・Ce am învățat despre relații în 6 ani de căsătorie?

M-am căsătorit devreme. Împlinisem doar de două luni 23 de ani, când am semnat actele de căsătorie. Mă întorsesem în Japonia pe 10 martie, iar pe 11, la prima oră a dimineții, când eu încă nu funcționez în parametri normali, am fost la primărie (cred că era primărie), am completat niște acte și aia a fost. Poate din cauză că totul a decurs foarte natural, sau poate pentru incompetența mea de a-mi face planuri de viitor care să implice și o altă persoană, din memoria mea s-ar fi șters complet această dată dacă nu o aveam înscripționată în interiorul verighetei, sau dacă el nu mi-ar aminti în fiecare an de ea.
Nu mai știu cum era vremea, cu ce eram îmbrăcată și nici ce am făcut după aceea. Cred că cel mai probabil am băut o cafea pe undeva și apoi ne-am întors la noi acasă unde i-am scris mamei pe Skype. Mi-a răspuns altcineva și atunci mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva rău pentru că o cunosc pe mama mai bine ca oricine și știu că nu ar fi întârziat să mă felicite. Am aflat mai târziu că a căzut pe stradă și s-a lovit rău la față, așa cum numai mama știe să se lovească și apoi m-am supărat pe ea că mi-a ascuns.

În ceea ce privește căsătoria, recunosc că nu mi-am făcut prea multe așteptări. Bineînțeles că îmi doream să fim împreună pentru că-l iubeam și îmi iubesc mai mult ca niciodată soțul. Dar nu înțelegeam ce presupune acest concept nou. De aceea mi-am zis: fie ce-o fi și cât o fi, să fim fericiți.

Părinții mei nu s-au înțeles niciodată și de la șase ani de când tatăl meu s-a hotărât să plece, am început să văd familia ca pe un grup de persoane cu legături de sânge format din mamă și copii și nu mi-am imaginat că există chiar și cea mai mică șansă ca viața mea de adult să fie altfel decât a fost a mamei.

Așa că m-am visat de multe ori având măcar trei copii, dar niciodată cu cineva alături pentru că nu-mi dădeam seama exact de ce și-ar dori cealaltă persoană să-i crească împreună cu mine, dacă tatăl meu nu a vrut asta cu mama. Însă viața este plină de surprize și în șase ani de căsătorie am realizat că o relație poate fi mult mai mult decât ce am văzut în familia mea, iar secretele succesului pe care probabil părinții mei au omis să le pună în aplicare, cred că sunt următoarele.

Cum să fii fericit dacă ești căsătorit?

#1 Să nu-ți subestimezi partenerul

Nu îmi plac nici femeile și nici bărbații care se consideră prea buni pentru partenerii lor de viață. Oricum ar fi un om, mai mult ca sigur are și alte variante în afară de tine, iar dacă te-a ales să-i fi alături, înseamnă că, subiectiv, te consideră cea mai bună alternativă pentru el în prezent. Dar trebuie să fii conștient/ă că acest lucru se poate schimba oricând și să muncești în permanență ca să prezinți mai mult interes decât… competiția 😛

#2 Să te îngrijești la fel ca la început

Cred că în multe cupluri apare plictiseala deoarece dispare rușinea. Dacă la prima întâlnire nu te-ai fi dus nici în ruptul capului în pantaloni de trening pentru că știi că ar fi făcut cale întoarsă, de ce te aștepți să vrea să fie mereu lângă tine dacă ai renunțat la obiceiul de a te mai pune la punct doar pentru că ați semnat niște acte? Iar acest lucru nu este valabil doar pentru îmbrăcăminte, ci și pentru siluetă, păr, atitudine etc. etc. etc.

#3 Să acorzi libertate

Eu nu sunt geloasă și nu aș rezista niciun minut lângă un partener gelos. În plus, sunt genul de fată care are mulți prieteni băieți, iar el genul de băiat care are și prietene fete. De aceea nu am înțeles niciodată de ce ai interzice cuiva să iasă cu prietenii, fie ei și persoane de sex opus, și cred că niciunul din noi nu are o imaginație atât de bogată și toxică încât să-și pună problema că celălalt ar călca strâmb, stricând tot ce am construit până acum împreună.

#4 Să faci să fie bine

Sunt convinsă că oricât de mult ai încerca să interzici unui om anumite lucruri, în cele din urmă el va face tot cum crede că este mai bine pentru propria persoană. De aceea, consider că șansele ca partenerul să te înșele și să dea cu piciorul relației cu tine sunt relativ mici, dacă tu faci tot ce-ți stă în putință ca să fie bine pentru amândoi. De la un moment dat, oamenii nu mai sunt împreună doar pentru atracția pe care o au unul față de celălalt, ci mai ales pentru clipele prețioase pe care și le-au dăruit. Așa că unul din secretele unei căsnicii fericite, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este să faci ca aceste clipe să fie cât mai multe.
#5 Să dai înainte să primești

Femeile care își imaginează că sunt niște prințese ce trebuie ținute în puf sunt limitate. Iar bărbații care se așteaptă ca femeile să facă totul în casă dacă nu aduc doar ei vânatul, la fel. La noi nu funcționează cu facem totul împreună pentru că ne călcăm pe cozi, dar atât în casă, cât și în alte privințe, fiecare își face treaba înainte ca celălalt să și-o facă primul pe-a lui pentru că știm că trebuie să dăm înainte să primim.

#6 Să nu încerci să schimbi cu forța

Oamenii se pot schimba, dar doar dacă vor ei.  Îmi amintesc și acum o întâmplare amuzantă dintr-o excursie cu turiștii japonezi în care un tur lider m-a întrebat de ce vorbesc japoneză și eu i-am spus că am învățat pentru că voiam să înțeleg versurile unor melodii. Atunci, tur liderul respectiv a căutat formația mea preferată pe internet și a dat play unui cântec punând telefonul lângă microfon astfel încât să audă întregul autocar plin cu vreo 40 de persoane. Nu l-a lăsat mai mult de un minut pentru că toți clienții mai aveau puțin și își făceau infarct, dar când ne-am dat jos la următorul stop, rând pe rând bătrâneii și bunicuțele au venit să mă felicite și să mă ia în brațe spunându-mi: ești incredibilă că ai găsit pe cineva care să te suporte când asculți așa ceva :))))) Și da! Cred că și acesta este unul din secretele unei căsnicii fericite. Să accepți că, deși ciudate, gusturile unui om sunt ceea ce-l definesc și-l fac fericit. Iar dacă vrei să-l păstrezi lângă tine așa întreg și frumos cum era în prima zi când v-ați cunoscut, trebuie să-l iei ca atare și cu bune și cu rele.

#7 Să știi când să fii alături

Este o greșeală să crezi că dacă te vei căsători, viața ta va fi mai ușoară. A mea poate că este, dar a lui cu siguranță nu, pentru că la propriile griji i s-au adăugat și responsabilitățile de partener de viață. Nu cred că soțului meu i-a fost ușor să vină aici și să-și lase familia departe făcând ce e mai bine pentru mine, chiar dacă nu mi-o spune. Și nici să suporte depresiile mele după sarcinile pierdute, încurajându-mă mereu să fac cum îmi dictează inima.  Dar cred că asta înseamnă dragostea adevărată și această acceptare continuă a nevoilor și dorințelor partenerului în timp ce tu încerci să fii din ce în ce mai bun este modul în care se construiesc relațiile solide, care durează o viață.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Ce am învățat despre relații în 6 ani de căsătorie? te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep2 răspunsuri la „・Ce am învățat despre relații în 6 ani de căsătorie?”

  1. Ce frumos ai scris despre căsnicie și relații. Mă regăsesc întrutotul în punctele subliniate de tine. Nu sunt căsătorită de foarte mulți ani, dar relația noastră a început acum 10 ani. Și chiar dacă nu se poate numi căsătorie de la început, tot așa o consider deoarece în acest amar de ani am învățat multe unul despre celălalt, ne știm tabieturile, gândurile și avem pasiuni și comune, și aparte. Important a fost pentru noi că am locuit împreună în mare parte din timp, dar am fost și la distanță unul de celălalt din cauza muncii. Ai fost atât de sinceră și caldă în acest articol încât vreau să te felicit din suflet pentru cum te-ai deschis în el. 🙂 Multă fericire în continuare!

    1. Iti multumesc mult Oana! Am incercat sa scriu cat mai multe lucruri care au functionat la mine si implicit, la noi, pentru ca in cazul in care cineva este in aceeasi situatie, sa stie ca nu e singur si mai sunt si altii ca el. Chiar nu cred ca exista vreo relatie sau casatorie in care totul sa fie doar lapte si miere, dar daca inveti sa-l accepti pe cel de langa tine asa cum e si el la randul lui te accepta asa cum esti tu, sunt sanse mari sa functioneze mult si bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *