munca pe care o prestezi, cu atât îți crești șansele de a câștiga clienți fideli.

#5 Continuă să scrii

Chiar dacă începi să câștigi din blogging și din scris, nu te culca pe o ureche și continuă proiectele cu care ai început. Mai ales atunci când majoritatea articolelor pe care le scrii sunt postate pe alte site-uri, îți recomand să muncești și pentru propriul blog pentru că el este ca o carte de vizită.

Fă-ți un blog care să te reprezinte și din care clienții să se convingă de aptitudinile tale.

Poți ajunge să câștigi din blogging și din scris?

Cât poți să câștigi din blogging lejer?

La început este destul de dificil să câștigi din blogging bani. Dar poți să primești o mulțime de produse. Cu cât ai mai mulți cititorii și o autoritate mai mare, cu atât mai multe firme îți vor propune să le scrii articole în schimbul produselor lor.

Ca să îți faci o imagine clară, în cazul meu, nu am am mai cheltuit nimic pe cărți și creme hidratante de aproape doi ani 🙂 Dar nu produsele primite sunt sursa mea de venit!
De mai bine de jumătate de an încoace, am ajuns să lucrez lună de lună cu trei clienți care îmi cer un volum mare de articole. Pentru că sunt clienți fideli, lor le ofer prețuri speciale, avantajoase. Și chiar dacă nu postez nimic pe blog, sau nu am alte cereri într-o lună, doar și acești trei clienți mă fac să-mi repet zi de zi că a meritat decizia de a renunța la job-ul pe care îl aveam și a mă dedica scrisului.

Cât câștig doar datorită acestor 3 clienți? Cel puțin cu câteva sute de lei mai mult pe lună decât câștigam la fostul job! Și muncesc pentru ei, în medie, doar 70-72 de ore, comparativ cu 176 câte petreceam la birou. În concluzie, se merită să fii blogger? Din plin!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Poți ajunge să câștigi din blogging și din scris? te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep2 comentarii la „・Poți ajunge să câștigi din blogging și din scris?

 • august 30, 2019 la 5:39 pm
  Permalink

  Felicitări pentru articol si mulțumesc pentru ca ai împărțit (si) cu mine toate aceste idei!
  Apropo, nu stiam ca ai renuntat la job, mea culpa, am fost plecat in ultima vreme 🙂
  Citeam articolul si ma vedeam pe mine. E greu, e usor, e bine, e rau, sunt intrebari care framanta pe oricine, de aceea este util si binevenit tot ceea ce ne spui. Cred ca cel mai puternic argument sa continui, este motivatia si pasiunea. Sau, invers.

  Răspunde
  • august 30, 2019 la 7:27 pm
   Permalink

   Bună Mirela! Îți mulțumesc mult pentru comentariu! Da, am renunțat la slujbă și am explicat aici mai pe larg și de ce https://pickandkeep.com/am-renuntat-la-o-slujba-care-chiar-imi-placea Era o slujbă care îmi plăcea mult, dar unde nu mi se dădea șansa să evoluez, ci doar să muncesc mai mult, fără motivație și atunci am decis că trebuie să trec odată mai departe…

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *