・Dulciuri ca în vremea copilăriei – pasiune pentru dulceață

Sunt unele gusturi pe care nu le uiți niciodată și care îți rămân dragi toată viața. Ce dor îmi era de dulciuri ca în vremea copilăriei…

Îmi aduc bine aminte că nu aveam nici șase ani când bunica, la țară, mă lua cu ea prin vecini. Nu mergea decât în vizită la câte o prietenă cu treburi de bunici, dar pentru mine era ca o adevărată ieșire în oraș. Era vară și cald, iar eu mă îmbrăcam mereu frumos pentru o așa ocazie specială. Când mergeam la cineva, îmi schimbam repede pantalonii scurți, murdari de praf cu care alergasem toată ziua prin curte și îmi luam o fustiță curată și colorată, bluziță albă și tenișii „de la oraș”. Ce mai! Era sărbătoare pentru mine și mă pregăteam cum se cuvine. Dar știi de ce îmi plăcea așa de mult să merg cu bunica? Pentru că mereu primeam ceva dulce!

Pe vremea aceea încă se păstra frumosul obicei ca atunci când ai musafiri să îi servești cu o lingură de dulceață și un pahar cu apă rece. Nimic nu mi se părea mai rafinat și mai sofisticat ca un așa desert. Aveam dulceață câtă pofteam și acasă, dar nu se compara cu cea de la vecinele bunicii. Dulceața lor era mereu mai dulce, mai parfumată, mai specială și servită în farfurioare mici de sticlă părea cu adevărat prețioasă. De multe ori primeam dulceață de vișine, dar mi s-a întâmplat să fiu servită și cu dulceață de cireșe amare, nuci verzi sau chiar trandafiri – delicatese de mult uitate.

Pentru un copil pofticios ca mine, nu exista bucurie mai mare. Îmi plăcea dulceața și indiferent de soi, o savuram cu plăcere. Nu eram niciodată atentă la ce vorbește bunica cu prietenele ei pentru că mintea mea era la dulcele din farfurioară. Îmi imaginam că sunt croitorașul cel viteaz cu magiunul său de prune întins pe pâine și pofteam parcă și mai mult.

Nu m-am schimbat nici douăzeci de ani mai târziu! Dar, dulciuri ca în vremea copilăriei nu se găsesc oriunde și de aceea am învățat să fac singură dulceață.

Dulciuri ca în vremea copilăriei – dulceață de fructe perfectă

Sunt meticuloasă când vine vorba de mâncare și dacă tot fac ceva, îmi dau silința să iasă perfect. De aceea nu mă laud, dar când spun că fac dulceață bună, trebuie să mă crezi pe cuvânt că așa e.

Dulceață ca la carte nu se face oricum și pe deasupra mai e și migăloasă. Dar, dacă respecți rețeta întocmai, rezultatul va fi meritat tot efortul.

Pentru dulceața perfectă ai nevoie de:

  • 1 kg de fructe
  • 1 kg de zahăr
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 100 ml de apă
  • o lingură de lemn
  • o oală cu fundul gros
  • o doză considerabilă de răbdare

Bineînțeles că poți face dulceață și dintr-o cantitate mai mare de fructe, dar nu uita să respecți proporțiile.

Se spală fructele bine și se taie bucățele de mărimea celor pe care îți dorești să le găsești în dulceață. Se pun apoi în oală și se toarnă peste ele sucul de lămâie. Acesta va întări fructele și astfel nu se vor zobi în momentul fierberii. Se adaugă zahărul și apa și se pune totul la fiert timp de o oră. E foarte important să amesteci încontinuu pentru a nu se afuma.

Când e gata, dulceața se toarnă în borcane și se închide ermetic.

Dacă le lași cu fundul în sus până se răcesc se spune că iese aerul și astfel se vor steriliza. Dar, pentru orice eventualitate eu o mai fierb o dată cu borcan cu tot în baie de abur pentru încă o oră.

Și gata, poftă bună!

Nu e foarte simplu de făcut, mai ales pe căldurile acestea, dar gustul și faptul că o pregătești acasă, fără conservanți nu e de neglijat.

Anul acesta e primul în care am făcut dulceață de una singură, dar mi-a luat mult doar până am încercat. După ce am fost astă primăvară la cules de căpșuni pe care le-am transformat într-un dulce de te lingi pe degete, am profitat de fiecare fruct (bio) care mi-a căzut în mână: zmeură, caise și chiar pepene galben. Pentru toate am folosit exact aceeași rețetă și nu m-a dezamăgit până acum.

Dulciuri ca în vremea copilăriei – pasiune pentru dulceață

Dulceață de pepene galben

Dulciuri ca în vremea copilăriei – pasiune pentru dulceață

Dulceață de căpșuni

Dulciuri ca în vremea copilăriei – pasiune pentru dulceață

Dulceață de caise

Ție de ce dulciuri ca în vremea copilăriei ți-este dor?

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă vrei să descoperi stilul pickandkeep vizitează magazinul nostru:

Magazin pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Dulciuri ca în vremea copilăriei, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

2 thoughts on “・Dulciuri ca în vremea copilăriei – pasiune pentru dulceață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!