Sara Holland: Everless

Cea de-a treia carte de la editura Nemira pe care am citit-o în acest concediu este Everless pe care am ales-o pentru legătura ei cu unul din subiectele mele preferate: timpul.

Probabil că te surprinde numărul de romane prezentate pe acest blog care au ca temă timpul. Începând cu opera lui Matt Haig, Cum să oprești timpul și continuând cu 1Q84 de Haruki Murakami, timpul este un subiect care cântărește greu atunci când îmi aleg lecturile. În plus, deși într-unele romane felul cum este abordat se apropie mult de clișeu, ceea ce m-a uimit la Everless este faptul că timpul a fost tratat într-un mod original, așa cum nu mi-a mai fost dat să întâlnesc până acum.

Ca de fiecare dată când încep o carte nouă, și romanul Everless l-am luat pretutindeni și a fost nelipsit din geanta mea pentru cele 2 zile în care l-am citit. În imaginea de mai sus de exemplu, îl poți vedea călătorind prin Japonia, într-un tren aproape gol din Gifu spre Nagoya. Dar să ne întoarcem la subiectul lecturii și să-ți spun de ce mi-a plăcut atât de mult.

Și cum ar fi dacă totul s-ar plăti cu timp?
Deși este un roman dedicat segmentului de vârstă young adult, Sara Holland propune un subiect interesant, care îți captivează atenția indiferent de anii pe care îi ai. Cum ar fi dacă totul ar costa timp și nu bani? În lumea creată de această scriitoare timpul se extrage din corp odată cu sângele și prin alchimie se preschimbă în bani. Monezile astfel create valorează câte o oră, o zi, o săptămână, o lună și așa mai departe, iar dizolvate în ceai, consistența lor ca mierea aduce celui care le servește viață (aproape) veșnică.

Sângele din corpul unui pește de exemplu, amestecat cu fier se poate transforma într-o monedă de o oră. Iar pentru a-și plăti taxele sau pedepsele pe care le primesc la încălcarea legii, oamenilor li se extrag din vene și până la câteva zeci de ani.

Odată cu sângele și timpul pierdut, cei storși de vlagă se întorc la viața de zi cu zi și dacă le-a mai rămas vreme își duc traiul suferind ca și înainte. Însă ca în orice societate și în Everless sunt mai multe clase sociale, iar deasupra oamenilor de rând care trudesc pentru fiecare secundă, tronează familia Gerling. Numai când rostești numele lor și parcă și auzi clinchetul banilor… Atât părinții, cât și cei doi copii au prea mult din tot și încă mai cer. De aceea, cei din jur și mai ales Jules Amber, pur și simplu nu pot să-i considere buni.

Și mai există și regina. O femeie frumoasă căreia cu toții i-au uitat vârsta și despre care se spune că ar trăi încă de pe vremea vrăjitoarei.

Cu ce diferă Everless de viața adevărată?Când am început lectura, am stat și m-am gândit cât de crud ar fi să ni se stoarcă timpul din vene ori de câte ori cumpărăm ceva. Dar apoi am mai cugetat și am început să mă întreb cu ce diferă Everless de ceea ce trăim noi? Nimeni nu ne rănește fizic, dar tot ce deținem și tot ce clădim, costă bani. Iar singurul mod în care putem să-i obținem este sacrificând timp.

Salariul ne consumă cel puțin 160 de ore pe lună. Și orice ban în plus, de cheltuială, momente care nu se mai întorc nicicând. Iar când tragem linie, la fel ca cei din Everless, deși nu știm exact cât timp avem rămas, măcar putem aproxima. Cu toate ceaiurile mai dulci ca mierea, inima locuitorilor din Everless bate până la 300 de ani. Iar a noastră, dacă suntem norocoși, se oprește undeva înainte de 100. Și până la urmă ce contează cu adevărat? Pe ce merită să ne cheltuim singura resursă pe care nu o putem înmulți niciodată? Și mai mult de atât, există oare vreun antidot care să ne scape de drumul sigur spre pieire?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Everless te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

publicitate…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *