・Efectele poluării asupra organismului uman – Trei semne îngrijorătoare pe care să nu le ignori

De fiecare dată când trebuie să parcurgi străzile orașului, simți cum aerul pe care îl respiri devine tot mai greoi, de multe ori atmosfera având nu doar un miros neplăcut, de noxe de la autovehicule sau fum rezultat din arderea deșeurilor, dar și un aspect de ceață care plutește (smog).

Ce conține în realitate aerul inspirat din oraș? Deși ar fi ideal ca oxigenul să se regăsească de fiecare dată când ieși la o plimbare la “aer”, poluarea face ca ceea ce inspirăm în realitate să conțină particule nocive, ozon troposferic, monoxid de carbon, oxizi de sulf, oxizi de azot și plumb, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Ceea ce aduce probleme de sănătate este expunerea la aceste substanțe nocive atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Bolile respiratorii și cardiovasculare, probleme neuropsihice, ochi iritați, afecțiuni ale pielii sau apariția unor boli cronice precum cancerul sunt doar câteva dintre manifestările organismului uman expus la poluare.

De aceea, majoritatea firmelor – indiferent de profil – au obligativitatea de a verifica dacă domeniul în care activează are sau nu nevoie de autorizație de mediu.

Trei semne îngrijorătoare pe care să nu le ignori

 • Te simți mereu răcit, deși nu ești? Dacă experimentezi tot mai des senzația de nas înfundat sau tuse seacă, fără motiv, ori senzația că nu poți respira, cu siguranță este vorba despre efectele poluării. Substanțele nocive din aerul respirat pot irita căile respiratorii și duc la producerea de mucus, ba chiar la îngustarea căilor, devenind dificil de respirat, precum în cazul unui atac de astm. De asemenea, tot din pricina nivelului ridicat de poluare, capacitatea de protecție a plămânilor în fața virușilor și bacteriilor scad, fapt care duce la apariția infecțiilor pulmonare. Cel mai de temut efect al poluării este legat de apariția cancerului pulmonar. Acesta se datorează emisiilor de gaze de eșapament, care sunt cunoscute ca fiind un agent cancerigen pentru oameni.

 

 • Experimentezi tot mai des aritmii? Inima ta ar putea să dea semne că este supusă efectelor poluării. Bătăile neregulate sunt un prim semn că ceva este în neregulă. De asemenea, poluarea poate duce la apariția unor inflamații la nivelul sistemului circulator care duc la apariția cheagurilor de sânge. Dacă acestea reușesc să înfunde o arteră, blocând fluxul sanguin, persoana poate ajunge la un atac de cord.

 

 • Durerile de cap și stările de anxietate sunt la ordinea zilei? Poluarea ar putea fi din nou responsabilă pentru modul în care te simți. Substanțele nocive pe care le respiri duc la aceste efecte resimțite la nivelul sistemului nervos. De asemenea, scăderea fluxului sanguin, dezvoltarea cheagurilor de sânge pot afecta grav creierul, ducând la producerea unui atac vascular cerebral. Totodată, expunerea pe termen lung, mai cu seamă a copiilor, la aerul poluat, poate duce la un IQ scăzut, la probleme de atenție și de comportament.

Așadar, poluarea atmosferică are efecte grave la nivelul sănătății oamenilor, iar cei mai afectați și expuși sunt copiii și vârstnicii, dar și femeile însărcinate, care pot ajunge la nașteri premature și chiar la creșterea șanselor ca bebelușul să dezvolte o formă de autism.

Controlul nivelului de poluare trebuie să fie făcut cu rigurozitate de către autorități, iar instituirea și aplicarea unor norme specifice privind poluarea mediului trebuie să se regăsească în programele prioritare ale autorităților pentru ca starea de sănătate a cetățenilor să fie îmbunătățită.

Firmele pot apela cu încredere la serviciile unei firme de consultanță de mediu pentru a trece mai ușor de hățișul birocratic și pentru a-și asigura alinierea la prevederile legale.

PICKANDKEEP

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Efectele poluării asupra organismului uman îți recomand și:

Ce înseamnă power spot? Cu Daikin plantăm aer!2 comentarii la „・Efectele poluării asupra organismului uman – Trei semne îngrijorătoare pe care să nu le ignori

 • martie 13, 2020 la 6:57 pm
  Permalink

  Am inteles, deci asta era problema. Imi era frica sa caut pe Google, ma temeam sa nu imi spuna ca am cancer sau lupus (cum era in doctor house :)) )

  Sau mai rau, virusul ce e la moda acum.

  Răspunde
  • martie 18, 2020 la 8:22 pm
   Permalink

   Răzvan, nu scrie nicăieri că DOAR acestea sunt efectele poluării! Deci niciodată nu este prea târziu să descoperi și ceva mai grav!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *