・Cum să întreții un pulover de lână?

Dacă nu ai cumpărat până acum pulovere de lână din cauză că nu știai cum să le speli, iată cum să întreții un pulover de lână cu un minim de efort!

Am avut două pulovere din fibre naturale pe care le-am purtat o dată sau de două ori și apoi a trebuit să le dau deoparte. Unul era de angora, portocaliu, moale și pufos. Celălalt era de lână alb, descheiat în față, cu câte două dugi bleu, verticale pe piept, în stânga și în dreapta nasturilor. Ambele erau superbe. Dar din păcate, pentru că nu am știut cum să le întrețin, nu m-am putut bucura deloc de ele. Nu a fost nevoie decât de o spălare la mașină și ambele au ajuns de mărimea unor haine de bebeluși.

După această pățanie, m-am jurat că nu-mi mai cumpăr niciodată haine de lână sau alte materiale prețioase. Dar mi-am dat mai apoi seama că decizia mea este puerilă și în loc să mă abțin de la a purta ce îmi place, mai bine învăț să îngrijesc și să protejez corespunzător articolele vestimentare care necesită atenție specială.

Dacă și ție îți plac puloverele de lână sau alte fibre naturale, greu de spălat la mașină, dar nu te înduri să dai bani la curățătorie, iată cum poți avea grijă de ele acasă!

Cum să întreții un pulover de lână?

1. Spălare

Indiferent la câte rotații pe minut setezi mașina de spălat, dacă aceasta nu are un program special pentru hainele de lână, îți vei strica prețiosul pulover. De aceea mai bine îți faci puțin timp șiîl speli cu grijă, de mână!

Într-un lighean cu apă călduță adaugă șampon pentru păr! Detergentul, mai ales dacă este pudră, sau săpunul de rufe nu sunt potrivite pentru spălarea lânii. Șamponul pentru păr este cea mai bună variantă deoarece nu va îmbâcsi țesătura și va păstra materialul moale și pufos ca înainte de spălare.

Amestecă bine șamponul în apă și apoi înmoaie puloverul. Nu uită să întorci puloverul pe dos înainte de a-l cufunda în apă! Puloverele de lână se spală doar pe dos pentru a reduce riscul de scămoșare!

Când îl speli, evită să îl freci așa cum te-a învățat mama să speli rufele! Puloverele de lână se spală doar prin apăsare ușoară.

2. Îmbălsămare

După ce l-ai spălat bine, aruncă apa cu șampon și înlocuiește-o cu apă călduță și puțin balsam de rufe. Repetă procesul de presare delicată, cu mâna și lasă puloverul în apa cu balsam pentru câteva minute.

3. Clătire

Clătește puloverul cu apă rece de două trei ori până ce tot balsamul a fost îndepărtat.

Nu lăsa apa de la robinet să curgă direct pe pulover pentru a evita lărgirea țesăturii!

4. Stoarcere

Pregătește un prosop din bumbac, alb, mare și curat pe o suprafață dreaptă. Scoate puloverul și întinde-l pe prosop. Rulează ușor prosopul cu puloverul înăuntru pentru a elimina surplusul de apă. Repetă acțiunea până ce puloverul tău devine zvântat.

Ai grijă să nu forțezi prea tare țesătura pentru a nu deteriora forma puloverului.

5. Uscare

Nu usca niciodată puloverele de lână pe umeraș sau sfoară! Tot pe o suprafață plană, întinde un nou prosop uscat și așează puloverul pe el. Lasă-l să se usuce în acest fel și nu uita să-l întorci din când în când de pe o parte pe alta. Când vezi că s-a umezit prea mult, schimbă prosopul.

Sfaturi utile despre cum să întreții un pulover de lână

 • poți adăuga trei sferturi de cană de oțet alb în apa de spălare în cazul în care puloverul tău este foarte murdar. Acesta va ajuta la scoaterea petelor de transpirație;
 • nu păstra puloverele agățate pe umeraș. Riști să le lărgești inutil! Dacă spațiul din șifonierul tău îți permite, cel mai bine ar fi să le pui frumos întinse, unele peste altele pentru a evita șifonarea. De asemenea, o metodă de stocare fără risc de șifonare este rularea;
 • nu uita să previi apariția moliilor;
 • nu purta haine greu de întreținut direct pe piele! Poartă un tricou sau o bluză cu mânecă lungă pe sub puloverul tău de lână. Astfel nu se va mai murdări la fel de repede și nu va fi nevoie să-l speli des;
 • aerisește puloverul după fiecare purtare! Mirosurile neplăcute ies mult mai ușor din lână decât din țesături precum bumbacul! Aerisindu-l regulat, vei reduce automat și numărul spălărilor;
 • pe cât posibil încearcă să reduci numărul spălărilor pentru a evita întinderea țesăturii sau intrarea la apă;
 • dacă puloverul nu este foarte murdar sau e proaspăt pătat de ceva ce ar putea ieși doar cu puțină apă, e de preferat să cureți delicat doar locul afectat;
 • nu spăla pulovere de culori diferite împreună;
 • dacă este vorba de un cardigan, încheie-i toți nasturii înainte de a-l spăla și întoarce-l pe dos ca pe un pulover obișnuit;
 • dacă puloverul tău s-a scămoșat, îl poți recondiționa cu ajutorul unei forfecuțe delicate, de unghii. Cu grijă, apucă fiecare „smotocel” în parte și taie-l fără a ciupi țesătura;
 • dacă ai la dispoziție o mașină de spălat cu program dedicat hainelor de lână, poți să încerci să îți speli puloverul, dar doar folosind detergenți speciali!

Cum să întreții un pulover de lână fără a apela la curățătorie?

Dacă neștiind cum să întreții un pulover de lână ai făcut greșeala să-l întinzi sau să-l micșorezi, iată ce mai poți face:

Întindere

Dacă puloverul tău s-a lărgit peste măsură, îl poți spăla cu apă fierbinte de mână sau la mașina de spălat ( în cazuri extreme) și modela apoi la forma inițială.

Dacă nu s-a lărgit prea tare, înmoaie-l în apă rece și usucă-l la mașină. În felul acesta se va mai micșora puțin dar nu își va reduce mărimea semnificativ.

Micșorare

Dacă ai spălat puloverul la mașină și ți-a intrat la apă, încearcă să-l mai speli o dată de mână urmând pașii de mai sus.

Ține minte! Fiecare pulover e diferit în funcție de material și de cât de deasă este țesătura din care este fabricat. De aceea, există cazuri de deteriorare ireversibilă! Pentru a evita acest lucru, întreține-l corespunzător!
Și iată cum să întreții un pulover de lână fără a apela la curățătorie

Deși nu este la fel de ușor de îngrijit ca alte țesături, lâna are câteva proprietăți greu de trecut cu vederea:

 • este călduroasă;
 • este pufoasă;
 • arată deosebit de chic;
 • este rezistentă la purtare;
 • se murdărește greu.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum să întreții un pulover de lână fără a apela la curățătorie? te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

3 comentarii la „・Cum să întreții un pulover de lână?

 • Pingback: Ce și cum să porți oversized? Patru articole vestimentare care nu ar trebui să îți lipsească din garderobă

 • ianuarie 10, 2020 la 6:49 pm
  Permalink

  Te rog spune-mi cum fac sa ridic puful turtit de pe un pulover de mohair Merci

  Răspunde
  • ianuarie 11, 2020 la 8:38 am
   Permalink

   Bună Dana și îți mulțumesc pentru comentariu! Sunt multe tutoriale pe internet în care se folosesc de exemplu aparate de bărbierit pentru îndepărtarea pufului. Dar trebuie să ai mare grijă pentru a nu subția sau tăia țesătura puloverului și de aceea eu personal nu îți recomand această metodă. Când mă confrunt cu așa ceva eu mizez pe răbdare și dacă chiar e evident, iau fiecare pufuleț separat și îl tai cu o forfecuță bine ascuțită de unghii, având grijă să nu tai greșit.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *